Vuokrapyyntien nousu taittunut – yksityisten vuokrat eivät nosta asumistukimenoja

Pääkaupunkiseudulla uusien sopimusten vuokrakehitys on tasaantunut. Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksista 2015 ja 2016 heinä-joulukuun välillä nähdään, että yksityisten vuokrapyynnit ovat vertailuajankohtana nousseet 0,95 prosenttia. Oikotien ilmoituksissa pääkaupunkiseudulla yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta 1,6 prosenttia. Yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä olleet kaiken kaikkiaan nousussa. Vuokraovi.comin tilastojen mukaan ne ovat nousseet 1,24 prosenttia ja Oikotien mukaan 2,4 prosenttia.

-Yksityisten mediaanineliövuokrien nousu on pääkaupunkiseudulla käytännössä pysähtynyt. Vuokrapyyntien hajonta on kuitenkin kasvanut. Tämä vahvistaa käsitystä tarjonnan lisääntymisestä vuokra-asuntomarkkinoilla. Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa ja markkinat reagoivat tarjonnan lisäykseen. Näyttää myös siltä, että yksityiset vuokranantajat reagoivat joustavammin markkinatilanteen muutoksiin, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

-Yksityiset omistavat vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista kaksi kolmasosaa. Asumistukimenojen kasvua ei tämän vuokradatan valossa voi selittää ainakaan yksityisten vuokranantajien vuokrapyyntien kasvulla. Vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista nostaa vuokraa vuosittain, joten syiden täytyy olla muualla, perustelee Koro-Kanerva.

Asumistuen piiriin tullut lisää ruokakuntia

Selitys tukimenojen kasvuun löytyy siitä, että viimeisen kahden vuoden aikana yleisen asumistuen piiriin on tullut noin 60.000 ruokakuntaa lisää. Asumistukilainsäädännön muutokset ovat kasvattaneet menoja ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen on johtanut asumistukea saavien ruokakuntien määrän kasvuun, alleviivaa Koro-Kanerva.

Jos asumisen tukijärjestelmiä halutaan muuttaa, pitää muutoksen suunnittelussa arvioida kaikki asumiseen kohdistuvat tuet tuotantotukia ja toimeentulotukia myöden.

-Vuokrasääntely ei auta. Jos tarjontaa halutaan lisää, pitää yksityisiä kannustaa sijoittamaan asuntoihin, eikä päinvastoin. Yksityiset vuokranantajat laittavat omia rahojaan asuntotuotantoon, omalla riskillä. ”Kohtuuhintaisten” vuokra-asuntojen rakennuttamiseen menee veronmaksajien rahaa, kun yksityisten investoinnit generoivat lisää verotuloja. Yksityisten vuokra-asunnot ovat myös tasaisesti ympäri asuntokantaa, joten niillä pystytään torjumaan alueiden eriytymistä tehokkaammin, linjaa Koro-Kanerva.

Alma Median konserniin kuuluva Vuokraovi.com ja Sanoman Median konserniin kuuluva Oikotie ovat keränneet aineistoa, josta on vertailtu vuokrapyyntöjen muutoksia aiempaan. Vuokraovi.comin kanssa vertailu tehtiin toista kertaa Suomen Vuokranantajien kanssa. Oikotien on mukana yhteistyössä ensimmäistä kertaa. Vuokraovi.com ja Oikotie ovat Suomen suurimpia ja kattavimpia vuokra-asuntojen välityssivustoja.

-Olemme koko viime vuoden ajan nähneet, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan vuokralaisen saamiseksi. Tämä käsitys näkyy sekä Vuokraovi.comin että Oikotien aineiston perusteella nyt vain vahvistuvan pääkaupunkiseudulla, Koro-Kanerva analysoi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

19.10.2023

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti