Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

asuntosijoittamisen

Korkojen ja hoitokulujen nousu ovat heikentäneet asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisänneet riskejä. Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostamiseen onkin laskenut edelleen viime keväästä, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista.

Kehitystä selittää muun muassa asuntosijoittamisen kannattavuuden heikkeneminen ja riskien kasvu. Kyselyssä vastaajat nimesivät merkittävimmiksi riskeiksi hoitokulujen ja korkojen nousun.

– Myös pankkien luottotilastot kertovat uusien sijoitusasuntolainojen nostojen laskeneen lähes kolmanneksella viime vuoden heinäkuusta kuluvan vuoden heinäkuuhun verrattuna. Kasvanut epävarmuus ei kuitenkaan näy asuntojen myyntiaikeissa, vaan sijoitusasunnon myyntiä aikovien tai harkitsevien osuus laski kevään barometrista, kertoo Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan asuntosijoittaminen on tyypillisesti pitkäjänteistä sijoittamista, jossa tähtäin on pitkällä tulevaisuudessa. Esimerkiksi hidastunut yksiökauppa ja laskuun kääntyneet hinnat eivät kannusta myynteihin, vaikka kannattavuus olisikin heikentynyt hetkellisesti.

Korkojen nousulla on vaikutuksia vain osaan vuokranantajista. Kolmanneksella vastaajista korkojen nousu ei vaikuta omaan toimintaan, koska lainaa ei ole tai sitä on hyvin vähän.

– Helpotusta vuokranantajille tuo viime aikoina piristynyt vuokra-asuntojen kysyntä. Koko maan tasolla kesäsesonki oli vuokra-asuntojen markkinointiaikojen näkökulmasta vastaava kuin kesä 2019 ennen pandemiaa.

Tampereella uskotaan myönteiseen kehitykseen

Tampereen kehitysnäkymät paranivat entisestään viime keväästä.

– Hoitokulujen ja korkojen nousu on yleisesti heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja näkymiä lyhyellä aikavälillä. Tampereella toimivat vuokranantajat kuitenkin uskovat vahvasti kaupungin positiivisen kehityksen jatkuvan. He arvioivat, että vuokralainen löytyi päättyneenä kesänä jopa aiempaa helpommin, Rokkanen kertoo.

Suurten kaupunkien lisäksi kehitysnäkymät pysyivät myönteisinä vain Kuopiossa ja Järvenpäässä. Jyväskylässä ja Vaasassa arviot tulevasta kehityksestä olivat neutraalit. Kielteisimmät kehitysarviot kaupungeistaan antoivat Kajaanin, Kouvolan, Mikkelin ja Rauman vuokranantajat.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometri toteutettiin kyselytutkimuksena syyskuun alussa. Kyselyyn vastasi 2 297 yksityistä vuokranantajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

25.1.2022

Näin säästät sähköä

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski muistuttaa muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa artikkelissa, että kaikki kodit ovat erilaisia ja siksi niissä on erilaisia tapoja, joilla voi vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen. Kunkin laitteen kohdalla säästö voi olla pientä, mutta niistä saatava yhteisvaikutus voi olla suuri. Ahkerassa käytössä oleva sähkökiuas vie rutkasti energiaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti