Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

asuntosijoittamisen

Korkojen ja hoitokulujen nousu ovat heikentäneet asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisänneet riskejä. Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostamiseen onkin laskenut edelleen viime keväästä, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista.

Kehitystä selittää muun muassa asuntosijoittamisen kannattavuuden heikkeneminen ja riskien kasvu. Kyselyssä vastaajat nimesivät merkittävimmiksi riskeiksi hoitokulujen ja korkojen nousun.

– Myös pankkien luottotilastot kertovat uusien sijoitusasuntolainojen nostojen laskeneen lähes kolmanneksella viime vuoden heinäkuusta kuluvan vuoden heinäkuuhun verrattuna. Kasvanut epävarmuus ei kuitenkaan näy asuntojen myyntiaikeissa, vaan sijoitusasunnon myyntiä aikovien tai harkitsevien osuus laski kevään barometrista, kertoo Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan asuntosijoittaminen on tyypillisesti pitkäjänteistä sijoittamista, jossa tähtäin on pitkällä tulevaisuudessa. Esimerkiksi hidastunut yksiökauppa ja laskuun kääntyneet hinnat eivät kannusta myynteihin, vaikka kannattavuus olisikin heikentynyt hetkellisesti.

Korkojen nousulla on vaikutuksia vain osaan vuokranantajista. Kolmanneksella vastaajista korkojen nousu ei vaikuta omaan toimintaan, koska lainaa ei ole tai sitä on hyvin vähän.

– Helpotusta vuokranantajille tuo viime aikoina piristynyt vuokra-asuntojen kysyntä. Koko maan tasolla kesäsesonki oli vuokra-asuntojen markkinointiaikojen näkökulmasta vastaava kuin kesä 2019 ennen pandemiaa.

Tampereella uskotaan myönteiseen kehitykseen

Tampereen kehitysnäkymät paranivat entisestään viime keväästä.

– Hoitokulujen ja korkojen nousu on yleisesti heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja näkymiä lyhyellä aikavälillä. Tampereella toimivat vuokranantajat kuitenkin uskovat vahvasti kaupungin positiivisen kehityksen jatkuvan. He arvioivat, että vuokralainen löytyi päättyneenä kesänä jopa aiempaa helpommin, Rokkanen kertoo.

Suurten kaupunkien lisäksi kehitysnäkymät pysyivät myönteisinä vain Kuopiossa ja Järvenpäässä. Jyväskylässä ja Vaasassa arviot tulevasta kehityksestä olivat neutraalit. Kielteisimmät kehitysarviot kaupungeistaan antoivat Kajaanin, Kouvolan, Mikkelin ja Rauman vuokranantajat.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometri toteutettiin kyselytutkimuksena syyskuun alussa. Kyselyyn vastasi 2 297 yksityistä vuokranantajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Asuntosijoittamisen näkymät

19.4.2023

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Syynä ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu. Parhaat näkymät ovat Tampereella.

Tampere

26.10.2023

Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere nostaa houkuttelevuuttaan asuntosijoittajien silmissä, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokra-asunto-barometri. Myös pohjalaiskaupungit Oulu, Kokkola ja Seinäjoki ovat nostaneet sijoitustaan. Pääkaupunkiseudun houkuttelevuus laski.

asuntosijoittamisen

20.6.2023

Tampere jatkaa asuntosijoittajien suosikkina

Tampere jatkaa kolmatta vuotta peräkkäin asuntosijoittajia houkuttelevimpana kaupunkina, selviää Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailusta. Toiseksi houkuttelevin kaupunki on Turku ja kolmanneksi Kajaani.

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti