Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä.

Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine. Tällaiseen taloon ei kovin moni mielellään muuta ja koska kysyntää on vähemmän, tulee vuokranantajan laskea vuokrapyyntiä saadakseen asuntonsa vuokrattua.

Alhaisempi vuokrataso houkuttaa enemmän sellaisia vuokralaisia, joilla on varaa maksaa vain tämän tasoista vuokraa. Näin syntyy noidankehä, jonka seurauksena asuntojen ja taloyhtiön arvo laskee.

Tuottotaso on helppo laskea

Asialle on helppo laittaa euromääräinen arvo, kun tutkitaan taloyhtiön arvoa tuottovaatimuksen kautta. Asuntosijoittaja Miika Vuorensola antaa esimerkin Sijoitustieto-lehden artikkelissa.

Oletetaan, että sijoittaja ostaa kerrostalon 4 % tuottovaateella. Se kerää vuokraa 500 000 €/v ja maksaa hoitokuluja 100 000 €/v. Tuottovaateen ollessa 4 % ja nettotuoton 400 000 € voi sijoittaja maksaa talosta 400 000 € / 0,04 = 10 000 000 €.

Jos tapahtuu ikäviä ja talon jokaisen 50 asunnon vuokraa joudutaan laskemaan 50 €/kk, on vaikutus talon arvoon mittava. On hyvä huomata, ettei nämä asiat tapahdu päivässä tai edes vuodessa vaan hitaasti ajan kanssa.

Keskimäärin jokainen asunto alun perin keräsi vuokraa 10 000 €/v. Nyt vuokraa alennetaan 50 x 12 = 600 €/v, jolloin vuokraa kertyy yhteensä 9400 € x 50 = 470 000 €.

Mikäli hoitokulut eivät nouse yhtään, on talon arvo 4 % tuottovaateella 9 250 000 €. Talon arvosta haihtui siis 750 000 € tai 7,5 %!

Tilanne voi vielä pahentua

Mikäli käy vielä niin, että talon huoltomenot nousevat koska siivoojan täytyykin käydä useammin, kellarikomeroita joudutaan uusimaan ja valaisimia korjaamaan, muuttuu laskelma vieläkin surullisemmaksi.

Tämän vuoksi on kaikkien asuntosijoittajien etu, että asunnot vuokrataan hyville vuokralaisille, ja että vuokrasuhdetta hoidetaan hyvän vuokratavan mukaan ja ammattimaisesti. Ei ole väliä puhutaanko taloyhtiöstä, sijoitusyhtiöstä vai yksityisen asuntosijoittajan asuntosalkusta, sama logiikka pätee niihin kaikkiin.

Vuokraustoiminta on asuntosijoittamisen ydintoimintaa ja se on pakko hoitaa hyvin, muuten koko hommalta putoaa pohja pois joko heikentyneen kannattavuuden tai hermoja raastavan arjen vuoksi, mistä seuraa koko asuntosijoittamisen lopettaminen. Ei vaan jakseta tapella vuokralaisen kanssa.

Kuinka valita hyvä vuokralainen?

Hyvä vuokralaisvalinta ei loppujen lopuksi ole Vuorensolan mukaan vaikeaa. Hän listaa Sijoitustieto-lehdessä vuokralaisen valinnan pääkohdat:

1. Pidä asunto hyvässä kunnossa
2. Aseta vuokra markkinatasoon tai hitusen alle
3. Tee hyvä vuokrailmoitus (hyvät kuvat, selkeä ja ytimekäs esittelyteksti)
4. Vastaa vuokralaisten yhteydenottoihin ripeästi ja ammattimaisesti
5. Esittele asunto parhaille kandidaateille ja kysy miksi he haluavat vuokrata asunnon
6. Tee reilu vuokrasopimus ilman epäreiluja koukeroita
7. Hoida vuokrasuhdetta ammattimaisesti (vastaa yhteydenottoihin ripeästi ja hoida ongelmat kuntoon) sekä jämäkästi (pidä huoli, että vuokra maksetaan ajallaan).

Näin toimien riski vuokrasuhteen epäonnistumisesta laskee huomattavasti ja asuntosi arvo ei ainakaan vuokralaisen vuoksi heikkene, Miika Vuorensola kirjoittaa Sijoitustieto-lehdessä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti