Voiko taloyhtiö saada korvausta naapuritontin työmaan aiheuttamasta haitasta?

Kevyen liikenteen ohjaaminen liikennetyömaan takia länsi-pasilalaisen kerrostaloyhtiön tontin kautta on herättänyt närää asukkaissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan liikkuminen alueella on vaikeutunut ja vaarantunut työmaan takia ja melu ja rakennuspöly ovat hankaloittaneet asumista.

Lehden haastatteleman Aalto-yliopiston talousoikeuden professori Ari Ekroosin mukaan naapuritontin työmaan aiheuttamasta häiriöstä voi olla mahdollista saada korvausta. Kaupungin vuokratontilla olevalla yhtiöllä voi myös olla mahdollisuus vaatia tonttivuokran alennusta, jos tästä on sovittu maanvuokrasopimuksessa. Oikeustieteen tohtori Martti Häkkäsen mukaan vuokranalennus on mahdollinen, mutta käytännössä poikkeuksellinen ja kynnys vuokranalennukseen on korkea.

Ekroosin mukaan korvausta voisi periaatteessa saada ympäristövahinkona, mutta se edellyttäisi käytännössä useimmiten oikeusprosessin käynnistämistä. Häkkänen puolestaan ottaa esiin naapuruussuhdelain, jonka mukaan kiinteistöä ei saa käyttää siten, että naapurille aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi liasta, pölystä, melusta tai tärinästä. Laki ei kuitenkaan lähtökohtaisesti päde katutöihin.

Häkkänen muistuttaa Helsingin Sanomille, että kun tontti on maanvuokrasopimuksella annettu taloyhtiön hallittavaksi, ei sinne kuitenkaan saa ohjata liikennettä ilman yhtiön suostumusta tai lakiin perustuvaa päätöstä. Jos vuokranalennus tulee ajankohtaiseksi, määräytyy sen suuruus työmaasta aiheutuvan taloudellisen haitan mukaan: esimerkiksi autopaikkojen käytön estyminen aiheuttaisi rahallista menetystä, mutta nurmialueiden jääminen pois käytöstä ei tällaista mitattavaa rahallista menetystä aiheuttaisi.

Puheena olevassa tapauksessa urakoitsija on luvannut Helsingin kaupungin projektinjohtana Petri Arposen mukaan korjata virheensä liikenteenohjauksessa.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti