Voiko taloyhtiö saada korvausta naapuritontin työmaan aiheuttamasta haitasta?

Kevyen liikenteen ohjaaminen liikennetyömaan takia länsi-pasilalaisen kerrostaloyhtiön tontin kautta on herättänyt närää asukkaissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan liikkuminen alueella on vaikeutunut ja vaarantunut työmaan takia ja melu ja rakennuspöly ovat hankaloittaneet asumista.

Lehden haastatteleman Aalto-yliopiston talousoikeuden professori Ari Ekroosin mukaan naapuritontin työmaan aiheuttamasta häiriöstä voi olla mahdollista saada korvausta. Kaupungin vuokratontilla olevalla yhtiöllä voi myös olla mahdollisuus vaatia tonttivuokran alennusta, jos tästä on sovittu maanvuokrasopimuksessa. Oikeustieteen tohtori Martti Häkkäsen mukaan vuokranalennus on mahdollinen, mutta käytännössä poikkeuksellinen ja kynnys vuokranalennukseen on korkea.

Ekroosin mukaan korvausta voisi periaatteessa saada ympäristövahinkona, mutta se edellyttäisi käytännössä useimmiten oikeusprosessin käynnistämistä. Häkkänen puolestaan ottaa esiin naapuruussuhdelain, jonka mukaan kiinteistöä ei saa käyttää siten, että naapurille aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi liasta, pölystä, melusta tai tärinästä. Laki ei kuitenkaan lähtökohtaisesti päde katutöihin.

Häkkänen muistuttaa Helsingin Sanomille, että kun tontti on maanvuokrasopimuksella annettu taloyhtiön hallittavaksi, ei sinne kuitenkaan saa ohjata liikennettä ilman yhtiön suostumusta tai lakiin perustuvaa päätöstä. Jos vuokranalennus tulee ajankohtaiseksi, määräytyy sen suuruus työmaasta aiheutuvan taloudellisen haitan mukaan: esimerkiksi autopaikkojen käytön estyminen aiheuttaisi rahallista menetystä, mutta nurmialueiden jääminen pois käytöstä ei tällaista mitattavaa rahallista menetystä aiheuttaisi.

Puheena olevassa tapauksessa urakoitsija on luvannut Helsingin kaupungin projektinjohtana Petri Arposen mukaan korjata virheensä liikenteenohjauksessa.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti