Vinkit asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen

Asunnon ja muun omaisuuden vuokraamisesta saadut tulot ovat veronlaista tuloa, jotka tulee ilmoittaa veroilmoituksella. Sama koskee lyhytaikaista vuokrausta ja eri alustojen, kuten Airbnb:n, kautta saatuja tuloja. Verohallinto on koonnut viisi vinkkiä asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen.

Vinkit asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen

Ota valmiiksi esille tarvitsemasi tiedot

  • taloyhtiön / kiinteistön nimi ja y-tunnus
  • vuokralaisen tiedot. Jos kohteessa on ollut useita lyhytaikaisia vuokralaisia, merkitse ”Nimi”-sarakkeeseen teksti ”Useita vuokralaisia”
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokratoiminnan kuluista

Ilmoita vain kysytyt tiedot

Älä liitä veroilmoitukselle kuitteja tai muita tositteita. Säilytä ne kuitenkin itselläsi, Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa. Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Vähennä verotuksessa vuokraustoimintaan liittyvät kulut

Voit vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut, joita ovat muun muassa:

  • vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • osa asunnon kiinteistä kustannuksista (esim. hoitovastike), niiltä osin, kun se kohdistuu vuokra-ajalle

Ilmoita OmaVerossa

Lähetä täydennetyt tiedot mieluiten OmaVerossa viimeistään määräpäivänä. Määräpäiviä on tänä vuonna kolme: 5.5., 12.5. ja 19.5. Oman määräpäiväsi näet esitäytetyltä veroilmoitukseltasi ja OmaVerosta. Jos olet tehnyt alkuvuonna muutosverokortin ja syöttänyt sitä varten täydelliset tiedot vuokrattavista asunnoista, tiedot näkyvät valmiina esitäytetyllä veroilmoituksellasi.

Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin

Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

 

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti