Vinkit asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen

Asunnon ja muun omaisuuden vuokraamisesta saadut tulot ovat veronlaista tuloa, jotka tulee ilmoittaa veroilmoituksella. Sama koskee lyhytaikaista vuokrausta ja eri alustojen, kuten Airbnb:n, kautta saatuja tuloja. Verohallinto on koonnut viisi vinkkiä asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen.

Vinkit asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen

Ota valmiiksi esille tarvitsemasi tiedot

  • taloyhtiön / kiinteistön nimi ja y-tunnus
  • vuokralaisen tiedot. Jos kohteessa on ollut useita lyhytaikaisia vuokralaisia, merkitse ”Nimi”-sarakkeeseen teksti ”Useita vuokralaisia”
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokratoiminnan kuluista

Ilmoita vain kysytyt tiedot

Älä liitä veroilmoitukselle kuitteja tai muita tositteita. Säilytä ne kuitenkin itselläsi, Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa. Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Vähennä verotuksessa vuokraustoimintaan liittyvät kulut

Voit vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut, joita ovat muun muassa:

  • vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • osa asunnon kiinteistä kustannuksista (esim. hoitovastike), niiltä osin, kun se kohdistuu vuokra-ajalle

Ilmoita OmaVerossa

Lähetä täydennetyt tiedot mieluiten OmaVerossa viimeistään määräpäivänä. Määräpäiviä on tänä vuonna kolme: 5.5., 12.5. ja 19.5. Oman määräpäiväsi näet esitäytetyltä veroilmoitukseltasi ja OmaVerosta. Jos olet tehnyt alkuvuonna muutosverokortin ja syöttänyt sitä varten täydelliset tiedot vuokrattavista asunnoista, tiedot näkyvät valmiina esitäytetyllä veroilmoituksellasi.

Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin

Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

 

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

16.10.2014

Ensiasunnon ostajia 21 000 vuonna 2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 asuntoväestöön kuului 20 718 osakemuotoisen ensiasunnon ostajaa. Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 13 400 henkilöllä (39 prosenttia) verrattuna vuoteen 2006. Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, joka on ostanut osakemuotoisen asunnon ja vapautettu varainsiirtoverosta ensiasunnon ostajana.

10.10.2017

Nuorten kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan vahvaa – myös uudet tavat tienata asunnoilla kiinnostavat

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta. Asuntoa pidetään Suomessa laajasti hyvänä ja turvallisena sijoituksena, mikä onkin yleisin syy suomalaiselle hankkia sijoitusasunto.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti