Vieraslajien, etenkin kurtturuusun torjuntaan kannattaa ryhtyä nyt

Vieraslajien tunnistamisessa ja torjunnassa auttaa vieraslajiportaali, josta löytyvät lajikohtaiset tunnistus- ja torjuntaohjeet sekä paljon muuta tietoa vieraslajeista. Palveluun ilmoitetaan myös vieraslajihavainnot. Palvelu löytyy osoitteesta vieraslajit.fi.

Vieraslajien torjunnassa on tärkeää muistaa kolme asiaa: 1. Tunnista torjuttava laji luotettavasti. 2. Käytä lajille sopivaa torjuntamenetelmää. 3. Hävitä vieraslajijäte oikein.

Monien taloyhtiöidenkin pihoissa koristepensaana kasvavasta kurtturuususta pitäisi päästä eroon 1.6.2022 mennessä, jolloin sen kasvattamisesta tulee kiellettyä. Torjuntatoimiin tuleekin ryhtyä viimeistään tänä kesänä.

Kurtturuusu torjutaan yleensä näännyttämällä eli katkomalla uudet vihreät versot kasvukauden aikana pois. Tätä toistetaan, kunnes juurakko kuolee eikä uusia lehtiä enää synny. Menetelmä on aikaa vievä, mutta toimiva. Toinen keino erityisesti isompien kasvustojen hävittämiseen on kaivaa alas leikattu pensaikko juurineen maasta. Alas leikatun kasvuston voi myös tukahduttaa peittämällä sen pressulla.

Myös jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunta sopii aivan erinomaisesti taloyhtiöiden yhteisöllisyyttä tukevaksi talkootyöksi, sillä yksittäisen puutarhurin työpanos ei siihen välttämättä riitä.

Hävitä vieraslajijätteet oikein

Vieraslajijätteen hävittämisen nyrkkisääntö on varmistaa, että vieraslajien siemenet tai esimerkiksi etanoiden munat eivät pääse leviämään torjuntatoimien jälkeen. Vieraslajijäte tulisikin käsitellä ensisijaisesti sillä kiinteistöllä, missä se syntyy tai toimittaa jäteasemalle. Puutarha- tai vieraslajijätettä ei saa läjittää luontoon.

Vieraslajiportaalissa on hyvät ohjeet kotipuutarhureille ja talkoolaisille, miten vieraslajit tulee hävittää. Esimerkiksi jättipalsamit voi kitkemisen jälkeen jättää kompostoitumaan torjuntapaikalle, kunhan ensin estetään lajin leviäminen murskaamalla juurakot ja poimimalla kukat pois. Siementämisvaiheessa olevat jättipalsamit tulisi kerätä esimerkiksi jätesäkkeihin ja toimittaa sekajätteeseen.

Haitallista vieraslajijätettä voi toimittaa esimerkiksi Rosk’n Rollin toimipisteisiin Vieraslajit vastaanotetaan tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna, jonka jälkeen ne poltetaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

4.6.2020

VN: Kansallisesti haitalliset vieraslajit hallintaan

Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat valmistelleet osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa ehdotuksen vieraslajien hallintasuunnitelmaksi. Hallintasuunnitelma ohjeistaa kansallisesti haitallisten vieraslajien torjuntaan ja hallintaan, valtioneuvosto tiedottaa. Kesäkuussa 2019 valtioneuvoston (VN) asetuksella hyväksytty kansallinen vieraslajiluettelo sisältää vieraslajit, jotka eivät kuulu EU:n luetteloon, mutta joita voidaan pitää Suomen oloissa haitallisina.

15.4.2020

Tilaisuus voi tehdä varkaan – valppaana hallituksessa

Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on valita taloyhtiölle ammattitaitoinen isännöitsijä. Ideaalitapauksessa hallituksen ja isännöinnin yhteistyö on saumatonta ja kumpikin hoitaa omat tonttinsa huolellisesti. Hallitustyöskentely nojautuu usein vahvasti isännöinnin varaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti