Vieraslajien, etenkin kurtturuusun torjuntaan kannattaa ryhtyä nyt

Vieraslajien tunnistamisessa ja torjunnassa auttaa vieraslajiportaali, josta löytyvät lajikohtaiset tunnistus- ja torjuntaohjeet sekä paljon muuta tietoa vieraslajeista. Palveluun ilmoitetaan myös vieraslajihavainnot. Palvelu löytyy osoitteesta vieraslajit.fi.

Vieraslajien torjunnassa on tärkeää muistaa kolme asiaa: 1. Tunnista torjuttava laji luotettavasti. 2. Käytä lajille sopivaa torjuntamenetelmää. 3. Hävitä vieraslajijäte oikein.

Monien taloyhtiöidenkin pihoissa koristepensaana kasvavasta kurtturuususta pitäisi päästä eroon 1.6.2022 mennessä, jolloin sen kasvattamisesta tulee kiellettyä. Torjuntatoimiin tuleekin ryhtyä viimeistään tänä kesänä.

Kurtturuusu torjutaan yleensä näännyttämällä eli katkomalla uudet vihreät versot kasvukauden aikana pois. Tätä toistetaan, kunnes juurakko kuolee eikä uusia lehtiä enää synny. Menetelmä on aikaa vievä, mutta toimiva. Toinen keino erityisesti isompien kasvustojen hävittämiseen on kaivaa alas leikattu pensaikko juurineen maasta. Alas leikatun kasvuston voi myös tukahduttaa peittämällä sen pressulla.

Myös jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunta sopii aivan erinomaisesti taloyhtiöiden yhteisöllisyyttä tukevaksi talkootyöksi, sillä yksittäisen puutarhurin työpanos ei siihen välttämättä riitä.

Hävitä vieraslajijätteet oikein

Vieraslajijätteen hävittämisen nyrkkisääntö on varmistaa, että vieraslajien siemenet tai esimerkiksi etanoiden munat eivät pääse leviämään torjuntatoimien jälkeen. Vieraslajijäte tulisikin käsitellä ensisijaisesti sillä kiinteistöllä, missä se syntyy tai toimittaa jäteasemalle. Puutarha- tai vieraslajijätettä ei saa läjittää luontoon.

Vieraslajiportaalissa on hyvät ohjeet kotipuutarhureille ja talkoolaisille, miten vieraslajit tulee hävittää. Esimerkiksi jättipalsamit voi kitkemisen jälkeen jättää kompostoitumaan torjuntapaikalle, kunhan ensin estetään lajin leviäminen murskaamalla juurakot ja poimimalla kukat pois. Siementämisvaiheessa olevat jättipalsamit tulisi kerätä esimerkiksi jätesäkkeihin ja toimittaa sekajätteeseen.

Haitallista vieraslajijätettä voi toimittaa esimerkiksi Rosk’n Rollin toimipisteisiin Vieraslajit vastaanotetaan tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna, jonka jälkeen ne poltetaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

haitalliset vieraslajit

3.8.2023

Vielä ehtii torjumaan haitallisia vieraslajeja

Vielä ehtii tämän kesän aikana torjumaan haitallisia vieraslajeja, kertoo Etelä-Savon ELY-keskus. Suomessa yleisiä haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa lupiini, jättipalsami ja jättiputket. Torjuntaa kannattaa tehdä yhdessä esimerkiksi talkooporukalla.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti