Vieraslajien, etenkin kurtturuusun torjuntaan kannattaa ryhtyä nyt

Vieraslajien tunnistamisessa ja torjunnassa auttaa vieraslajiportaali, josta löytyvät lajikohtaiset tunnistus- ja torjuntaohjeet sekä paljon muuta tietoa vieraslajeista. Palveluun ilmoitetaan myös vieraslajihavainnot. Palvelu löytyy osoitteesta vieraslajit.fi.

Vieraslajien torjunnassa on tärkeää muistaa kolme asiaa: 1. Tunnista torjuttava laji luotettavasti. 2. Käytä lajille sopivaa torjuntamenetelmää. 3. Hävitä vieraslajijäte oikein.

Monien taloyhtiöidenkin pihoissa koristepensaana kasvavasta kurtturuususta pitäisi päästä eroon 1.6.2022 mennessä, jolloin sen kasvattamisesta tulee kiellettyä. Torjuntatoimiin tuleekin ryhtyä viimeistään tänä kesänä.

Kurtturuusu torjutaan yleensä näännyttämällä eli katkomalla uudet vihreät versot kasvukauden aikana pois. Tätä toistetaan, kunnes juurakko kuolee eikä uusia lehtiä enää synny. Menetelmä on aikaa vievä, mutta toimiva. Toinen keino erityisesti isompien kasvustojen hävittämiseen on kaivaa alas leikattu pensaikko juurineen maasta. Alas leikatun kasvuston voi myös tukahduttaa peittämällä sen pressulla.

Myös jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunta sopii aivan erinomaisesti taloyhtiöiden yhteisöllisyyttä tukevaksi talkootyöksi, sillä yksittäisen puutarhurin työpanos ei siihen välttämättä riitä.

Hävitä vieraslajijätteet oikein

Vieraslajijätteen hävittämisen nyrkkisääntö on varmistaa, että vieraslajien siemenet tai esimerkiksi etanoiden munat eivät pääse leviämään torjuntatoimien jälkeen. Vieraslajijäte tulisikin käsitellä ensisijaisesti sillä kiinteistöllä, missä se syntyy tai toimittaa jäteasemalle. Puutarha- tai vieraslajijätettä ei saa läjittää luontoon.

Vieraslajiportaalissa on hyvät ohjeet kotipuutarhureille ja talkoolaisille, miten vieraslajit tulee hävittää. Esimerkiksi jättipalsamit voi kitkemisen jälkeen jättää kompostoitumaan torjuntapaikalle, kunhan ensin estetään lajin leviäminen murskaamalla juurakot ja poimimalla kukat pois. Siementämisvaiheessa olevat jättipalsamit tulisi kerätä esimerkiksi jätesäkkeihin ja toimittaa sekajätteeseen.

Haitallista vieraslajijätettä voi toimittaa esimerkiksi Rosk’n Rollin toimipisteisiin Vieraslajit vastaanotetaan tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna, jonka jälkeen ne poltetaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti