Viemäriputkiston korjauksen takuutarkastuksia ei kannata laiminlyödä

Moni taloyhtiö on putkiremontin aika- ja kustannusrasitetta helpottaakseen valinnut vaihtoehtoisen viemäriputkiston remontin käyttämällä putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä kuten pinnoitusta tai sukitusta. Se on osoittautunut turmiolliseksi yhtiöissä, joissa korjaus on todettu puutteellisesti tehdyksi. Tästä syystä sisäpuolista korjausta käyttäneen taloyhtiön tulisikin takuuajan puitteissa varmistaa, että pinnoitukset ja sukitukset ovat todella kunnossa, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Putkistojen soveltuvuus sisäpuolisiin kunnostuksiin on tarkastettava aina ennen remonttitavan valintaa.

Sisäpuolisilla menetelmillä tehdyissä korjauksissa on havaittu jonkin verran ongelmia. Myös työvirheitä on sattunut. Valitettavaa on, että ongelmat saattavat ilmetä jo muutaman vuoden päästä korjauksesta.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan vain 44 prosentissa kyselyyn vastanneista kohteista on suoritettu asianmukainen takuutarkastus ja lähes puolessa ei minkäänlaista tarkastusta. Niistä, jotka ovat takuutarkastuksen suorittaneet, on vain neljännes teettänyt samalla putkiston sisäpuolisen kuvauksen ja jopa viidennes tarkastettu pelkästään arvioimalla. Tarkastetuista kohteista yhdessä kymmenestä havaittiin ongelmia ja 40 prosenttia ei edes tiennyt, oliko ongelmia havaittu.

Putkiston sisäpuolinen kuvaus on ainoa tapa selvittää, onko viemäriputkisto kunnossa. Vaurioituneen putkiston ongelmat voivat olla oireettomia eivätkä aiheuta välitöntä haittaa. Viemärin pinnoitus tai sukka voi kuitenkin olla irti, rikki ja mahdollisesti myös vuotaa. Tällöin viemäreiden syöpyminen jatkuu ja se voi aiheuttaa jatkossa yllättäviä vesivahinkoja ja merkittäviä uusintakorjauskuluja. Kerran epäonnistuneesti hoidettu työ saattaa seuraavalla kierroksella vaatia jo kokonaan uuden menetelmän, jopa vaihtamisen perinteiseen putkiremonttiin. Tällöin säästäminen alussa on tullut loppupelissä aika kalliiksi.

Muistathan nämä, kun teetät viemäriputkiston sisäpuolisen korjauksen:

  1. tarkastuta aina ennen urakkaa putkiston kunnostettavuus ja soveltuvuus eri menetelmille
  2. panosta ammattitaitoiseen suunnitteluun ja tarjouspyyntöasiakirjojen sisältöön
  3. maksa mieluummin urakanaikaisesta valvonnasta kuin urakan jälkeisestä riitelystä
  4. muistuta kaikkia asukkaita ilmoittamaan välittömästi asunnossaan ilmenevistä vuodoista ja vaurioista
  5. älä missään nimessä jätä teettämättä takuutarkastusta kuvaamista apuna käyttäen!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

syyskuun lehti

16.9.2022

Syyskuun Suomen Kiinteistölehti perehtyy ryhmäkorjaukseen

Tänään ilmestyvä syyskuun Suomen Kiinteistölehti perehtyy rakentamisen laatuun, ryhmäkorjaushankkeeseen, kyberturvallisuuteen ja kasvaviin asumiskustannuksiin.

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

8.3.2022

Pieni säästö kuntotutkimuksessa voi myöhemmin tulla kalliiksi

Kuntotutkimuksella pyritään tukemaan laadukasta korjaussuunnittelua. Rakenteen kunto on saatava selville, jotta voidaan määrittää sen oikea korjaustapa oikeassa laajuudessa ja oikeaan aikaan. Suunnittelua ei voi tehdä järkevästi, jos rakenteiden todellinen kunto on hämärän peitossa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti