Viemäriputkiston korjauksen takuutarkastuksia ei kannata laiminlyödä

Moni taloyhtiö on putkiremontin aika- ja kustannusrasitetta helpottaakseen valinnut vaihtoehtoisen viemäriputkiston remontin käyttämällä putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä kuten pinnoitusta tai sukitusta. Se on osoittautunut turmiolliseksi yhtiöissä, joissa korjaus on todettu puutteellisesti tehdyksi. Tästä syystä sisäpuolista korjausta käyttäneen taloyhtiön tulisikin takuuajan puitteissa varmistaa, että pinnoitukset ja sukitukset ovat todella kunnossa, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Putkistojen soveltuvuus sisäpuolisiin kunnostuksiin on tarkastettava aina ennen remonttitavan valintaa.

Sisäpuolisilla menetelmillä tehdyissä korjauksissa on havaittu jonkin verran ongelmia. Myös työvirheitä on sattunut. Valitettavaa on, että ongelmat saattavat ilmetä jo muutaman vuoden päästä korjauksesta.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan vain 44 prosentissa kyselyyn vastanneista kohteista on suoritettu asianmukainen takuutarkastus ja lähes puolessa ei minkäänlaista tarkastusta. Niistä, jotka ovat takuutarkastuksen suorittaneet, on vain neljännes teettänyt samalla putkiston sisäpuolisen kuvauksen ja jopa viidennes tarkastettu pelkästään arvioimalla. Tarkastetuista kohteista yhdessä kymmenestä havaittiin ongelmia ja 40 prosenttia ei edes tiennyt, oliko ongelmia havaittu.

Putkiston sisäpuolinen kuvaus on ainoa tapa selvittää, onko viemäriputkisto kunnossa. Vaurioituneen putkiston ongelmat voivat olla oireettomia eivätkä aiheuta välitöntä haittaa. Viemärin pinnoitus tai sukka voi kuitenkin olla irti, rikki ja mahdollisesti myös vuotaa. Tällöin viemäreiden syöpyminen jatkuu ja se voi aiheuttaa jatkossa yllättäviä vesivahinkoja ja merkittäviä uusintakorjauskuluja. Kerran epäonnistuneesti hoidettu työ saattaa seuraavalla kierroksella vaatia jo kokonaan uuden menetelmän, jopa vaihtamisen perinteiseen putkiremonttiin. Tällöin säästäminen alussa on tullut loppupelissä aika kalliiksi.

Muistathan nämä, kun teetät viemäriputkiston sisäpuolisen korjauksen:

  1. tarkastuta aina ennen urakkaa putkiston kunnostettavuus ja soveltuvuus eri menetelmille
  2. panosta ammattitaitoiseen suunnitteluun ja tarjouspyyntöasiakirjojen sisältöön
  3. maksa mieluummin urakanaikaisesta valvonnasta kuin urakan jälkeisestä riitelystä
  4. muistuta kaikkia asukkaita ilmoittamaan välittömästi asunnossaan ilmenevistä vuodoista ja vaurioista
  5. älä missään nimessä jätä teettämättä takuutarkastusta kuvaamista apuna käyttäen!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

tilinpäätös

8.3.2023

Näin tulkitset taloyhtiön tilinpäätöstä

Taloyhtiön tilinpäätös voi nyt hetkellisesti painua miinukselle. Sen perusteella ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jos vain vastikerästit pysyvät kurissa, yhtiöllä on kolmen kuukauden talouspuskurit ja kasvaneille menoille löytyy pitävä selitys.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti