Viemäriputkiston korjauksen takuutarkastuksia ei kannata laiminlyödä

Moni taloyhtiö on putkiremontin aika- ja kustannusrasitetta helpottaakseen valinnut vaihtoehtoisen viemäriputkiston remontin käyttämällä putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä kuten pinnoitusta tai sukitusta. Se on osoittautunut turmiolliseksi yhtiöissä, joissa korjaus on todettu puutteellisesti tehdyksi. Tästä syystä sisäpuolista korjausta käyttäneen taloyhtiön tulisikin takuuajan puitteissa varmistaa, että pinnoitukset ja sukitukset ovat todella kunnossa, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Putkistojen soveltuvuus sisäpuolisiin kunnostuksiin on tarkastettava aina ennen remonttitavan valintaa.

Sisäpuolisilla menetelmillä tehdyissä korjauksissa on havaittu jonkin verran ongelmia. Myös työvirheitä on sattunut. Valitettavaa on, että ongelmat saattavat ilmetä jo muutaman vuoden päästä korjauksesta.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan vain 44 prosentissa kyselyyn vastanneista kohteista on suoritettu asianmukainen takuutarkastus ja lähes puolessa ei minkäänlaista tarkastusta. Niistä, jotka ovat takuutarkastuksen suorittaneet, on vain neljännes teettänyt samalla putkiston sisäpuolisen kuvauksen ja jopa viidennes tarkastettu pelkästään arvioimalla. Tarkastetuista kohteista yhdessä kymmenestä havaittiin ongelmia ja 40 prosenttia ei edes tiennyt, oliko ongelmia havaittu.

Putkiston sisäpuolinen kuvaus on ainoa tapa selvittää, onko viemäriputkisto kunnossa. Vaurioituneen putkiston ongelmat voivat olla oireettomia eivätkä aiheuta välitöntä haittaa. Viemärin pinnoitus tai sukka voi kuitenkin olla irti, rikki ja mahdollisesti myös vuotaa. Tällöin viemäreiden syöpyminen jatkuu ja se voi aiheuttaa jatkossa yllättäviä vesivahinkoja ja merkittäviä uusintakorjauskuluja. Kerran epäonnistuneesti hoidettu työ saattaa seuraavalla kierroksella vaatia jo kokonaan uuden menetelmän, jopa vaihtamisen perinteiseen putkiremonttiin. Tällöin säästäminen alussa on tullut loppupelissä aika kalliiksi.

Muistathan nämä, kun teetät viemäriputkiston sisäpuolisen korjauksen:

  1. tarkastuta aina ennen urakkaa putkiston kunnostettavuus ja soveltuvuus eri menetelmille
  2. panosta ammattitaitoiseen suunnitteluun ja tarjouspyyntöasiakirjojen sisältöön
  3. maksa mieluummin urakanaikaisesta valvonnasta kuin urakan jälkeisestä riitelystä
  4. muistuta kaikkia asukkaita ilmoittamaan välittömästi asunnossaan ilmenevistä vuodoista ja vaurioista
  5. älä missään nimessä jätä teettämättä takuutarkastusta kuvaamista apuna käyttäen!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.4.2017

Constille kolme mittavaa miljoonaurakkaa Helsingissä

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) on tilannut Consilta As Oy Siilitie 5:n ensimmäisen vaiheen kokonaisvaltaisen korjauksen, jonka arvo on yli 11 miljoonaa euroa. Consti toteuttaa Helsingissä myös Franzeninaukion arvokohteen kokonaisurakan sekä As Oy Kiertotähdentien perinteisen julkisivu-urakan. Asunto-osakeyhtiö Siilitie 5:n ensimmäisen vaiheen mittavassa peruskorjauksessa uusitaan julkisivujen ja vesikattojen lisäksi kaikki 110 asuntoa.

29.7.2015

Hyvinkään Hakapaavoon lisäkerros

Pula pienemmistä vuokra-asunnoista sai Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n saneeraamaan vanhan kerrostalonsa. Hakapaavoon rakennetaan muun peruskorjauksen yhteydessä kokonaan uusi lisäkerros, johon tulee 14 uutta asuntoa. Ohrakatu 7:n Hakapaavo on vanha kuusikerroksinen betonikerrostalo, jonka päälle rakennetaan puuelementeistä lisäkerros kohteen muun peruskorjauksen yhteydessä.

22.11.2021

Saako ja kannattaako ulkovarastossa tai parvekkeella säilyttää mitä tahansa? – Asiantuntijat vastaavat

Mitä voi säilyttää talvella ulkona ja mitä ei? Mikäli varasto tai ullakko on kunnolla tiivistetty, lämpötilojen vaihtelun tai kosteuden ei pitäisi vaikuttaa sisäilmaan tai sen laatuun. Useimmissa asuinrakennuksissa näin ei kuitenkaan ole, jolloin useimpien tavaroiden pitkäaikainen säilyttäminen kylmänkosteissa tiloissa voi mahdollisesti pilata ne täysin.

21.9.2015

Kylpyhuoneet ja niiden korjaukset aiheuttavat ongelmia taloyhtiöissä

Kylpyhuoneremontit ovat taloyhtiön tavallisimpia remontteja. Osakkaat ja taloyhtiön edustajat harvoin kuitenkaan tietävät, miten kylpyhuoneen korjaus käytännössä hoidetaan ja kenen maksettaviksi korjauskustannukset kuuluvat. Kylppärit kuntoon – Käytännön opas taloyhtiölle -uutuuskirja auttaa ymmärtämään asiaa paremmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti