Vessan ei tarvitse haista

Tuoksut vaikuttavat mielialaan, niin hyvässä kuin pahassa. Monia hävettää jättää vessakäynnillä hajuja jälkeensä. Niitä yritetään peittää raikastimilla, tulitikkuja raapimalla ja tuulettamalla. Vessakäynnin hajut on mahdollista poistaa myös suoraan pöntön sisältä: on olemassa ratkaisuja, joissa wc-istuin imaisee hajut ja johtaa ne suodattimen läpi. Näin vessan ilma pysyy raikkaana. Saniteettialan eurooppalainen markkinajohtaja Geberit on kehittänyt hajunpoiston sekä DuoFresh-seinä-wc-elementtiin että Monolith Plus -säiliömoduuliin. Toisessa hajut poistaa aktiivihiilisuodatin, toisessa keraaminen kennosuodatin.

Vessakäynnistä jäävät hajut aiheuttavat yleisesti häpeää ja peittely-yrityksiä. Tämä käy ilmi Geberitin tilaamasta laajasta kylpyhuonetutkimuksesta*. Vain joka viides suomalaisvastaaja tunnustaa, ettei vessaan jäävä haju haittaa heitä lainkaan. Puolia vastaajista harmittaa seuraavan kävijän puolesta, ja joka viides häpeää jättämäänsä hajua. Ruotsalaiset kokevat aiheesta häpeää lähes tuplasti enemmän (35 %). Suomalainen tarttuu kuitenkin toimeen, sillä 39 prosenttia yrittää peittää hajun käyttämällä raikastinta tai raikastinsprayta. Tanskassa puolestaan uskotaan tuulettamiseen muita maita enemmän: yli puolet avaa ikkunan vessakäynnin jälkeen.

Yli puolet suomalaisvastaajista kertoo olevansa kiinnostunut wc-tekniikasta, joka poistaa hajut suoraan vessanpöntön sisältä. Suomessa tiedetään muita Pohjoismaita paremmin, että tällaista tekniikkaa on jo saatavana: joka neljäs on kuullut kyseisistä tuotteista. Erityisen kiinnostuneita vessan hajunpoisto-ominaisuudesta ovat norjalaiset (63 %).

Eroon hajuista keraamisella kennosuodattimella

Geberit Monolith Plus -säiliömoduuli kätkee sisälleen wc:n huuhtelusäiliön. Siihen voi yhdistää joko seinä- tai lattiakiinnitteisen wc-istuimen. Näin wc:n ilmeen voi helposti päivittää moderniksi remontin yhteydessä. Asennus onnistuu yleensä vanhoihin vesi- ja viemäriliitäntöihin, eli seiniä ja lattioita piikkaamatta. Asennusta on uudistettu entistäkin helpommaksi ja nopeammaksi. Monolith Plus -säiliömoduulissa on integroitu hajunpoisto, joka perustuu keraamiseen kennosuodattimeen.

– Monolith Plus on älykäs wc:n huuhtelusäiliö. Automaattinen käytöntunnistus aktivoi hajunpoiston päälle, kun joku istuu alas istuimelle. Hiljainen tuuletin ohjaa hajut wc-istuimesta suoraan keraamiseen kennosuodattimeen, joka poistaa hajut tehokkaasti. Ilma palaa säiliön sivuilta raikkaana takaisin huoneeseen. Pitkäikäinen kennosuodatin kestää käytössä jopa kuusi vuotta, ja se on helppo vaihtaa tarvittaessa uuteen, kertoo Geberitin markkinointikoordinaattori Kati Laakso.

Monolith Plus -säiliömoduulin etupaneeli on valmistettu kestävästä turvalasista ja reunat harjatusta alumiinista. Lasiseen etupaneeliin voi valita väriksi vaalean hiekan, valkoisen, mustan ja tummanruskean umbran. Lisätunnelmaa kylpyhuoneeseen tuo väriä vaihtava ComfortLight-valaistus. Sen voi kytkeä automaattisesti päälle ja pois läsnäolotunnistimen avulla. Moduulin päälle syttyvän valon voi säätää seitsemään eri värisävyyn. Monolith-tuotesarjasta löytyy myös tyylikäs Monolith-pesuallasmoduuli, johon voi kiinnittää haluamansa pesualtaan ja hanan. Sen molemmilta sivuilta aukeaa ulosvedettävä hyllykkö, johon kosmetiikkatuotteet saa siististi piiloon.

DuoFresh – tuplasti raikkautta suodattimella ja raikastimella

Geberit DuoFresh ‐elementti on seinän sisään asennettava seinä-wc-elementti, joka sisältää piilohuuhtelusäiliön. Keraaminen wc-istuin kiinnitetään elementtiin, joka asennetaan tukevasti lattiaan ja seinän rakenteisiin. DuoFreshin hajunpoisto toimii kuin liesituuletin. Hiljainen tuuletin imee hajut suoraan wc-istuimesta, ja ohjaa ne ilmastointiputkea pitkin huuhtelupainikkeen takana olevaan aktiivihiilisuodattimeen. Suodatin palauttaa ilman raikkaana takaisin huoneeseen huuhtelupainikkeen sivuilta.

– Sähkökäyttöinen raikastintoiminto käynnistetään huuhtelupainikkeen päällä olevasta erillisestä kytkimestä. Toiminto aktivoituu kerralla enintään 10 minuutiksi, minkä jälkeen se sammuu automaattisesti. Sen voi myös sammuttaa käsin aikaisemmin. Aktiivihiilisuodatin kestää normaalissa käytössä noin vuoden, ja suodattimen vaihto onnistuu helposti huuhtelupainikkeen kautta, mainitsee Laakso.

DuoFreshin hajunpoistoa voi tehostaa lisäämällä huuhtelupainikkeen takana olevaan aukkoon raikastintabletin, joka liukenee huuhteluveteen ja lisää wc:n hygieenisyyttä.

*Geberitin tilaamaan laajaan kylpyhuonetutkimukseen vastasi alkuvuodesta 2016 yhteensä 1008 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Lisäksi Ruotsissa vastaajia oli 1011, Norjassa 1008 ja Tanskassa 1006. Tutkimuksen toteutti kaikissa neljässä maassa YouGov.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

kompostointi

31.5.2023

Kerrostalossakin voi kompostoida

Kuopiolainen As Oy Tasavallankatu 8 kompostoi biojätteensä. Alun perin taloyhtiössä päätettiin ryhtyä kompostoimaan jätemaksujen pienentämiseksi, mutta kaupan päälle saatiin kompostin tuottama puutarhamulta. Kompostoiminen on hyvä ratkaisu pienille taloyhtiöille.

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

pestä pyykkiä

2.12.2022

Saako kerrostalossa pestä pyykkiä yöllä?

Nousevien sähkön hintojen myötä saattaa olla houkuttelevaa painottaa sähkönkulutusta yöaikaan. Pyykinpesu kuuluu normaaliin asumiseen ja on siten lähtökohtaisesti sallittu yölläkin. Kovaäänisen pesukoneen käyttö on kuitenkin kerrostaloissa kielletty yörauhan aikana.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti