Vesivahingot veivät hallitukseen

Kasaantunut korjausvelka ja omassa kodissa sattuneet vesivahingot herättivät Harri Anderssonin lähtemään mukaan hallitustyöhön. Kun ottaa asioista selvää niin maallikkokin pärjää, kannustaa Andersson.

Miten tulit lähteneeksi mukaan taloyhtiön hallitukseen?

Olen omistanut vuodesta 2007 alkaen asunnon, missä sattui kolme vesivahinkoa vuoden välein. Syynä olivat urakoitsijan huolimattomuusvirheet kattokaivojen kunnostuksessa. Kattoviemäreistä valui toistuvasti vettä asuntomme. Tämä herätti lähtemään mukaan hallitukseen. Ensin olin pari kautta jäsenenä ja nyt olen puheenjohtajana. Ammatiltani olen muusikko ja minulla ei ole mitään kiinteistöalan koulutusta. Luonteeltani olen jämpti ja minua risoi huolimattomuus, kun samassa kohtaa oleva vahinko toistui.

Millaista on ollut toimia taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana?

Minusta on ollut mielenkiintoista tutustua taloyhtiön hallintoon. Yhtiössämme alkaa putkiremontti keväällä ja sen suunnittelu on ollut kiinnostavaa. Onneksi hallituksessa on jäseniä, jotka ovat LVI-alalla töissä. Oma roolini on ollut ehkä enemmän olla moraalinen vartija. Tuon myös mummojen ja pappojen äänet kuuluviin. Eri alojen osaajat hallituksessa ovat onni.

Aikoinaan heräsin siihen, että kiinteistön kunto ei ollut hyvä. Aikaisemmat hallitukset olivat jättäneet remontteja tekemättä. Kasaantuneet remontit tulisi toteuttaa niin ettei osakkaille kasaudu liikaa maksutaakkaa ja remontit tulisi priorisoida. Putkiremontin jälkeen on tulossa katto- ja ikkunaremontti sekä julkisivuremontti mahdollisesti tulevaisuudessa.

Välillä on ollut aika raskasta. Puhelin soi välillä paljon ja tyttären kanssa ulkona leikkiessä tullaan kyselemään taloyhtiön asioista. Yhtiökokouksessa piti pyytää ettei puheenjohtajan ovikelloa soitettaisi niin usein, asioista voi kysyä myös isännöitsijältä. Asukkaat eivät aina hahmota, mikä on isännöitsijän, huoltoyhtiön tai hallituksen vastuulla. Näitä rooleja olen joutunut asukkaille teroittamaan.

Haasteita on välillä ollut isännöitsijän kanssa, mutta hyvässä yhteisymmärryksessä mennään, helpolla en ole häntä päästänyt.

Miten olet kouluttautunut taloyhtiön hallintoon?

En ole millään tavalla. Ainut mitä olen tehnyt, niin olen itseopiskellut asioita. Olen 16-vuotiaasta asti asunut omatoimisesti.  Maalaisjärjellä ja hyvällä moraalilla pärjää pitkälle. Kiinteistöala ei ole tuttua, mutta se kiinnostaa kyllä.

Kutsuja on tullut Kiinteistöliitto Uusimaan koulutuksiin, mutta en ole ehtinyt niihin osallistua. Kiinteistölehteä tulee luettua ja nyt tulevan putkiremontin takia olen joutunut perehtymään enemmän niihin asioihin. Vesivahingoissa jouduin myös perehtymään juridiikkaan.

Miten rohkaisisit ihmisiä kiinnostumaan oman taloyhtiönsä asioista?

Kannattaa pitää huolta omasta asunnosta. Aina ei osata välttämättä vaatia tarpeeksi tai sitten vaaditaan liikaa. Pitää myös muistaa omat vastuut asumisessa. Remonteissa olisi hyvä ottaa myös itse selvää asioista.

Tietynlainen mysteeri minulle on se, että osakkaat eivät käy yhtiökokouksissa. Kun ei käytä päätöksenteko-oikeuttaa niin ei voi jälkikäteen valittaa päätöksistä. Asunto on kallis sijoitus. Ihmiset unohtavat, että pitää olla valppaana ja olla yhteydessä taloyhtiöön jos jokin on asunnossa pielessä. Ei pidä kärsiä asioista turhaan.

Terveisiä muille taloyhtiöille

Osakkaat, lähtekää rohkeasti mukaan hallituksiin, vaikka alan koulutusta ei olisikaan. Olen itse uskaltanut tehdä päätöksiä, vaikka alan koulutusta ei olekaan. Hallituksissa olisi hyvä olla eri ikäisiä ja eri koulutustaustan omaavia henkilöitä. Kannattaa olla aktiivinen ja rehellinen.

Harri Andersson

  • Ikä: 40
  • Ammatti: muusikko/tapahtumatuottaja/promoottori
  • Koulutus: ylioppilas
  • Harrastukset: musiikkiin liittyvät asiat, perhe

As Oy Kirjurintie 4

  • Rakennettu: 1973
  • Huoneistoja: 53
  • Asukkaita: noin 130

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

22.5.2023

Milloin hallituksen vastuuvapaus on syytä evätä?

Yksi yhtiökokousten esityslistalle kuuluvista päätettävistä asioista on vastuunvapauden myöntäminen hallitukselle – tai sen epääminen. Kyse on merkittävästä päätöksestä, jonka tekeminen edellyttää riittäviä tietoja.

Tilaajille

taloyhtiö hallitus

26.5.2023

Kuukauden kasvo: Taloyhtiö olemme me

Taloyhtiöiden hallituksiin tarvitaan kokemusta edustavien senioreiden lisäksi uusia näkökulmia tuovia nuoria osakkaita. Hallitukseen haluavalle riittää, kun on kiinnostunut taloyhtiön asioista ja seuraa asuntopolitiikkaa ja taloutta.

perehdytys hallituksen puheenjohtaja

24.5.2023

Perehdytys tukee uutta hallituksen puheenjohtajaa

Jussi Jurkolasta tuli taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja ilman aikaisempaa kokemusta asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelystä. Hän sai kattavaa perehdytystä hallituksen konkareilta ja etsi myös itse tietoa. Kaikkein tärkeintä oli muulta hallitukselta saatu luottamus.

riidat hallituksessa

24.7.2023

Miten selvittää riidat hallituksessa?

Taloyhtiön hallituksessa voi esiintyä riitoja, jotka johtuvat joko henkilökemioista tai näkemyseroista. Riidat kannattaa selvittää välittömästi puheenjohtajan avulla. Hallituksen kokoukset kannattaa pitää kasvotusten, sillä se ennaltaehkäisee väärinymmärryksiä.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti