Verottajalle ilmoitettava urakkatiedot – uusi velvollisuus vielä tuntematon

Rakennustöistä on ilmoitettava Verohallinnolle, kun urakan hinta on yli 15 000 euroa. Uusi velvollisuus ilmoittaa tietoja rakennusurakoista ja yhteisen työmaan työntekijöistä Verohallinnolle tuli voimaan 1.7.2014. Tiedonantovelvollisuus voi koskea taloyhtiötä, yhteisen työmaan päätoteuttajaa sekä taloyhtiön osakkeenomistajaa. Tavoitteena on rakennusalan harmaan talouden kitkeminen.

Uusi ilmoitusvelvollisuus on osalle taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä vielä tuntematon, eivätkä kaikki ilmoitusvelvolliset ole tietoisia mitä tietoja ja kenen tulisi Verohallinnolle ilmoittaa. Verohallinnon mukaan rakentamisilmoituksia on annettu ensimmäiseen määräaikaan mennessä ennakoitua vähemmän.

Rakennustyön tilaaja ilmoittaa urakkatiedot

Rakennustyön tilaajan, esimerkiksi korjaushanketta toteuttavan taloyhtiön, on ilmoitettava tiedot Verohallinnolle kuukausittain. Tiedot on ilmoitettava työmaakohtaisesti kaikista ostetuista rakennusurakoista, kun tilatun urakkasopimuksen arvo on yli 15 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Urakkatietojen tiedonantovelvollisuus jatkuu työn vastaanottamiseen saakka.

Jos tiedonantovelvollinen ei täytä tiedonantovelvollisuuttaan, voidaan tällöin määrätä enintään 15 000 euron laiminlyöntimaksu. ”Tulkinnanvaraisessa tilanteessa taloyhtiön kannattaa täyttää tiedonantovelvoite laiminlyöntimaksun välttämiseksi”, toteaa Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen.

Päätoteuttaja kannattaa nimetä urakkasopimuksessa

Rakennustyömaan päätoteuttajan täytyy ilmoittaa kuukausittain tiedot kaikista yhteisellä työmaalla työskentelevistä henkilöistä, jos yhteisen rakennustyömaan kokorakennushankkeen arvo on yli 15 000 euroa. Taloyhtiö on velvollinen antamaan tietoja myös yhteisen työmaan työntekijöistä, jos taloyhtiö toimii tällaisella työmaalla rakennuttajana, eikä päätoteuttajaa ole nimetty.

”Taloyhtiön kannalta on tärkeää, että urakkasopimuksessa nimetään pääurakoitsija tai muu urakoitsija päätoteuttajaksi. Tällöin vastuu yhteisen työmaan työntekijätietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle siirtyy taloyhtiöltä päätoteuttajaksi nimetylle urakoitsijalle”, muistuttaa Kristel Pynnönen.

Yhteinen työmaa muodostuu, jos samalla urakka-alueella työskentelee samanaikaisesti tai viivytyksettä peräkkäin useampi kuin yksi työnantaja (tai itsenäinen ammatinharjoittaja). Yhteinen työmaa voi muodostua myös, jos samalla urakka-alueella toimii samanaikaisesti taloyhtiön ja osakkaan urakoitsija.

Kaupparekisteritiedot päivitettävä Katso-tunnisteen saamiseksi

Taloyhtiön tulee toimittaa tiedot Verohallinnolle sähköisesti. Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat suomi.fi-palveluun kirjautumista varten Katso-tunnisteen. Kaupparekisterimerkintöjen pitää asunto-osakeyhtiön nimenkirjoittajien osalta olla ajan tasalla ennen kuin Katso-tunnisteen voi saada. Ilmoitettavat tiedot voidaan toimittaa Verohallinnolle myös Veronumero.fi-palvelun kautta.

Kiinteistöliiton yhteistyökumppaneineen toteuttama Korjaushanke haltuun -kiertue käynnistyi 9.10.2014 Mikkelissä. Kiertueen tavoitteena on edesauttaa taloyhtiöiden korjaushankkeiden onnistumista. Tiedon tarve on suuri, sillä jo yksistään linjasaneerausten määrän ennustetaan ensi vuosikymmenellä kasvavan kolmanneksen nykytahtia suuremmaksi. Kymmenessä kaupungissa järjestettävät maksuttomat tilaisuudet tavoittavat noin 1500 taloyhtiöiden isännöitsijää ja hallituksen jäsentä tulevan puolen vuoden aikana.

Lisätietoja rakentamisen ilmoitusvelvollisuudesta:

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.12.2021

Joulukuusi hankitaan noin 1,4 miljoonaan suomalaiskotiin

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

22.11.2021

Taloyhtiöillä valistuksen paikka: Sekajätteisiin päätyy liian usein lajitteluun kelpaavaa jätettä

Uusi jätelaki astui voimaan viime kesänä. Osa uudesta jätelainsäädännöstä tulee voimaan portaittain vuosina 2022–2024. Jätelainsäädännön uudistuksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, joka tähtää jätteiden määrän vähentämiseen, uudelleenkäytön lisäämiseen ja kierrätykseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti