Varautumista kannattaa harjoitella taloyhtiössä

Erilaiset myrskyt ja runsaat lumisateet ovat aiheuttaneet viime vuosina useita päiviä kestäviä sähkökatkoja. Miten tällaisiin tilanteisiin voisi varautua kotona? Vinkkejä siihen antaa Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala.

Millaisia neuvoja Martoilta saa häiriötilanteisiin varautumisesta?

Martat ovat jo usean vuoden ajan pitäneet Kotivara-koulutuksia, joissa on käyty läpi, mitä päivittäistavaroita yms. olisi hyvä olla kotona varastossa sekä miten kotona pärjätään ilman sähköä, vettä ja lämmitystä. Uutena koulutuksena meillä alkaa nyt keväällä 72h-koulutus, jossa havainnollistaa omatoimisen varautumisen merkitystä. Koulutus opastaa omatoimiseen varautumiseen ja sen aikana käydään läpi erilaisia tavallisimpia häiriötilanteita. Koulutuksiin pääsee Uudellamaalla muutkin kuin Martat, muualla Suomessa tilanne kannattaa tarkastaa omasta Marttapiiristä.

Mitä ihmiset eivät yleensä osaa ottaa huomioon häiriötilanteissa?

Lämmityksen katketessa asunnot alkavat nopeasti viiletä.  Myöskään vessat eivät toimi. Ruuanvalmistaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole hiili- tai kaasugrilliä, trangiaa tai puuhellaa/takkaa. Kaupoista ja ravintoloista ei saa ostettua ruokaa, jos sähköt ovat pitkään poissa.

Kaikista kodeista ei enää löydy perinteistä radiota tai taskulamppua, ne kaikki kun ovat kännykässä. Mutta kun kännykästä loppuu virta, eivät ne enää toimi. Lisäakkuja kannattaa pitää varalla ja huolehtia, että niissä on virtaa. Autossa kännykkää voi myös ladata tupakansytyttimen kautta, mikäli sellainen laturi löytyy kotoa.

Myös lemmikit ja lapset pitää muistaa ottaa huomioon varautumisessa, onko lemmikeille ruokaa ja vauvalle vaippoja kotona tarpeeksi jos kauppaan ei päästä muutamaan päivään? Lääkkeitä pitäisi olla myös muutaman päivän edestä kotona.

Useasta kotitaloudesta puuttuu juomavettä varten kannellisia säilytysastioita. Juomavettä ja muita juomia pitäisi olla 16 litraa/hlö/vko. Kotiin olisi hyvä hankkia esimerkiksi ämpäreitä varastoon.

Miten häiriötilanteissa tulisi toimia?

Olisi hyvä, jos joku taloyhtiöstä olisi käynyt jonkinlaisen kurssin häiriötilanteisiin liittyen tai muuten olisi asioista perillä. Tärkeää olisi huolehtia naapureista, jotka eivät pääse liikkumaan tai eivät ymmärrä kieltä. Viranomaisten tiedotteita on hyvä seurata ja hallituksen/isännöitsijän viestiä asioista ilmoitustaululla.

1980-luvulla suojautumista puhuttiin enemmän, mutta viime vuosikymmeninä häiriötilanteisiin varautuminen on unohtunut. Pelastussuunnitelmiin voisi lisätä koulutuksien käyneiden henkilöiden nimet, jolloin heihin voisi olla helposti yhteydessä häiriötilanteissa.

Terveisiä lukijoille

Tervetuloa harjoittelemaan Marttojen kanssa! Asioita kannattaa miettiä etukäteen, paniikkiin ei tule mennä häiriötilanteissa vaan toimia harkitusti. Jos tilanne kestää vähän pidempään niin kaiva kynttilät esiin ja rauhoitu. Kotivaraan tulee varata myös herkkuja, jolloin häiriötilanne ei tunnu niin pahalta.

Tutustu kotivaraan: www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti