Varautuminen häiriötilanteisiin huolettaa taloyhtiöitä eniten

Taloyhtiöiden mielestä varautuminen häiriötilanteisiin ja turvallisuusviestintä ovat asioita, joita taloyhtiöiden pitäisi eniten kehittää asumisturvallisuuden tiimoilta. Tulokset selviävät Kiinteistöliiton kyselystä, johon vastasi 1700 taloyhtiön edustajaa. Kysely toteutettiin osana Turvallinen taloyhtiö -kiertuetta, jonka seuraava tapahtuma on Lahdessa 26.10.

Asumisen turvallisuus koostuu useista eri osa-alueista. Varautumisessa häiriötilanteisiin, kuten sähkökatkoksiin tai vedenjakelun katkoksiin, olisi taloyhtiöiden mielestä eniten kehitettävää. 54 % taloyhtiöistä valitsi tämän yhdeksi kolmesta eniten kehitettävästä asiasta. Taloyhtiöistä vain 2 % prosenttia uskoo asian olevan hyvin hallinnassa.

”Tulos on positiivinen siinä mielessä, että ihmiset tunnistavat vaaran. Vain tunnistettuihin riskeihin voi varautua ja vaikuttaa. Kokonaisuudessaan yhteiskuntamme on hyvin riippuvainen sähköstä. Vaikka pitkät katkokset ovat melko epätavallisia, olisi se sattuessaan monelle vakava paikka”, kuvailee projektipäällikkö Ira Pasi Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEKistä.

Sähkökatkon yhteydessä esimerkiksi lämmitys katkeaa, jääkaapit alkavat lämmetä ja lämmin vesi loppuu. Kaupat, pankit ja bensa-asemat suljetaan. Myös vesitorneista vesi loppuu viimeistään parin vuorokauden kuluttua, ja jätevesiviemärit voivat tukkeutua.  Myös matkapuhelinten, internetin ja radion toiminta voi häiriintyä tai katketa jopa muutaman tunnin kuluttua sähkön katkeamisesta. Taloyhtiö voi varautua häiriötilanteisiin esimerkiksi kehottamalla asukkaita säilyttämään kotonaan taskulamppuja ja paristoja, juomavesiastioita sekä säilyvää ruokaa muutamien päivien tarpeisiin.

Häiriötilanteisiin varautumisen lisäksi myös viestintään panostaminen on taloyhtiöiden mielestä tärkeää.

”Taloyhtiön turvallisuus on kaikkien asukkaiden yhteinen asia. Viestintä on tärkeää, jotta asukkaat tuntevat talon pelastussuunnitelman sekä omat vastuunsa esimerkiksi paloturvallisuudessa”, kommentoi Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Taloyhtiöt kiinnostuneita tietämään lisää – tietoa tarjolla Turvallinen taloyhtiö -kiertueella

Taloyhtiöiden päättäjistä 59% olisi kiinnostunut kuulemaan häiriötilanteisiin varautumisesta lisää. Lisäksi taloyhtiöiden päättäjiä kiinnostaa kuulla kameravalvonnasta (35% vastaajista), viestinnästä (32 % vastaajista), pelastussuunnitelman teosta ja paloturvallisuudesta.

Asumisturvallisuuden parantamisesta kiinnostuneille on tarjolla lisätietoa Turvallinen taloyhtiö -kiertueella. Kiertueen järjestää Kiinteistöliitto yhteistyössä alueellisten jäsenyhdistysten ja SPEKin kanssa. Kiertueen tapahtumia järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea syksyn ja talven aikana.

Kiertuetapahtuma järjestetään Lahdessa 26. lokakuuta 2016. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja taloyhtiön turvallisuuteen liittyen sekä mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta oman taloyhtiön tilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Turvallinen taloyhtiö -kiertuetapahtumiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti