Varauduttaisiinko ensi kesän helteisiin ilmalämpöpumppuja asentamalla?

Kuvituskuva

Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet pohtimaan ilmalämpöpumpun asentamista. Joissakin taloyhtiöissä osakkaiden aikeet ilmalämpöpumpun hankinnasta törmäsivät taloyhtiön päätöksentekoon ja sen aikatauluihin. Paikoin puheet ilmalämpöpumpuista herättivät myös naapureissa huolta niiden aiheuttamasta metelistä ja muista mahdollisista ongelmista.

Ilmalämpöpumpun asentaminen edellyttää taloyhtiön päätöksen

Ilmalämpöpumpun asentaminen vaati aina myös osakashallinnassa olevan huoneiston ulkopuolelle tehtäviä muutoksia, ja sen vuoksi muutokselle on saatava taloyhtiön suostumus.

”Jos taloyhtiössä ei ole ennestään asennettu ilmalämpöpumppuja, eikä asiasta ole yhtiökokouksen ns. periaatepäätöstä, olisi hyvä saada ensin yhtiökokouksen näkemys ilmalämpöpumpun asentamiseen”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Yhtiökokouksessa päätetään asiasta yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä. Yhtiökokouksen kannanoton jälkeen riittää hallituksen antama lupa, mutta taloyhtiö voi myös asettaa ehtoja asennettavan laitteen ominaisuuksille ja asennukselle. Osakas toimittaa hallitukselle tai isännöitsijälle muutostyöilmoituksen, minkä jälkeen hallitus antaa luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen.

Jos periaatepäätöstä ei ole aiemmin tehty, vie päätöksentekoprosessi taloyhtiössä oman aikansa. Sen vuoksi asia olisi hyvä laittaa vireille jo nyt, vaikka tämän vuoden helteet ovat jo takana ja seuraavat edessä aikaisintaan ensi kesänä.

”Jos koemme tulevaisuudessa yhtä kuumia kesiä, olisi hyvä, että yhtiön näkemys ilmalämpöpumpun asentamiseen olisi valmiiksi olemassa. Silloin osakkaat saavat nopeallakin aikataululla ilmalämpöpumpun asennettua”, Pynnönen sanoo.

Oikein asennettuna ilmalämpöpumppu ei aiheuta ongelmia

Päättyneen kesän aikana on käynyt ilmi tapauksia, joissa taloyhtiö on kieltänyt ilmalämpöpumpun asentamisen. Kieltojen taustalla on ollut pelko pumppujen aiheuttamasta meluhaitasta ja kondenssiveden aiheuttamista ongelmista.

”Usein pelko on turha. Hiljaisilla koneilla ja oikeaoppisella asennuksella vältetään meluongelmat, jolloin ääni tuskin kuuluu naapurihuoneistoihin. Hallitulla kondenssiveden poistamisella ehkäistään kosteusvaurioiden syntymistä”, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioista vastaava johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Pylsy ja Pynnönen pitävät tärkeänä, että taloyhtiöt perehtyvät ilmalämpöpumppuihin ja niiden ominaisuuksiin, jotta osakkaat eivät jäisi ilman laitteen tuomaa helpotusta helteeseen ainakaan tietämättömyyden takia.

4 kommenttia

 • Alpo Uski Reply

  30.8.2018 at 12:17

  Olisi hyödyllistä kuulla asuntokohtaisten ilmalämpöpumppujen lisäksi myös muista talokohtaisista mahdollisuuksista hoitaa liikalämpö.

 • Onni Osakas Reply

  7.9.2018 at 14:06

  Onko tämä tavarantoimittajan tai lämpöpumppuyhdistyksen tuella laadittu advertoriaali?

  • Mervi Ala-Prinkkilä Reply

   7.9.2018 at 14:24

   Tiedote on Suomen Kiinteistöliitto ry:n tuottama.

   Mervi Ala-Prinkkilä
   Suomen Kiinteistölehti

 • Liisa Reply

  19.9.2018 at 08:50

  Taloyhtiö kielsi ilmalämpöpumpun asennuksen sillä perusteella että osassa asunnoista on vain ranskalainen parveke ja niille ei voi asentaa ulkoyksikköä. Pitäisi kuulemma yhdenvertaisuuden nimissä olla kaikille mahdollista tai ei sitten kenellekään. Tässä sitten kaikki hikoiltiin yhdenvertaisuuden nimissä kesä. Tässä ei huomioida sitä, että meillä osalla on terveydellisiä haasteita ja kuumuus on terveysriski.
  Tuon säännön mukaanhan taloyhtiössä pitäisi kaikilla olla joko oikea parveke tai ranskalainen parveke? Onkohan tämä yhdenvertaisuus edes totta?

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti