Varaudu yhtiökokoukseen – älä niele vastikkeennousua pureskelematta

Taloyhtiölle maksettavat kiinteistön hoitokulut vievät keskimäärin noin kolmanneksen vuokratulosta. Isännöitsijän ja hallituksen taito suunnitella taloyhtiön ylläpitoa ja taloutta heijastuu suoraan hoitovastikkeen suuruuteen ja sitä kautta myös vuokriin. Lämmin ja vähäluminen talvi on tuonut merkittäviä säästöjä monille taloyhtiöille. Osakkaan kannattaakin penätä tarkka peruste vastikkeen nostamiselle.

-Sen sijaan, että kokouksessa nyökytellään hallituksen ja isännöitsijän vastikkeennostoesitykselle, keskustelun pitäisi käydä kiivaana siitä, miten vastike voitaisiin pitää ennallaan tai jopa laskea. Nousua ei saa niellä pureskelematta, peräänkuuluttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vastikenousun hillitseminen ei tarkoita korjauksien tekemättä jättämistä, vaan niiden ja muiden kulujen entistä tarkempaa suunnittelua. Suunnitelmallisuus ottaa löysät pois vastikkeista ja toisaalta estää ylimääräisten vastikkeiden perimiset loppuvuodesta. Tämän toteutuminen nojaa pitkälti isännöitsijän ammattitaitoon.

-Isännöitsijän palkkio voisi olla tulosperusteinen sen mukaan, kuinka hyvin hän onnistuu tuomaan pitkäjänteisiä säästöjä kiinteistön ylläpitoon, ehdottaa Koro-Kanerva.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin, kun yhtiökokouksessa keskustellaan vastikkeista:

  1. Pienistäkin korjauksista on oltava kunnon kustannusarviot. Budjetin vuosikorjaustili ei saa olla tili, johon vain mätetään epämääräinen summa euroja ilman tarkempia selityksiä.
  2. Ellei suunniteltuja korjauksia ole, kassassa kannattaa pitää rahaa kahden-kolmen kuukauden vastikekertymän verran.
  3. Edellisen vuoden ylijäämän pitää siirtyä tämän vuoden budjettiin.
  4. Energia muodostaa hoitokuluista yli kolmanneksen. Käytönseurantaan ja tehostamiseen kannattaa investoida.

Ylläpitokorjaukset, huolto, vakuutukset ja isännöintikin kannattaa kilpailuttaa säännönmukaisesti.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2015

Hallittu projekti ratkaisee tyytyväisyyden rakentajaan

Rakentamisen laatu koostuu rakennushankkeen eri osapuolten toiminnasta ja yhteistyöstä. Hankkeen osapuolet painottavat kuitenkin hankkeen onnistumisessa eri tekijöitä. Rakentamisen Laatu RALA ry:n tekemä selvitys kertoo, mitkä asiat ovat tärkeimpiä, kun arvioidaan pääurakoitsijan onnistumista rakennushankkeessa.

22.11.2016

Uusi linjasaneerauskonsepti edellyttää huolellista valmistelua ja tiivistä yhteistyötä

Fira Palvelut Oy on kehittänyt linjasaneerauskonseptia, jossa tavoitteena on ollut asukkaille aiheutuvan häiriöajan puolittuminen. Konseptia on hiottu vuoden ajan, ja Helsingin Roihuvuoressa on juuri päättynyt pilottikohde, jossa asukkaan asuntoon kohdistuvat purku- ja asennustyöt tehtiin kahdessa viikossa. Linjasaneerauskonseptin kehittymistä on seurattu ammatillisen aikuiskouluttaja Amiedun, Fira Palveluiden sekä Rakentamisen Laatu RALA ry:n yhteisessä projektissa alusta saakka.

8.5.2015

RALA ryhtyy julkaisemaan yritysten saamaa palautetta

Rakentamisen Laatu RALA ry ryhtyy julkaisemaan keräämäänsä palautetta asiakasyritystensä rakennushankkeista. RALA kerää jatkuvasti palautetta kaikkien RALA-pätevien yritysten uusista referenssikohteista RALA-projektipalautteen avulla. Tätä yritysten saamaa palautetta ryhdytään julkaisemaan yrityksen pätevyystietojen yhteydessä RALAn internetsivuilla.

9.9.2014

Yliopistot eivät tunnista työelämän tarpeita

Aalto-yliopiston suunnitelma lopettaa perinteinen diplomi-insinöörikoulutus LVI-alalla on herättänyt suurta vastustusta alan järjestöjen piirissä. Koulutuksen lopetuksen myötä LVI-alan vaativiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin on entistä vaikeampi löytää alan ammatti-identiteetin omaavaa työvoimaa. Toimihenkilöiden työvoimapulasta pahasti kärsivällä alalla tieto LVI-koulutuksen muutoksista on otettu vastaan tyrmistyneenä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti