Varaudu yhtiökokoukseen – älä niele vastikkeennousua pureskelematta

Taloyhtiölle maksettavat kiinteistön hoitokulut vievät keskimäärin noin kolmanneksen vuokratulosta. Isännöitsijän ja hallituksen taito suunnitella taloyhtiön ylläpitoa ja taloutta heijastuu suoraan hoitovastikkeen suuruuteen ja sitä kautta myös vuokriin. Lämmin ja vähäluminen talvi on tuonut merkittäviä säästöjä monille taloyhtiöille. Osakkaan kannattaakin penätä tarkka peruste vastikkeen nostamiselle.

-Sen sijaan, että kokouksessa nyökytellään hallituksen ja isännöitsijän vastikkeennostoesitykselle, keskustelun pitäisi käydä kiivaana siitä, miten vastike voitaisiin pitää ennallaan tai jopa laskea. Nousua ei saa niellä pureskelematta, peräänkuuluttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vastikenousun hillitseminen ei tarkoita korjauksien tekemättä jättämistä, vaan niiden ja muiden kulujen entistä tarkempaa suunnittelua. Suunnitelmallisuus ottaa löysät pois vastikkeista ja toisaalta estää ylimääräisten vastikkeiden perimiset loppuvuodesta. Tämän toteutuminen nojaa pitkälti isännöitsijän ammattitaitoon.

-Isännöitsijän palkkio voisi olla tulosperusteinen sen mukaan, kuinka hyvin hän onnistuu tuomaan pitkäjänteisiä säästöjä kiinteistön ylläpitoon, ehdottaa Koro-Kanerva.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin, kun yhtiökokouksessa keskustellaan vastikkeista:

  1. Pienistäkin korjauksista on oltava kunnon kustannusarviot. Budjetin vuosikorjaustili ei saa olla tili, johon vain mätetään epämääräinen summa euroja ilman tarkempia selityksiä.
  2. Ellei suunniteltuja korjauksia ole, kassassa kannattaa pitää rahaa kahden-kolmen kuukauden vastikekertymän verran.
  3. Edellisen vuoden ylijäämän pitää siirtyä tämän vuoden budjettiin.
  4. Energia muodostaa hoitokuluista yli kolmanneksen. Käytönseurantaan ja tehostamiseen kannattaa investoida.

Ylläpitokorjaukset, huolto, vakuutukset ja isännöintikin kannattaa kilpailuttaa säännönmukaisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti