Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski

Kun sähköjärjestelmä päädytään saneeraamaan kokonaan, pitää vaihtaa johdotukset, sähkökalusteet ja koko sähkökeskus. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi.

Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta. 30 vuotta vanhan sähköjärjestelmän komponentit, johdot ja liitokset alkavat olla jo kuluneet ja 40-vuotiaassa sähköjärjestelmässä havaitaan yleisesti merkittäviä ja akuutteja sähköpalo- ja sähköiskuriskejä.

Aurinkosähköllä säästöä kulutukseen

Sähkösaneerauksen yhteydessä taloyhtiön on mahdollista ottaa käyttöön myös aurinkosähkö. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää aurinkosähköä esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämässä sähkössä.

Älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat aurinkosähkön jakamisen asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämänhetkinen lainsäädäntö estää ns. hyvityslaskennan.

Aktiivinen aurinkoenergian talteenotto tapahtuu aurinkokeräimillä, jotka liitetään rakennuksen lämmitysjärjestelmään tai aurinkopaneeleilla, joista saatu sähkö voidaan liittää osaksi kiinteistön sähköverkkoa.

Asuinkerrostalon aurinkosähköjärjestelmä liitetään yleiseen sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan 230 voltin vaihtosähköksi. Siitä tarvittava osa hyödynnetään itse kiinteistössä, jolloin se korvaa osan ostosähköstä.

Aurinkosähköpaneelit voidaan kiinnittää rakennukseen pinta-asennuksena tai upottaa seinä- tai kattorakenteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko jälkikäteen tai saneeraushankkeiden ja uudisrakentamisen yhteydessä, jolloin arkkitehti voi suunnitella ne kiinteäksi osaksi rakennusta.

Automaatio avuksi

Sähköjenkin osalta taloyhtiötä on mahdollista automatisoida ja säästää samalla energiaa. Kiinteistöautomaatiojärjestelmällä tarkoitetaan yleensä koko rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä säätävää järjestelmää, johon ei ole liitetty yksittäisen huoneiston toimintoja.

Rakennuksen rakenteeseen asennettaville järjestelmille paras asennushetki on muun saneerauksen yhteydessä. Automaatiojärjestelmän hankintaa tai laajennusta on hyvä miettiä sähkösaneerauksen yhteydessä, jolloin valitaan järjestelmät ja laitteet vuosikymmeniksi eteenpäin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.11.2021

Jääpuikot räystäällä varoittavat lämpövuodosta

Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella voi olla haasteellista. Vanhat eristeet voivat olla painuneita, liian ohuita tai pahimmassa tapauksessa puuttua kokonaan. Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli siihen pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä.

22.11.2021

Saako ja kannattaako ulkovarastossa tai parvekkeella säilyttää mitä tahansa? – Asiantuntijat vastaavat

Mitä voi säilyttää talvella ulkona ja mitä ei? Mikäli varasto tai ullakko on kunnolla tiivistetty, lämpötilojen vaihtelun tai kosteuden ei pitäisi vaikuttaa sisäilmaan tai sen laatuun. Useimmissa asuinrakennuksissa näin ei kuitenkaan ole, jolloin useimpien tavaroiden pitkäaikainen säilyttäminen kylmänkosteissa tiloissa voi mahdollisesti pilata ne täysin.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kuntotutkimuksia onnistuneeseen korjaushankkeeseen tarvitaan?

Kuntotutkimuksilla on tärkeä rooli korjaushankkeissa, sillä niiden avulla varmistutaan taloyhtiön rakennusten kriittisten osien kunnosta. Tutkimuksista saatuja tietoja hyödynnetään niin korjaussuunnittelussa kuin oikeiden korjausmenetelmienkin valinnassakin. Kuntotutkimuksien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa Tarkkojen, eri rakenneosille kohdennettujen kuntotutkimusten avulla selvitetään vaurioiden laajuutta, niiden korjaustapaa sekä korjauksien oikeaa ajankohtaa ja laajuutta.

Raksystems

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti