Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski

Kun sähköjärjestelmä päädytään saneeraamaan kokonaan, pitää vaihtaa johdotukset, sähkökalusteet ja koko sähkökeskus. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi.

Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta. 30 vuotta vanhan sähköjärjestelmän komponentit, johdot ja liitokset alkavat olla jo kuluneet ja 40-vuotiaassa sähköjärjestelmässä havaitaan yleisesti merkittäviä ja akuutteja sähköpalo- ja sähköiskuriskejä.

Aurinkosähköllä säästöä kulutukseen

Sähkösaneerauksen yhteydessä taloyhtiön on mahdollista ottaa käyttöön myös aurinkosähkö. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää aurinkosähköä esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämässä sähkössä.

Älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat aurinkosähkön jakamisen asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämänhetkinen lainsäädäntö estää ns. hyvityslaskennan.

Aktiivinen aurinkoenergian talteenotto tapahtuu aurinkokeräimillä, jotka liitetään rakennuksen lämmitysjärjestelmään tai aurinkopaneeleilla, joista saatu sähkö voidaan liittää osaksi kiinteistön sähköverkkoa.

Asuinkerrostalon aurinkosähköjärjestelmä liitetään yleiseen sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan 230 voltin vaihtosähköksi. Siitä tarvittava osa hyödynnetään itse kiinteistössä, jolloin se korvaa osan ostosähköstä.

Aurinkosähköpaneelit voidaan kiinnittää rakennukseen pinta-asennuksena tai upottaa seinä- tai kattorakenteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko jälkikäteen tai saneeraushankkeiden ja uudisrakentamisen yhteydessä, jolloin arkkitehti voi suunnitella ne kiinteäksi osaksi rakennusta.

Automaatio avuksi

Sähköjenkin osalta taloyhtiötä on mahdollista automatisoida ja säästää samalla energiaa. Kiinteistöautomaatiojärjestelmällä tarkoitetaan yleensä koko rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä säätävää järjestelmää, johon ei ole liitetty yksittäisen huoneiston toimintoja.

Rakennuksen rakenteeseen asennettaville järjestelmille paras asennushetki on muun saneerauksen yhteydessä. Automaatiojärjestelmän hankintaa tai laajennusta on hyvä miettiä sähkösaneerauksen yhteydessä, jolloin valitaan järjestelmät ja laitteet vuosikymmeniksi eteenpäin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

turvallisuus mökillä

5.4.2023

Muista nämä turvallisuusseikat mökkikauden alussa

Talven jälkeen mökkikautta aloittaessa on syytä ottaa huomioon turvallisuusriskit. Palovaroittimen toimivuus tulee testata, tulisijaa lämmittää varovasti ja sähkölaitteiden kunto tarkastaa. Riskitilanteisiin on hyvä varautua, sillä avun saaminen mökille voi kestää.

viemärisukitus picote

1.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

As Oy Markkinatie 7:n viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Remontti oli Picotelle niin sanottu perusremontti, eikä yllätyksiä tullut. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Picote

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti