Välty pakkasen tuomilta ikäviltä yllätyksiltä sähkölaskussa

Mitä enemmän mittarilukema painuu miinukselle, sitä enemmän sähkölasku nousee plussalle. Etelä-Suomessakin on nähty muutamia lyhyitä pakkasia, ja pakkanen paukkuu tasaisesti muualla Suomessa. Monille pakkasen sähkölaskuun tuomat piikit tulevat täytenä yllätyksenä. Vattenfallin energia-asiantuntija vinkkaa, miten ikäviltä yllätyksiltä voi välttyä.

Energiankulutuspiikit näkyvät erityisesti omakotitaloasujien sähkölaskussa. Pakkasen lasku 10 miinusasteesta 20:een saattaa moninkertaistaa sähkönkulutuksen. Syynä tähän ovat muun muassa sulanapitolämmittimet tai kuivana pitolämmitys, joilla lämmitetään putkia ja ulkorakennuksia

“Jos ulkovaraston kuivana pitolämmitys on asetettu esimerkiksi 5 asteeseen, joutuvat patterit jylläämään täysillä ylläpitääkseen 5 asteen lämpötilaa. Tämä voi viedä tolkuttomasti sähköä ja aiheuttaa huiman piikin sähkölaskuun”, selventää Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Sulanapitolämmittimet on puolestaan pakko pitää päällä, vaikka ne olisivatkin energiasyöppöjä. Tyypillisin sulanapitolämmitin on termostaattiohjattu lämmitin. Se käynnistyy automaattisesti, kun ulkolämpötila laskee pakkasen puolelle.

“Jos sulanapitolämmittimet eivät käynnisty, putket ja vesijohdot saattavat jäätyä. Tosi kovalla pakkasella sulanapitolämmitys aiheuttaa energiankulutukseen kuorman, jota ei välttämättä tiedosteta”, Lindroos jatkaa.

Näin vältyt pakkasen tuomilta yllätyksiltä

  1. Seuraa sähkönkulutustasi. Energiayhtiöt tarjoavat palvelun, jossa voit seurata sähkönkulutustasi reaaliaikaisesti. Kun ensimmäinen pakkaspäivä tulee, vertaa sitä muihin päiviin. Kuluuko sähköä pakkaseen suhteutettuna kohtuullinen määrä, vai nouseeko kulutus huomattavasti?
  2. Testaile energiasyöppöjä. Jos sähkönkulutukseen tulee yllättävä piikki pakkasella, voit paljastaa sähkösyöpön esimerkiksi sulkemalla sulakkeita. Jos esimerkiksi varaston sulakkeen sammuttaminen laskee kulutusta, kannattaa sen lämmityslaitteita säätää. Käy läpi koko talo ja sammuta tarpeettomat lämmittimet.
  3. Sulje turhat lämmitykset. Ulkovarastot eivät tarvitse kuivanapitolämmitystä kovalla pakkasella. Kun ilma on kuivaa ja kylmää, home ei kasva. Lämmitys pitää kuitenkin muistaa säätää päälle, kun lämpötila lähenee nollaa tai nousee sen yli.
  4. Tingi mukavuudesta. Jos joskus aiot säästää lämmityskuluissa, tee se kovilla pakkasilla. Näin säästät energiaa eniten. Vähän käytetyt kodin tilat ja huoneet voi säätää viileämmiksi, ja myös oleskelutilan lämpötilaa kannattaa laskea. Lämpöhävikki kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän pakkasta on.
  5. Lämmitä puulla, laita lattialle mattoja. Puun polttaminen takassa tai leivinuunissa tuo asuntoon lisälämpöä pakkasilla. Laita ilmanvaihto mahdollisimman pienelle ja peitä lattia matoilla. Verhot suojaavat ikkunavedolta ja lämmönkarkaamiselta.
  6. Käytä sähkölaitteita silloin, kun se on halpaa. Jos sinulla on tuntihinnoiteltu sopimus, kiinnitä huomiota siihen, mihin aikaan käytät sähköä. Pakkasella energiankulutus kasvaa, joten myös sähkö on hieman tavallista kalliimpaa. Etenkin energiasyöpöt sähkölaitteet kannattaa sammuttaa kalleimpien tuntien ajaksi.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

kolme askelta

3.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kolme askelta kattaa katon koko elinkaaren kustannustehokkaasti

Tarkastus, korjaus ja huolto – kolme askelta kohti toimivaa vesikattoa. Säännöllisellä seurannalla ja ylläpidolla voidaan varmistaa, että vesikatto kestää koko sen suunnitellun elinkaaren ajan ja suuremmilta yllätyksiltä sekä turhilta kustannuksilta voidaan välttyä.

Kattotutka Oy

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti