Valtava määrä taloyhtiöitä on vaihtanut isännöintitoimistoa

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää kiihtyvää tahtia, kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) data. Markkinoiden ylivoimaisesti suurimmat häviäjät ovat Realia ja Tahkola. Kun mukaan laskee REIM Isännöinnin, ovat kolmikon vuosimenetykset yhteensä yli 800 taloyhtiötä.

Helmikuussa 2022 päivitetty PRH:n data kertoo, että Realia menetti vuodessa lähes 500 taloyhtiöasiakasta ja Tahkola liki 250. Menetykset ovat suurehkoja, koska markkinajohtaja Realia on kertonut taloyhtiöasiakkaiden määräkseen noin 6 700.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutki nelisen vuotta isännöintialan kartelliepäilyjä, ja alan kuudelle suurelle esitettiin 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja helmikuussa 2021. Isännöintiliitto pitää kartellitulkintaa vääränä, ja jutun oikeuskäsittely on kesken.

Emännöintitoimisto Aamun perustaja Jussi Laukkanen sanoo Kauppalehdelle, että ala on pilannut maineensa, mutta herännyt kriittisyys pakottaa sitä muuttumaan. Ala nousee pohjamudista, sillä taloyhtiöiden etu menee vielä isännöintiyritysten lyhytnäköisen voitonmaksimoinnin edelle.

Laukkasen mukaan taloyhtiöiden silmät ovat auenneet, koska isännöintitoimisto vaihtuu aiempaa useammin.

− Suurimpien isännöintiyritysten uusi liikevaihto syntyykin tällä hetkellä pääosin yritysostoista ja uudiskohteista. Uudiskohteista suurin osa menee kahdelle suurimmalle toimijalle. Viime vuoden yrityskaupoissa tuhansia taloyhtiöasiakkaita siirtyi uusille omistajille.

Laukkasen mukaan isännöintiala keskittyy jatkossa yhä voimakkaammin. Hän uskoo alan yrityksistä häviävän kartalta viidessä vuodessa jopa kolmanneksen.

Kauppalehden Fakta:

• Ammattimaista isännöintipalvelua ostaa noin 50 000 taloyhtiötä. Suurten toimijoiden yrityskohtainen markkinaosuus on alle 15 prosenttia.
• Suomessa toimii noin 1 200 päätoimialanaan isännöintiä pitävää yritystä.
• Päätoimisia isännöitsijöitä on noin 2 500.
• Isännöinti on vuosittain mukana noin 7,0 miljardin euron hankinnoissa.
• Alan yrityksessä työskentelee tyypillisesti vain 3–5 työntekijää.
• Isännöintialan keskivertoyrityksen vuosiliikevaihto on noin 530 000 euroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.2.2022

HSY: Asukkaiden tuottaman sekajätteen määrä on vähentynyt ja lajittelu lisääntynyt

HSY:n tutkii jätteiden lajittelua kolmen vuoden välein, viimeksi viime syksynä. Keskeisin havainto tutkimuksessa oli, että sekajätteen määrä on laskenut ja lajittelu lisääntynyt. Asukkaat ovat oppineet myös muovipakkausten kierrättämisen.

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti