Valaistuksen ohjaus

Valaistusta ohjataan ajastuksella sekä liiketunnistimilla. Näitä yhdistelemällä saadaan aikaan energiatehokkain valaistusratkaisu kaikenlaisiin tiloihin. Yleiskäyttötiloissa, joissa ei oleskella jatkuvasti, voi valaistuksen ohjauksella saatu energiansäästö olla huomattava. Ohjaukseen kannattaa siis panostaa.

Mitä valaistuksen ohjauksessa tulee huomioida?

 • Valaistuksen energiatehokkuuspotentiaali on täysin hyödynnettävissä vain ohjauksen avulla.
 • Ohjauksen avulla voidaan saavuttaa jopa 70–80 %:n energiansäästö verrattuna ohjaamattomaan ratkaisuun.
 • Sopiva ohjausjärjestelmä kannattaa suunnitella yhteistyössä valaistus- ja sähkösuunnittelijan kanssa.
 • Kaikki valonlähteet eivät ole himmennettävissä.
 • Erityisesti saneerauskohteissa on tärkeää huomioida valaisinten ja himmenninlaitteiden yhteensopivuus. Vaikka valonlähde olisi päällisin puolin vaihdettavissa toiseen, uusi valonlähde ei välttämättä toimi vanhan himmentimen kanssa. Varmista himmentimen ja valonlähteen yhteensopivuus valmistajalta.
 • Tiloissa ja alueilla, joilla käydään harvakseltaan ja vain lyhyitä aikoja, kannattaa hyödyntää liiketunnistusta. Liiketunnistin sytyttää valot havaitessaan liikettä, ja sammuttaa ne tietyn, ennaltamääritellyn ajan jälkeen.
 • Sytytyskertojen määrä saattaa vaikuttaa valonlähteen elinikään. Esimerkiksi porrashuoneisiin kannattaa valita valonlähde, jota voi sytyttää ja sammuttaa ilman, että sillä on vaikutusta elinikään.
 • Yövalaistus voidaan toteuttaa siten, että vain osa lampuista palaa tai että kaikki valaisimet palavat himmennettyinä. Täysi valaistus saadaan tarvittaessa painamalla valokatkaisinta tai liiketunnistimen ohjaamana.

Erilaisia asuinkiinteistöön soveltuvia valaistusohjaustapoja

 • Päivänvalo-ohjaus: sisätilat
 • Liiketunnistus: sisä- ja ulkotilat
 • Kello-ohjaus: sisä- ja ulkotilat
 • Manuaalinen ohjaus: sisä- ja ulkotilat
 • Hämäräkytkin: ulkotilat

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.10.2021

Tee taloyhtiössä asumisesta turvallista myös pimeään vuodenaikaan!

Syksy tuo tullessaan haasteita, jotka kannattaa ottaa talon vuosihuollossa huomioon. Ihan ensimmäiseksi taloyhtiön hallituksen kannattaa tarkistaa, että talvikunnossapidosta on sovittu huoltoyhtiön kanssa. – Jos huoltoyhtiö on vastuussa talvikunnossapidosta, kuten aurauksesta, hiekoituksesta sekä kattolumien tarkkailusta ja pudottamisesta, asioista pitää sopia selkeästi ja kirjallisessa muodossa, sanoo Isännöintiliiton kehitysjohtaja Reetta Yrttimaa.

11.11.2021

Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski

Kun sähköjärjestelmä päädytään saneeraamaan kokonaan, pitää vaihtaa johdotukset, sähkökalusteet ja koko sähkökeskus. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi. Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti