Uudisasuntojen myynti-ilmoituksissa hintapommeja

Helsingin Sanomien mukaan useissa uusien asuntojen myynti-ilmoituksissa todelliset kustannukset jätetään piiloon.

Uusien asuntojen näennäistä myyntihintaa on lehden mukaan viime vuosina painettu alas erityisesti taloyhtiölainojen kasvattamisella ja rakentamisella tonttirahaston omistamalle vuokratontille.

Ostajan tulisi kiinnittää huomiota myyntihinnan ja velattoman hinnan väliseen suhteeeseen sekä ilmoituksessa mainittuun rahoitusvastikkeeseen. Usein uusien asuntojen taloyhtiölainoista maksetaan aluksi vain korkoja ja lainan pääoma tulee maksuun esimerkiksi kolmen vuoden päästä. Taloyhtiölaina on tyypillisesti uusissa asunnoissa jopa 70 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta, mutta alkupainotteisen lyhennysvapaan kauden ansiosta rahoitusvastike näyttää alussa pieneltä.

Tiedot tontin omistuksesta ovat uusien asuntojen myynti-ilmoituksissa usein puutteellisia. Vuokratontilla olevan talon osakkaat maksavat tonttivuokraa, joka lisää asumiskustannuksia merkittävästi. Myynti-ilmoituksiin tontinvuokran aiheuttamat kustannukset on merkitty kirjavasti: joissain tapauksissa tontin vuokra sisältyy hoitovastikkeeseen ja joissain se on merkitty erikseen. Kaikissa myynti-ilmoituksissa ei ole mainittu tontinvuokraa lainkaan. Jotkin yhtiöt on HS:n mukaan rakennettu ”valinnaiselle vuokratontille”, mikä tarkoittaa sitä, että osakkaalla on mahdollisuus lunastaa oma osuus vuokratontista itselleen, tai vaihtoehtoisesti maksaa kuukausittaista tontinvuokravastiketta.

Uuden asunnon ostajan onkin syytä tutustua huolellisesti myynti-ilmoitukseen sekä isännöitsijäntodistukseen ja pyytää tarvittaessa lisätietoa ennen kaupantekoa.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.12.2016

Jokainen voi oppia huippuvälittäjäksi

Luulitko, että kiinteistönvälittäjän työ on pelkkää toimeksiantojen vastaanottamista ja näyttöjen järjestämistä, ja loppu riippuu olosuhteista? Väärin. Kiinteistönvälittäjällä on päivästä toiseen lukemattomia mahdollisuuksia parantaa suoritustaan ja moninkertaistaa ansionsa.

16.4.2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan. Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa.

15.10.2014

Asuntokaupassa piilee kaksi sudenkuoppaa

Asuntomarkkinoilla vallitsee tilanne, jossa kaupantekoa hidastavat ostajien pelko sekä pitkät myyntiketjut. Kiinteistönvälittäjäbarometri puolestaan kertoo, että pienissä ja hyväkuntoisissa asunnoissa on meneillään myyjän markkinat. Asuntomarkkina on ollut laskeva jo toista vuotta.

29.10.2021

Kuinka kauan asunnon myyminen kestää?

Asuntojen myynnin keston nyrkkisääntönä on pidetty 60–90 päivää, mutta arvio vaihtele huomattavasti sijainnista, kunnosta ja koosta riippuen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen myyntiaika on Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan kaksi viikkoa muuta maata nopeampaa. Samoin esimerkiksi pienillä paikkakunnilla myyntiaika on usein reippaasti pidempi kuin keskiarvo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti