Uudisasuntojen myynti-ilmoituksissa hintapommeja

Helsingin Sanomien mukaan useissa uusien asuntojen myynti-ilmoituksissa todelliset kustannukset jätetään piiloon.

Uusien asuntojen näennäistä myyntihintaa on lehden mukaan viime vuosina painettu alas erityisesti taloyhtiölainojen kasvattamisella ja rakentamisella tonttirahaston omistamalle vuokratontille.

Ostajan tulisi kiinnittää huomiota myyntihinnan ja velattoman hinnan väliseen suhteeeseen sekä ilmoituksessa mainittuun rahoitusvastikkeeseen. Usein uusien asuntojen taloyhtiölainoista maksetaan aluksi vain korkoja ja lainan pääoma tulee maksuun esimerkiksi kolmen vuoden päästä. Taloyhtiölaina on tyypillisesti uusissa asunnoissa jopa 70 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta, mutta alkupainotteisen lyhennysvapaan kauden ansiosta rahoitusvastike näyttää alussa pieneltä.

Tiedot tontin omistuksesta ovat uusien asuntojen myynti-ilmoituksissa usein puutteellisia. Vuokratontilla olevan talon osakkaat maksavat tonttivuokraa, joka lisää asumiskustannuksia merkittävästi. Myynti-ilmoituksiin tontinvuokran aiheuttamat kustannukset on merkitty kirjavasti: joissain tapauksissa tontin vuokra sisältyy hoitovastikkeeseen ja joissain se on merkitty erikseen. Kaikissa myynti-ilmoituksissa ei ole mainittu tontinvuokraa lainkaan. Jotkin yhtiöt on HS:n mukaan rakennettu ”valinnaiselle vuokratontille”, mikä tarkoittaa sitä, että osakkaalla on mahdollisuus lunastaa oma osuus vuokratontista itselleen, tai vaihtoehtoisesti maksaa kuukausittaista tontinvuokravastiketta.

Uuden asunnon ostajan onkin syytä tutustua huolellisesti myynti-ilmoitukseen sekä isännöitsijäntodistukseen ja pyytää tarvittaessa lisätietoa ennen kaupantekoa.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

Asuntosijoittamisen näkymät

19.4.2023

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Syynä ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu. Parhaat näkymät ovat Tampereella.

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti