Uudet urakkamallit lisäävät osaamisvaatimuksia

Nykyisin korjausrakentamissa – ja varsinkin suurissa uudishankkeissa – suositut urakkamallit perustuvat vahvaan yhteistyöhön. Ne myös asettavat uudenlaisia vaatimuksia talotekniikka-alan yritysten henkilöstölle.

Uudet urakkamallit muuttavat perinteistä hanketyötä. Hankkeen perustana on urakan eri osapuolten yhteistyö, ja esimerkiksi Big Room -työskentely vaatii tiedon jakamisen lisäksi vahvaa yhteistyökykyä.

– Allianssiryhmää kasatessa yrityksen osaamisen ja referenssien lisäksi halutaan varmistaa henkilöiden osaaminen, sillä hankkeeseen tarvitaan toimiva tiimi. Näin varmistetaan vaativan hankkeen onnistuminen. Uudet urakkamallit vaativat niin projekti- ja työnjohdolta kuin LVI-asentajilta hyviä viestintätaitoja, jotta työskentely työmaan eri sidosryhmien kanssa on sujuvaa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n hallituksen puheenjohtaja, Are Oy:n toimitusjohtaja Heikki Pesu toteaa.

Toimintamallin muutostarve

Heikki Pesun mukaan henkilökohtaisten osaamisvaatimusten lisäksi urakkamallit pistävät yritysten perinteiset työtavat koetukselle. Yritysten on mietittävä ja muokattava omia toimintatapojaan.

– Jatkuva uuden oppiminen on tämän päivän työelämässä lähes pakollista ja sama pätee myös talotekniikka-alaan. Projektit koostuvat paljolti erilaisista toimijoista, ja tiedon jakaminen toimijoiden ja projektin eri osa-alueiden välillä voidaan kokea hankalaksi. Avoimuus, sujuva tiedonvälitys ja vuorovaikutus ovat kuitenkin ainoa tapa päästä aitoon yhteistyöhön ja saavuttaa asetetut tavoitteet.

Lue uusiin urakkamalleihin liittyvä juttu, joka on julkaistu Suomen Kiinteistölehdessä 6/2017

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.6.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kevät toi uudet jäteastiat myös pääkaupunkiseudun pieniin taloyhtiöihin

Mikko Koivulehto (vas.) ja Pasi Saukkonen ovat tyytyväisiä uusiin jäteastioihin. Pääkaupunkiseudun uudet jätehuoltomääräykset tulivat jätteiden lajittelun osalta voimaan tänä vuonna. Merkittävin muutos entiseen on, että jokaisessa vähintään viiden huoneiston taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on oltava keräysastiat lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle.

HSY

4.7.2018

Taloyhtiön putkiremontti tulossa – mitä korjausvaihtoehtoja on tarjolla?

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputket kestävät käytössä keskimäärin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen ne on uusittava. Putkien korjaamista ei kannata lykätä, koska vanhoissa ja huonokuntoisissa putkissa esiintyy esimerkiksi vuotoja normaalia herkemmin.

6.6.2016

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella syyskuussa

Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla tehdään antennitelevisioverkon taajuusmuutoksia 5.9.2016 alkavalla viikolla (viikko 36). Samanaikaisesti tehdään muutostöitä myös osalla alueen täytelähetinasemia. Muutosten yhteydessä tv-lähetyksissä esiintyy kahden – kolmen päivän aikana muutaman tunnin katkoksia.

18.1.2018

Hanoista ja vesijohdoista voi liueta metalleja juomaveteen – veden juoksuttaminen poistaa haitalliset pitoisuudet

Juoksuttaminen kannattaa varsinkin, jos vesi on seissyt useita tunteja tai jos vesikalusteet ovat alle vuoden ikäiset. Kiinteistöjen vesijohdoista ja hanoista voi liueta veteen merkittäviä määriä nikkeliä, lyijyä ja kuparia. Tämä käy ilmi Aalto-yliopistosta valmistuneen Meri Sipilän diplomityöstä, jota varten tutkittiin hanavedestä otettuja vesinäytteitä 30 kiinteistöstä eri puolella Suomea.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti