Ulkomaiset sijoittajat haalivat nyt asuntoja Suomesta

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien Suomeen kohdistuvat sijoitukset ovat muutamassa vuodessa kasvaneet miljardiluokkaan. Ensimmäiset sijoitukset tehtiin vuonna 2015, nyt tahti on kiihtymään päin.

Ammattimaiset kiinteistösijoittajat tekivät vuonna 2021 Suomessa kiinteistökauppoja noin seitsemällä miljardilla eurolla. Luku perustuu KTI Kiinteistötiedon seurantaan.

Asuntojen osuus ammattimaisten kiinteistösijoittajien kaupoista oli 2,3 miljardia euroa. Summa on suurin viiteen vuoteen.

Ulkomaiset sijoittajat tekivät viime vuonna asuntokauppoja 700 miljoonan euron arvosta.

Kiinteistökonsulttiyhtiö JLL:n mukaan ulkomaiset sijoittajat tekivät Suomessa viime vuonna asuntokauppoja jo yli miljardilla eurolla. KTI:n ja JLL:n lukujen erot selittyvät erilaisella tilastointitavalla.

Vuokra-asuntomarkkinat ovat jo ammattimaisten kiinteistösijoittajien suurimmat markkinat, suuremmat kuin esimerkiksi toimistot, kauppakiinteistöt tai tehdas- ja logistiikkatilat.

Nyt ostetaan jo hankkeitakin

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien tulo Suomen markkinoille kertoo KTI:n toimitusjohtaja Hanna Kalevan mukaan siitä, että Suomen talouden kukoistukseen uskotaan – tai vähintään siihen, että isojen kaupunkien hyvillä kohteilla on vuokrakysyntää.

Tarjonnan kasvu on Kalevan mukaan ainoa lääke vuokrien nousuun. Se myös opettaa, että vuokralaisesta on pidettävä hyvää huolta.

JLL arvioi, että ulkomaisten kiinteistösijoittajien vuokra-asuntokanta lähestyy tänä vuonna jo 30 000 asunnon määrää. Asuntojen arvo nousee selvästi yli neljään miljardiin euroon.

Kansainväliset sijoittajat ovat Suomessa tyypillisesti kiinnostuneita uusista tai uudehkoista asuintaloista erikokoisissa kasvukeskuksissa. Kysyntä on jo niin kovaa ja tarjonta niukkaa, että esimerkiksi saksalaiset sijoittajat sitoutuivat äskettäin ostamaan rakennusyhtiö SRV:ltä Kalasataman asuinrakennustornin ennen kuin sitä on edes alettu rakentaa.

Ulkomaiset sijoittajat ostivat aiemmin vain valmiita kohteita. Kun nyt ostetaan jo hankkeita, suomalaisilta toimijoilta vapautuu pääomia asuntojen uustuotantoon, mikä lisää tarjontaa. Se voi pitkällä jänteellä hidastaa vuokrien nousua. JLL:n Suomen toimitusjohtaja Tero Lehtonen pohtii.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.2.2018

JLL odottaa ulkomaisten sijoitusten vuokra-asuntoihin jatkavan kasvuaan

Ulkomaiset asuntosijoittajat tulevat seuraavan kahden vuoden aikana ostamaan eri puolilta Suomea useiden satojen miljoonien eurojen edestä vuokra-asuntoja, kiinteistöasiantuntija JLL arvioi. Tämä antaa kotimaisille sijoittajille mahdollisuuden järjestellä salkkujensa koostumusta. Kansainväliset kiinteistösijoittajat ostivat vuoteen 2016 asti Suomesta lähinnä kaupallisia kiinteistöjä, kuten kauppakeskuksia ja toimistoja.

23.2.2022

Kansainväliset sijoittajat hamuavat vuokra-asuntoja Suomesta

Maailman suurin kiinteistökonsulttiyhtiö CBRE arvioi tuoreessa Suomi 2022 -raportissa, että ammattimaisten kiinteistösijoittajien tekemät kaupat kasvavat Suomessa tänä vuonna kymmenen prosenttia. Viime vuonna kiinteistösijoittajien sijoitukset kasvoivat 20 prosenttia toissa vuodesta 7,14 miljardiin euroon, yhdysvaltalainen CBRE arvioi. Kasvun ajurina oli jo viime vuonna kansainvälisten sijoittajien into ostaa Suomesta vuokra-asuntoja.

8.8.2016

Yksiöiden suosio moninkertaistui – Hoas vastaa rakentamalla enemmän kuin koskaan

Opiskelija-asuntoja haetaan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilta nyt enemmän kuin koskaan. Viime vuonna heinäkuun lopussa hakemuksia oli jätetty noin 5 600, nyt luku lähentelee jo 10 000 hakemusta. Halutuimpia asuntoja opiskelijoiden keskuudessa ovat yksiöt.

18.5.2021

Taloyhtiölainan vähennysoikeus verotuksesta saattaa poistua. Seuraukset asuntomarkkinoihin voivat olla rajut

Jos sijoittajat eivät tulevaisuudessa voi enää vähentää taloyhtiölainoja vuokratulojen verotuksessa, muutoksella voi olla raju vaikutus asuntomarkkinoihin. Näin näkevät alan asiantuntijat. Siitä he ovat eri mieltä, onko muutos hyvä vai huono.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti