Ulkomaiset sijoittajat haalivat nyt asuntoja Suomesta

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien Suomeen kohdistuvat sijoitukset ovat muutamassa vuodessa kasvaneet miljardiluokkaan. Ensimmäiset sijoitukset tehtiin vuonna 2015, nyt tahti on kiihtymään päin.

Ammattimaiset kiinteistösijoittajat tekivät vuonna 2021 Suomessa kiinteistökauppoja noin seitsemällä miljardilla eurolla. Luku perustuu KTI Kiinteistötiedon seurantaan.

Asuntojen osuus ammattimaisten kiinteistösijoittajien kaupoista oli 2,3 miljardia euroa. Summa on suurin viiteen vuoteen.

Ulkomaiset sijoittajat tekivät viime vuonna asuntokauppoja 700 miljoonan euron arvosta.

Kiinteistökonsulttiyhtiö JLL:n mukaan ulkomaiset sijoittajat tekivät Suomessa viime vuonna asuntokauppoja jo yli miljardilla eurolla. KTI:n ja JLL:n lukujen erot selittyvät erilaisella tilastointitavalla.

Vuokra-asuntomarkkinat ovat jo ammattimaisten kiinteistösijoittajien suurimmat markkinat, suuremmat kuin esimerkiksi toimistot, kauppakiinteistöt tai tehdas- ja logistiikkatilat.

Nyt ostetaan jo hankkeitakin

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien tulo Suomen markkinoille kertoo KTI:n toimitusjohtaja Hanna Kalevan mukaan siitä, että Suomen talouden kukoistukseen uskotaan – tai vähintään siihen, että isojen kaupunkien hyvillä kohteilla on vuokrakysyntää.

Tarjonnan kasvu on Kalevan mukaan ainoa lääke vuokrien nousuun. Se myös opettaa, että vuokralaisesta on pidettävä hyvää huolta.

JLL arvioi, että ulkomaisten kiinteistösijoittajien vuokra-asuntokanta lähestyy tänä vuonna jo 30 000 asunnon määrää. Asuntojen arvo nousee selvästi yli neljään miljardiin euroon.

Kansainväliset sijoittajat ovat Suomessa tyypillisesti kiinnostuneita uusista tai uudehkoista asuintaloista erikokoisissa kasvukeskuksissa. Kysyntä on jo niin kovaa ja tarjonta niukkaa, että esimerkiksi saksalaiset sijoittajat sitoutuivat äskettäin ostamaan rakennusyhtiö SRV:ltä Kalasataman asuinrakennustornin ennen kuin sitä on edes alettu rakentaa.

Ulkomaiset sijoittajat ostivat aiemmin vain valmiita kohteita. Kun nyt ostetaan jo hankkeita, suomalaisilta toimijoilta vapautuu pääomia asuntojen uustuotantoon, mikä lisää tarjontaa. Se voi pitkällä jänteellä hidastaa vuokrien nousua. JLL:n Suomen toimitusjohtaja Tero Lehtonen pohtii.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.2.2022

Kansainväliset sijoittajat hamuavat vuokra-asuntoja Suomesta

Maailman suurin kiinteistökonsulttiyhtiö CBRE arvioi tuoreessa Suomi 2022 -raportissa, että ammattimaisten kiinteistösijoittajien tekemät kaupat kasvavat Suomessa tänä vuonna kymmenen prosenttia. Viime vuonna kiinteistösijoittajien sijoitukset kasvoivat 20 prosenttia toissa vuodesta 7,14 miljardiin euroon, yhdysvaltalainen CBRE arvioi. Kasvun ajurina oli jo viime vuonna kansainvälisten sijoittajien into ostaa Suomesta vuokra-asuntoja.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

4.4.2022

Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti