Tulipalon syttyessä on alkusammutukseen syytä ryhtyä välittömästi. – Näin voit parantaa kodin paloturvallisuutta

Oman kodin paloturvallisuuden kohentamisessa tärkeintä on hankkia toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet. Suomen pelastusalan keskusjärjestö (Spek) suosittelee sijoittamaan varoittimet kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen, sillä näin tulee suojattua nukkujat ja reitti ulos. Minimi on yksi varoitin 60 neliömetriä kohden.

− Lähtökohdaksi kannattaa ottaa se, että ei mieti vain paljonko neliöitä on, vaan tarkastelee kotia laitteiden mahdollisen syttymisen kannalta. Myös siellä, missä on paljon sähkölaitteita, on palovaroitinkin paikallaan, sillä sähkölaitteet ovat yksi yleinen huoneistopalojen syttymissyy, Spekin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino sanoo.

Varoittimien toimivuus tulisi tarkastaa kuukausittain.

Sammutuspeitteet ja käsisammuttimet tulisi sijoittaa helposti saataville

− Sammutuspeite on hyvä joka kodin väline esimerkiksi keittiön läheisyyteen. Sillä saa vaikkapa kattilasta leimahtaneen rasvapalon sammumaan, jos kattilan kansi ei riitä.

Lisäksi Leino painottaa, että liettä tulisi aina käyttää valvotusti.

Nestesammuttimella voi sammuttaa muun muassa sähköpalot. Leinon mukaan se on myös hyvä apu palossa, jonka sammuttamiseen peite ei riitä.

Käsisammutinta ei jokaisessa kodissa ole, ja syyksi Leino arvelee hieman kalliimpaa hintaa.

− Lisäksi ihmiset voivat hieman jännittää osaavatko he käyttää sammutinta, sillä se on hieman peitettä teknisempi laite. Erona on esimerkiksi se, että käsisammuttimella ei mennä yhtä lähelle liekkejä kuin peitteellä.

Jos asunnoissa syttyy tulipalo, on alkusammutukseen syytä ryhtyä välittömästi

Leino korostaa, että alkusammutuksessa on kyse palon ensihetkistä eli muutamista minuuteista. Jos omat sammutustoimenpiteet eivät onnistu, huoneisto alkaa täyttyä savulla, näkyvyys katoaa ja ilmaan leviää myrkyllistä savua.

− Jos tilannetta ei saa haltuun ja on sellainen tunne, että pärjäänköhän tässä tilanteessa, pitää huolehtia omasta turvallisuudesta ja lähteä ulos turvaan. Jos oven kautta ei voi poistua, pitäisi olla mietittynä vaihtoehtoinen reitti kuten ikkuna tai parveke.

Turvallisuutta parantaa, jos tuntee poistumisreitit ja vaihtoehtoiset reitit tulipalotilanteessa. Kaikki varmaan osaavat käyttää ulko-ovea, mutta jos oven kautta ei voi poistua, pitäisi olla mietittynä vaihtoehtoinen reitti, kuten ikkuna tai parveke.

− Pientaloissa voi siirtyä tikkaita pitkin turvaan. Kerrostalossa ei haluta, että ihmiset alkavat kavuta 15 metristä tikkaita pitkin alas. Siinä tilanteessa on ihan sallittua odottaa esimerkiksi parvekkeella pelastuslaitosta.

Lisäksi kannattaa tutustua etukäteen taloyhtiön pelastussuunnitelmaan, josta selviää esimerkiksi kokoontumispaikat.

Tulipalon aiheuttamista vahingoista korvausta voi saada kotivakuutuksesta, jonka hankkiminen on asukkaan vastuulla. Varsinaisen rakennuksen rakenteet, kuten hissit, seinät ja katot, kuuluvat taloyhtiön kontolla olevaan kiinteistövakuutukseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.8.2018

Kodin paloturvallisuus on tärkeää suomalaisille

Kodin turvallisuuden ykkösasia suomalaisille on paloturvallisuus. Alkusammutusvälineet puuttuvat kuitenkin monista kodeista, paljastaa Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus, joka kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. Paloilmaisimet, oma huolellisuus ja hyvät lukot ovat kärjessä kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kotinsa turvallisuudesta.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

4.5.2017

Sähköturvallisuus

Kunnossa olevat sähkölaitteet ovat oikein käytettyinä turvallisia. Viallisina tai väärässä paikassa ne saattavat aiheuttaa riskitilanteita ja tulipaloja. Tälle sivulle on koottu Turvatekniikan keskus TUKESin tuottamaa aineistoa kodin sähköturvallisuudesta.

10.11.2017

Paloturvallisuusviikko muistuttaa: ”Kun hätä on suurin, sinä pelastat”

Jokainen on itse paras henkilö parantamaan oman lähipiirinsä paloturvallisuutta. Fiksuinta on pelastaa koti jo etukäteen estämällä tulipalot. Tosi paikan tullen alkusammutus ja läheisten pelastaminen palavasta tilasta ovat elintärkeitä toimia, joita on syytä harjoitella etukäteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti