Tulevaisuudessa voisi maalaamalla saada asunnosta paloturvallisen

Suomalaisesta kemian alan keksinnöstä toivotaan myrkyllisten palonestoaineiden korvaajaa, kirjoitta Yle. Åbo Akademissa on kehitetty palonestoaineiden ryhmää, jolla muoveja ja muita materiaaleja voidaan suojata leimahtamiselta myrkyttömästi.

Monet nykyiset palonestoaineet ovat myrkyllisiä, sillä niiden teho perustuu bromiin, joka rikastuu ravintoketjussa. Sen arvellaan aiheuttavan muun muassa syöpää, vaikuttavan sikiöiden kehitykseen ja häiritsevän ihmisen hormonijärjestelmää. EU onkin kehoittanut vähentämään bromia sisältävien palonestoaineiden käyttöä.

Åbo Akademin työryhmän innovaatio perustuu rikin ja typen sidokseen. Nämä niin sanotut sulfeeniamidit estävät kemialliset prosessit, jotka ylläpitävät palamista. Sulfeeniamidit estävät palamisen hyvin pieninä määrinä ja niitä voidaan yhdistää muoviin jo sen valmistusvaiheessa.

Palonsuoja-aine voidaan myös pinnoittaa tai imeyttää suojattavaan materiaaliin, esimerkiksi kankaaseen, paperiin tai puuhun.  Sulfeeniamideja lisäämällä voidaan sekoittaa vaikka myrkytöntä palonsuojamaalia.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

19.6.2023

Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset

Asunto jää usein kesällä tyhjäksi pitkiksi ajoiksi kerrallaan, kun asukkaat lähtevät pitkälle lomamatkalle tai mökille. Sekä omistusasujien että vuokralla asuvien täytyy pitää huolta asunnosta myös poissaolon aikana, minkä takia muutama asia kannattaa tarkistaa ennen lomalle lähtöä.

Tilaajille

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Hanna Kosonen / Keskusta

Keskustan Hanna Kososen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti