Tulevaisuuden rakennuksen sisälämpötila säätyy automaattisesti käyttäjän tarpeisiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n vetämässä HumanTool-hankkeessa testataan käytännössä uutta sisälämpötilojen säätökonseptia, jossa tila sopeutuu käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin. Energiaa säästyy, kun käyttämättömiä tiloja ei tarvitse lämmittää eikä jäähdyttää. Hankkeen lopputuloksena syntyy täysin uusi tuote.

Vietämme sisätiloissa noin 90 % ajastamme. Kokemamme lämpöaistimus on merkittävä viihtyvyyteen ja tuottavuuteen vaikuttava tekijä, johon vaikuttaa eniten tilan lämpötilataso. HumanTool-hankkeen tavoitteena on parantaa rakennuksen sisälämpötilojen viihtyvyyttä, jolla on merkitystä tilan käyttäjien lämpöviihtyvyyteen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Viime syksynä startanneessa hankkeessa testataan ja kehitetään älykästä säätökonseptia käytännössä sairaala- ja toimisto-olosuhteissa kaksi lämmitys- ja jäähdytyskautta. Ensimmäisinä pilottikohteina toimivat VTT:n Digitalo-pääkonttori Espoossa, Seinäjoen keskussairaala ja Kuopion yliopistollinen sairaala. Sairaaloissa testaus aloitetaan toimistotiloissa, jonka jälkeen edetään potilastiloihin.

Hankkeessa kerätään tilojen eri loppukäyttäjien, esimerkiksi henkilökunnan ja potilaiden, kokemukset.

”Hyödynnämme VTT:n kehittämää Human Thermal Model (HTM) -menetelmää. Arvioimme eri käyttäjäryhmien yksilöllisiä lämpöaistimuksia, jotka huomioidaan suunniteltaessa viihtyisiä ja energiatehokkaita rakennuksia. Käytämme älykkäissä säädöissä uusinta teknologiaa, koska tilojen monitorointiin tarvittavat digitaaliset ratkaisut ovat nykyisin kustannustehokaita,” toteaa hankkeen projektipäällikkö Pekka Tuomaala VTT:ltä.

Tulokset valmistuvat vuoden 2018 lopussa, ja niitä voivat hyödyntää, esimerkiksi toimistot, sairaalat, hotellit, koulut ja liikennevälineet.

VTT koordinoi HumanTool-projektia, joka käynnistyi lokakuussa 2016. Hankkeen rahoittajia ja yhteistyökumppaneita ovat VTT, Seinäjoen keskussairaala, Kuopion yliopistollinen sairaala, Senaatti-kiinteistöt, Siemens, Uponor, Granlund, Mecastep ja New Nordic Engineering.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

energiatodistus

17.10.2023

Taloyhtiö, muista uusia energiatodistus

Taloyhtiön energiatodistus kertoo kiinteistön energiantarpeesta. Todistus täytyy esittää aina, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asuntoa. Energiatodistus täytyy uusia kymmenen vuoden välein, ja monilla taloyhtiöillä uusimisen aika on nyt.

26.4.2023

Energiatodistusten hinnat nousseet hieman

Energiatodistusten hinnat ovat nousseet lievästi parin vuoden takaisesta, käy ilmi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan selvityksestä. Energiatodistus tarvitaan, kun rakennusta tai huoneistoa myydään tai vuokrataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti