Toukotalkoot laittaa kodin kesäkuntoon

Kesän kynnyksellä on syytä virittää kodin tekniset laitteet kesäkuntoon. Tarpeettomat lämmitysjärjestelmät ja -laitteet kytketään pois päältä talven jäljiltä ja sadevedenpoiston toimivuus tarkastetaan.

Lattialämmitystä tarvitaan märkätiloissa kesäaikanakin mukavuuden varmistamiseksi sekä home- ja kosteusvaurioiden estämiseksi, mutta termostaatin voi sään lämmettyä säätää pienemmälle ja säästää sähköä. Lämminvesivaraajakin kannattaa säätää pienemmälle ja ehkäistä lämpöhäviöitä. Varaaja ei kesäaikana lämmitä yhtä paljon tilaa ympärillään. Ilmastointilaitteiden lämpötilan säätö sekä ilmanvaihtolaitteiden suodattimien vaihto tai puhdistus ovat myös tärkeitä kevään toimenpiteitä.

Kesällä tarpeettomia energiansyöjiä ovat myös pihan sulanapitojärjestelmät, vesiputkien lämmityskaapelit ja pakkasvahdit. Ulkovalaisimet kannattaa valon lisääntyessä säätää pois päältä tai ajastaa hämäräkytkimellä.

Sisätiloissakin on voinut olla käytössä talven aikana tilapäislämmittimiä, saattolämmityksiä ja pakkasvahteja, jotka on syytä kytkeä ilmojen lämmetessä pois päältä.

Aurinkosuojauksen, kuten esimerkiksi markiisien tai sisäpuolisten verho- ja kaihdinratkaisujen, käyttö vähentää kesäaikana sisätilojen jäähdytyksen tarvetta.

Aurinkokeräinten tai -paneelien tehoa voi parantaa poistamalla roskat ja pesemällä pois pinttynyt lika. Myös räystäskourujen ja -kaivojen tilanne on hyvä tarkastaa, etenkin jos syksyn viimeiset lehdet ja räystäskaivoihin kertynyt liete ovat vielä poistamatta.

Toukotalkoot-kampanja palauttaa mieliin asumiseen liittyviä helppoja huolto- ja tarkistustoimia, jotka ovat asukkaan omalla vastuulla ja lisäävät asumismukavuutta, energiatehokkuutta, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tarkastustoimia helpottamaan on laadittu tarkastuslista, jonka voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi. Kerros- ja pientaloille on omat tarkistuslistansa. Niissä käydään läpi yksinkertaiset tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista vesi- ja viemärilaitteisiin sekä ilmanvaihtoon. Lisäksi pientaloasukkaiden listassa on huomioitu lämmityslaitteisto sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmät.

Viisi vinkkiä talon keväthuoltoon:

  • Poista lehdet ja liete räystäskouruista ja -kaivoista
  • Säädä lattialämmityksen termostaatti ja lämminvesivaraaja pienemmälle
  • Poista aurinkovaraajaan tai -keräimiin kertynyt lika ja lehdet
  • Ota pois käytöstä turha ulkovalaistus tai varusta se hämäräkytkimellä
  • Varmista, että sulanapitojärjestelmät, lämmityskaapelit ja muut talveen liittyvät -laitteet eivät kuluta energiaa

Toukotalkoiden tarkistuslistat löydät täältä

Tarkistustoimet videoina löydät täältä

Mukana Toukotalkoot-kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry/Löydä sähkömies -palvelu, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

6.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tiesitkö, että ikkunoilla ja ovilla voidaan varmistaa toimiva koti?

Ikkunoilla ja ovilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kodin viihtyvyyteen ja nostaa asumismukavuus uudelle tasolle. Kotimaisten Pihla-ikkunoiden ja -ovien ominaisuuksien ja monipuolisten lisävarusteiden avulla voi toimivan kodin varmistaa vuosikymmeniksi.

Pihla-Tiivi

9.3.2023

Vuokranantaja, muista nämä vähennykset veroilmoituksessa

Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja maksettavia veroja.

vahingot muutto

31.5.2023

Näin ehkäiset vahingot muutossa

Muutossa voi sattua vahinkoja: tavaraa voi mennä rikki, auki jäänyt hana voi aiheuttaa vesivahingon tai liedelle laskettu esine voi sytyttää tulipalon. Siksi putket kannattaa tulpata, esineet pakata huolellisesti ja lattiat, seinät ja hissi suojata, muistuttaa LähiTapiola.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti