Tolkkua asuntojen hintatilastojen vertailuun

”Tämän hetkinen tilastointi- ja uutisointitapa paloittelee asuntojen hinnoissa tapahtuvat muutokset niin lyhyisiin aikajaksoihin, että niiden perusteella ei saa oikeaa kuvaa, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä asunnon myyjien ja ostajien kannalta”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas ja painottaa pitkäjänteisyyden merkitystä asuntojen hintojen vertailussa.

Vuoden 2014 loppua koskevassa Tilastokeskuksen julkaisussa todettiin että viimeisellä neljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maan tasolla 0,4 % edellisestä neljänneksestä ja pääkaupunkiseudulla 0,2 %. Tavallisen ihmisen kannalta tämä siis tarkoittaa että, jos ostit asuntosi elokuussa 250 000 eurolla ja olisit halunnut myydä asuntosi joulukuussa, olisit tilastollisen keskiarvon mukaan saanut siitä 1 000 euroa vähemmän (pääkaupunkiseudulla 500 euroa vähemmän), ottamatta huomioon verotuksellisia kysymyksiä.

”Harvempi kuitenkaan ostaa asuntoa myydäkseen sen kolmen kuukauden, tai vuodenkaan kuluttua, sillä Suomessa asuntoa vaihdetaan keskimäärin seitsemän vuoden välein”, Anttila-Kangas muistuttaa. Asunnon arvon kehitystä miettiessä on siis parempi katsoa vähän pidemmällä jänteellä, kuin tarkkailla montako prosentinkymmenystä keskineliöhinnat ovat muuttuneet viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tilastokeskuksen julkaisuista löytyy myös heidän laskemansa indeksit eri alueille joilla voi helposti katsoa hinnan muutoksia viiden tai kymmenen vuoden aikavälillä. Indeksin mukaan, koko Suomen tasolla, vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 4 % vuodesta 2010 ja pääkaupunkiseudulla vajaat 8 %. Kun otetaan vielä pitempi aikajakso, niin vuodesta 2005 vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet lähes 30 % ja pääkaupunkiseudulla 40 %.

Oikea aika kaupantekoon

”Kun asunnon vaihtaminen on mielessä, asunnon myyjän on hyvä miettiä välirahaa, jonka hän maksaa myymänsä asunnon ja ostamansa uuden asunnon välillä”, toteaa Anttila-Kangas. Nyt voi tuntua siltä, että asuntoa ei kannata myydä tässä markkinatilanteessa, koska tänä keväänä ei välttämättä saisi vuosikymmenen kovinta hintaa. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että uudesta asunnosta ei myöskään makseta vuosikymmenen kovinta hintaa. Eli jos odottaa myyjän markkinoita, pitää ottaa huomioon että silloin lähdet ostamaan myös seuraavaa kotiasi myyjän markkinoilta”, muistuttaa Anttila-Kangas.

Apua asuntokauppaan ja oikean välittäjän valintaan

Koska asuntokauppoihin liittyy yleensä monimutkaisia kysymyksiä, tarvitaan niiden selvittämiseen ammattilaisen apua. Kiinteistönvälittäjä on mukana lähes 80 %:ssa tehdyistä asuntokaupoista. He ovat auttamassa, kun elämäntilanne muuttuu ja syntyy tarve löytää isompi tai pienempi asunto. Kyse on myös suurista taloudellisista asioista. ”Näistä syistä ei ole yhdentekevää millainen kiinteistönvälittäjä asumisasioita valitaan hoitamaan”, sanoo Anttila-Kangas.

SKVL on jo vuodesta 1946 lähtien ollut onnistuneiden asuntokauppojen puolella. Liitto toimii kiinteistönvälitysalan yrittäjien edunvalvonta- ja palvelujärjestönä ja samalla on mukana turvaamassa sitä, että jokaisella asuntokaupassa mukana olevalla olisi aina vapaus valita, mitä ammattilaista käyttää. ”Kiinteistönvälitysalalla toimii monenlaisilla taustoilla ja osaamisella varustettuja ihmisiä, toteaa Anttila-kangas ja kysyy: ”Miten näiden yli 4.300 välitystyötä tekevän joukosta sitten pystyy löytämään sen oikean ja ammattitaitoisen välittäjän?”

SKVL haluaa auttaa asuntokaupan ostajia ja myyjiä ja on julkaissut uudenlaisen oppaan, joka kokoaa yhteen asioita, joiden perusteella asuntokaupan tekeminen onnistuu paremmin. Uunituoreen Asunnon ostajan ja myyjän oppaan tarkoituksena on kuvata kiinteistönvälittäjän laajaa tehtävien kirjoa. Näin jokainen voi itse muodostaa käsityksen, mitä ammattimaisesti ja aina asiakkaidensa parasta ajatteleva välittäjä tekee onnistuneen asuntokaupan toteutumiseksi. ”Kun osaa esittää välittäjälle oikeat kysymykset ja selvittää välittäjän ammattitaidon, saa oikean kuvan välittäjän osaamisesta. Tämä opas auttaa tekemään päätöksen välittäjän valinnasta”, lupaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Opas antaa myös pankeille käytännön tietoa siitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään rivipankkivirkailijan käsitykseen asunnon arvosta.”

Tutustu Asunnon ostajan ja myyjän oppaaseen tästä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti