Tolkkua asuntojen hintatilastojen vertailuun

”Tämän hetkinen tilastointi- ja uutisointitapa paloittelee asuntojen hinnoissa tapahtuvat muutokset niin lyhyisiin aikajaksoihin, että niiden perusteella ei saa oikeaa kuvaa, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä asunnon myyjien ja ostajien kannalta”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas ja painottaa pitkäjänteisyyden merkitystä asuntojen hintojen vertailussa.

Vuoden 2014 loppua koskevassa Tilastokeskuksen julkaisussa todettiin että viimeisellä neljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maan tasolla 0,4 % edellisestä neljänneksestä ja pääkaupunkiseudulla 0,2 %. Tavallisen ihmisen kannalta tämä siis tarkoittaa että, jos ostit asuntosi elokuussa 250 000 eurolla ja olisit halunnut myydä asuntosi joulukuussa, olisit tilastollisen keskiarvon mukaan saanut siitä 1 000 euroa vähemmän (pääkaupunkiseudulla 500 euroa vähemmän), ottamatta huomioon verotuksellisia kysymyksiä.

”Harvempi kuitenkaan ostaa asuntoa myydäkseen sen kolmen kuukauden, tai vuodenkaan kuluttua, sillä Suomessa asuntoa vaihdetaan keskimäärin seitsemän vuoden välein”, Anttila-Kangas muistuttaa. Asunnon arvon kehitystä miettiessä on siis parempi katsoa vähän pidemmällä jänteellä, kuin tarkkailla montako prosentinkymmenystä keskineliöhinnat ovat muuttuneet viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tilastokeskuksen julkaisuista löytyy myös heidän laskemansa indeksit eri alueille joilla voi helposti katsoa hinnan muutoksia viiden tai kymmenen vuoden aikavälillä. Indeksin mukaan, koko Suomen tasolla, vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 4 % vuodesta 2010 ja pääkaupunkiseudulla vajaat 8 %. Kun otetaan vielä pitempi aikajakso, niin vuodesta 2005 vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet lähes 30 % ja pääkaupunkiseudulla 40 %.

Oikea aika kaupantekoon

”Kun asunnon vaihtaminen on mielessä, asunnon myyjän on hyvä miettiä välirahaa, jonka hän maksaa myymänsä asunnon ja ostamansa uuden asunnon välillä”, toteaa Anttila-Kangas. Nyt voi tuntua siltä, että asuntoa ei kannata myydä tässä markkinatilanteessa, koska tänä keväänä ei välttämättä saisi vuosikymmenen kovinta hintaa. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että uudesta asunnosta ei myöskään makseta vuosikymmenen kovinta hintaa. Eli jos odottaa myyjän markkinoita, pitää ottaa huomioon että silloin lähdet ostamaan myös seuraavaa kotiasi myyjän markkinoilta”, muistuttaa Anttila-Kangas.

Apua asuntokauppaan ja oikean välittäjän valintaan

Koska asuntokauppoihin liittyy yleensä monimutkaisia kysymyksiä, tarvitaan niiden selvittämiseen ammattilaisen apua. Kiinteistönvälittäjä on mukana lähes 80 %:ssa tehdyistä asuntokaupoista. He ovat auttamassa, kun elämäntilanne muuttuu ja syntyy tarve löytää isompi tai pienempi asunto. Kyse on myös suurista taloudellisista asioista. ”Näistä syistä ei ole yhdentekevää millainen kiinteistönvälittäjä asumisasioita valitaan hoitamaan”, sanoo Anttila-Kangas.

SKVL on jo vuodesta 1946 lähtien ollut onnistuneiden asuntokauppojen puolella. Liitto toimii kiinteistönvälitysalan yrittäjien edunvalvonta- ja palvelujärjestönä ja samalla on mukana turvaamassa sitä, että jokaisella asuntokaupassa mukana olevalla olisi aina vapaus valita, mitä ammattilaista käyttää. ”Kiinteistönvälitysalalla toimii monenlaisilla taustoilla ja osaamisella varustettuja ihmisiä, toteaa Anttila-kangas ja kysyy: ”Miten näiden yli 4.300 välitystyötä tekevän joukosta sitten pystyy löytämään sen oikean ja ammattitaitoisen välittäjän?”

SKVL haluaa auttaa asuntokaupan ostajia ja myyjiä ja on julkaissut uudenlaisen oppaan, joka kokoaa yhteen asioita, joiden perusteella asuntokaupan tekeminen onnistuu paremmin. Uunituoreen Asunnon ostajan ja myyjän oppaan tarkoituksena on kuvata kiinteistönvälittäjän laajaa tehtävien kirjoa. Näin jokainen voi itse muodostaa käsityksen, mitä ammattimaisesti ja aina asiakkaidensa parasta ajatteleva välittäjä tekee onnistuneen asuntokaupan toteutumiseksi. ”Kun osaa esittää välittäjälle oikeat kysymykset ja selvittää välittäjän ammattitaidon, saa oikean kuvan välittäjän osaamisesta. Tämä opas auttaa tekemään päätöksen välittäjän valinnasta”, lupaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Opas antaa myös pankeille käytännön tietoa siitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään rivipankkivirkailijan käsitykseen asunnon arvosta.”

Tutustu Asunnon ostajan ja myyjän oppaaseen tästä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti