Taloyhtiöt tarvitsevat vastuullisen isännöitsijän hoitamaan osakkaiden omaisuutta

Isännöitsijä vastaa keskimäärin 50–60 miljoonan euron omaisuudesta taloyhtiöiden osakkeiden muodossa, ja isännöitsijältä vaaditaan laajaa ammattitaitoa kiinteistöalan tuntemuksesta taloudellisiin toimintoihin. Realia Isännöinnillä kehitetään jatkuvasti prosesseja siten, että toiminta on läpinäkyvää ja toimintoja voidaan valvoa keskitetysti.

Isännöitsijän tärkein tehtävä on hoitaa kansallisen kiinteistövarallisuuden arvoa ja ylläpitää siihen liittyvien asumisvarojen hoitoa. Taloyhtiöiden rahaliikenteen hoitamisen ollessa isännöitsijän vastuulla, on osakkaiden voitava luottaa isännöitsijään ja kaikkien taloyhtiössä tapahtuvien toimintojen on oltava selkeästi esitettävissä ja todennettuna.

Toimialalla nousee ajoittain julkisuuteen tapauksia, joissa on harjoitettu isännöitsijän ammattiarvolle sopimattomia toimia. Tapaukset vaarantavat koko alan uskottavuuden. ”Isännöintialan maine on nostettava sille kuuluvalle tasolle. Asiakaskokemuksen lähtökohtana on, että luotettavalla ja asiallisella toiminnalla estetään mahdolliset taloudelliset ja muut väärinkäytökset, minkä jälkeen toiminnassa voidaan keskittyä asiakastyytyväisyyden parantamiseen. Kaikkien alan toimijoiden pitää luoda sellaiset toimintamallit ja kulttuuri, jotka eivät mahdollista sopimatonta tai rikollista toimintaa”, sanoo Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala.

Realia Isännöinnillä muun muassa maksuprosessit on rakennettu siten, että maksuliikenne kulkee useamman henkilön kautta. Kun esimerkiksi isännöitsijä nostaa varoja taloyhtiön tililtä, kulkeutuu tieto toimesta välittömästi kirjanpitäjälle sekä kirjanpitotiimin esimiehelle, jotka taas työskentelevät fyysisesti eri sijainnissa kuin isännöitsijä, mikä taas omalta osaltaan ehkäisee myös mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Maksuliikenteen valvonta on siis käytännössä kolminkertainen, jolloin varmistetaan asiallisesti hoidettu, ammattimainen toiminta. Lisäksi valvontaa helpottavat keskitetty pankkiliikenne ja reskontran hoito.

”Vastuunkanto on toimialan suurimpana toimijana oleellinen osa toimintaamme. Kehitämme prosesseja jatkuvasti varmistaaksemme läpinäkyvän toiminnan, kehittäen samalla palvelun laatua ja asiakkaidemme saamaa hyötyä”, Timo Aarvala kertoo. Realia Isännöinnin vastuulliseen toimintaan kuuluu myös läpinäkyvä kilpailutustoiminta, harmaan talouden torjumistalkoisiin osallistuminen sekä pyrkimys asiakkaan kannalta taloudellisesti kannattavimpiin ratkaisuihin. Realia Hankintapalvelussa palveluiden hankinta on täysin läpinäkyvää, ja huolellisesti valittu, laaja kumppaniverkosto hoitaa määrätyt ilmoitusvelvollisuudet asiallisesti sekä tarjoaa kilpailukykyiset hinnat.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Isännöitsijän valinta

18.5.2022

Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Taloyhtiön hallitus valitsee toimikautensa alussa uuden isännöitsijän. Tämän lisäksi hallituksen täytyy laatia isännöintisopimus ja sopia sen ehdoista. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat yhteistyössä, ja hallitus voi myös vaihtaa isännöitsijän, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

7.3.2022

Isännöitsijäntodistus kannattaa lukea huolella

Kiireellä tehdyt kaupat voivat tuottaa kaupanteon jälkeen karvaita yllätyksiä. Jos esimerkiksi putki-, julkisivu- ja piharemontteja on pantattu vuosi toisensa jälkeen eteenpäin, ne tulevat jossain vaiheessa väkisin toteutettaviksi. Isojen korjausinvestointien myötä taloyhtiö voi saada taakakseen raskaan ja pitkäaikaisen lainataakan, joka nostaa myös asumiskustannuksia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti