Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, selviää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n selvityksestä.

ARA myönsi korjaus-, energia- ja latausinfra-avustuksia vuonna 2022 yhteensä hieman yli 100 miljoonaa euroa. Euromääräisesti suurin olivat energia-avustukset, noin 70 miljoonaa. Taloyhtiöt ovat hakeneet erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia.

Ryhmäpäällikkö Sami Turunen ennakoi, että kuluvasta vuodesta on tulossa edellisvuottakin vilkkaampi. Energia-avustuksen määrärahakin on nostettu 99 miljoonaan euroon.

– Toivomme, että taloyhtiöt hyödyntävät edelleen aktiivisesti tarjolla olevia avustuksia. Nyt on oivallinen tilaisuus parantaa energiatehokkuutta, edistää esteettömyyttä sekä varustaa taloyhtiö sähköautojen latauspisteillä, Turunen sanoo.

Energiatehokkuutta parannettiin ja latausinfraa rakennettiin

ARA sai viime vuonna energia-avustushakemuksia 70 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Avustusta hakivat ja saivat eniten asunto-osakeyhtiöt, noin 60 miljoonaa euroa. Energia-avustuksella parannettiin 30 880 asunnon energiatehokkuutta.

Yleisin energiatehokkuutta parantava korjaustyyppi olivat lämpöpumppujen, lämmöntalteenottojärjestelmien tai aurinkoenergialaitteistojen asennukset. Seuraavaksi suosituimpia olivat öljylämmityksestä luopuminen sekä ikkunoiden ja ovien korjaaminen.

Avustuksia sähköautojen latausinfran rakentamiseen myönnettiin noin 600 taloyhtiölle. Avustuksilla tuettiin yli 14 000 latauspisteen rakentamista. Latausinfra-avustusta myönnetään asuinrakennuksen omistaville yhteisöille ja niiden omistamille pysäköintiyhtiöille.

Esteettömyydestä hyötyvät kaikki

Esteettömyysavustuksia ARA myönsi hieman yli 10 miljoonaa euroa. Avustettavissa kohteissa on noin 15 000 asuntoa. Yleisimpiä korjaustoimenpiteitä olivat oven automatisointi, hissin ja sen korin ovien uusiminen automaattisiksi liukuoviksi sekä liuskan rakentaminen sisäänkäynnille.

– Esteettömyyden edistäminen on tärkeää ja siitä hyötyvät kaikki asukkaat, niin vanhukset kuin pyörätuolilla tai lastenvaunuilla liikkuvat, Turunen sanoo.

Myös hissit edistävät esteettömyyttä. Hissiavustuksia myönnettiin yhteensä noin 11 miljoonaa euroa ja avustuksilla rakennettiin 95 uutta jälkiasennushissiä.

Ikääntyneiden ja vammaisten asuntojen korjausavustuksilla edistetään mahdollisuuksia kotona asumiseen. Tällä avustuksella tuettiin viime vuonna yhteensä 481:tä hanketta, joiden arvo oli runsaat 3 miljoonaa euroa.

Selvityksessä ovat mukana vain ARAn myöntämät tuet. Myös ely-keskukset ovat myöntäneet tukea energiaremontteihin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti