Taloyhtiön vuosikello tukee toiminnan suunnittelua

Syksyllä taloyhtiössä pidetään talkoita, tarkastetaan lämmitysjärjestelmän toiminta talvea varten ja valmistaudutaan mahdolliseen syysyhtiökokoukseen. Myös taloyhtiön strategian tarkasteluun syksy on sopiva ajankohta.

Kokosimme Kiinteistöliiton verkkosivuille taloyhtiön vuosikellon, jonka avulla kuka tahansa taloyhtiön asioiden hoitamisesta kiinnostunut voi pysyä kärryillä siitä, millaisia asioita eri vuodenaikoina on taloyhtiössä syytä huomioida.

”Halusimme tarjota taloyhtiöasioista kiinnostuneille, kuten taloyhtiöiden hallitusten jäsenille, tukea toiminnan suunnitteluun ja tulevien tapahtumien ennakoimiseen”, kertoo Kiinteistöliiton viestintäsuunnittelija Eeva-Leena Honkanen.

Vaikka suurin osa Kiinteistöliiton palveluista on suunnattu jäsentaloille, yleiselle taloyhtiötietoudelle on käyttöä kaikissa suomalaisissa taloyhtiöissä, joita on yhteensä noin 88 000. Kaikkiaan taloyhtiöissä asuu noin 2,6 miljoonaa ihmistä, joten tietoa tarvitsee jokseenkin joka toinen suomalainen.

Kutsu syystalkoot koolle hyvissä ajoin

Talkooperinne on taloyhtiöissä vielä voimissaan. Jotta talkoot mahtuisivat mahdollisimman monen asukkaan ja osakkaan kalenteriin, ne on syytä kutsua koolle heti, kun ajankohta on hallituksen kesken sovittu. Ja jotta tekeminen talkoissa säilyy mielekkäänä, tehtävät on hyvä suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

Taloyhtiön talkoovälineet käydään läpi ja katsotaan, millaisia tarvikkeita on tarpeen hankkia. Etukäteen kannattaa sopia myös tarjoiluista ja työnjaosta niiden tekemisessä tai hankkimisessa. Kiinteistöliitto suosittelee myös, että taloyhtiö varautuu mahdollisiin tapaturmiin vakuuttamalla talkooväkensä asianmukaisesti.

Räystäskourut tyhjiksi lehdistä ja neulasista

Syksyn ulkotöihin kuuluu taloyhtiössä myös salaojajärjestelmien tarkastus. Niiden lisäksi on hyvä katsastaa myös rännien, kattokaivojen sekä räystäskourujen kunto. Puhdistustoimet kannattaa tehdä vasta lehtien pudottua, mutta ennen pakkasia.

Energiansäästöasioita kannattaa pitää esillä lokakuussa, jolloin vietetään vuosittain valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna teemaviikkoa vietetään 7.-13.10.

Viimeistään marraskuussa on aika varmistua siitä, että taloyhtiön huoltoyhtiön kanssa solmimat sopimukset ovat ajan tasalla koskien myös talvikunnossapitoa eli esimerkiksi lumitöitä ja hiekoitusta. Myös valaistuksen kunto on hyvä tutkia, jotta piha ja porraskäytävät ovat riittävästi valaistuja talven pimeinä iltoina.

Marraskuussa hallitus varautuu seuraavaan vuoteen aloittamalla talousarvion valmistelun.

Nämä ja muut taloyhtiössä vuoden aikana ajankohtaiset toimet löydät Kiinteistöliiton verkkosivuilta osoitteesta www.kiinteistoliitto.fi/taloyhtionvuosi

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2022

Taloyhtiöille suositellaan toiminnantarkastajan valitsemista

Taloyhtiöön voidaan lähtökohtaisesti valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti