Taloyhtiön piha toimivaksi ja viihtyisäksi

Taloyhtiön piha-aluetta uudistettaessa on tärkeää huomioida alueen toimivuus kiinteistöhuollon kannalta viihtyvyyden ohessa. Uudistustöiden laajuus ja pihan suomat mahdollisuudet erilaisiin toteutuksiin riippuvat käytettävissä olevasta tilasta, kirjoittaa KITA-lehti.

Pohjatöinä pihan uudistuksen voi aloittaa koko pihan tasoittamisella, salaojituksella tai muilla koneellisilla menetelmillä, riippuen uudistustöiden laajuudesta ja maaperästä. Pohjatöillä saadaan ohjattua sade- ja sulamisvedet pois rakenteista ja kulkuväyliltä.

Piha-alueen uudistamisessa väljyys on tärkeää, jotta talvisin jää riittävästi tilaa muun muassa lumen läjittämiselle, sanoo hallintojohtaja Jonna Räsänen Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy:stä. Kulkuväyliä uusittaessa tulee huomioida aurauskaluston leveyden lisäksi pelastusteiden pitäminen avoimina. Pihalle kannattaa varata myös tilaa autojen lyhytaikaista pysäköintiä varten. Kun rakennetaan uutta pihaa tai kunnostetaan vanhaa, on hyvä huomioida myös yleistyvien sähköautojen latauspaikat.

Myös pihan pintamateriaalien valinnassa kannattaa huomioida alueen käyttötarkoitus sekä huolto. Asfaltti on materiaaleista mutkattomin, laatoitus ja kivetys ovat kunnossa- ja puhtaanapidolta työläämpiä.

Jätteiden keräämiseen ja kierrätykseen soveltuvat hyvin Molok- jätesäiliöt. Jo vanhojen puoliaidattujen jätepisteiden kattaminen helpottaa jätepisteen talvikunnossapitoa. Aika ajoin taloyhtiön pihalle voi tilata jätelavan, jotta taloyhtiön jätepisteisiin ja säilytystiloihin ei kerry niihin kuulumattomia tavaroita.

Pihan ilmeeseen, turvallisuuteen ja väljyyteen voi vaikuttaa myös kaadattamalla vanhat, huonokuntoiset puut pois. Samalla ammattilaisen voi antaa jyrsiä myös kannot hakkeeksi.

Jonna Räsänen kertoo, että piharakentamisen lisäksi kausityöt ja kunnossapito vaikuttavat pihan viihtyisyyteen ja käyttömukavuuteen. Keväällä poistetaan hiekoitushiekat ja kesällä huolehditaan nurmialueista ja istutuksista. Syksyn lehdet poistetaan lehtipuhaltimien avulla ja talvikunnossapitoon kuuluvat auraaminen ja hiekoitus.

Lue lisää täältä.

 

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

14.12.2021

Taloyhtiö on aina vastuussa pihan turvallisuudesta

Kiinteistönomistajalla eli taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon. Se tarkoittaa, että taloyhtiön on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan, että on toiminut huolellisesti. Joissakin pienissä taloyhtiöissä pihatyöt saatetaan hoitaa talkoilla, mutta lähes kaikissa vähänkään isommissa taloyhtiöissä isännöinti sopii hiekoittamisesta huoltoyhtiön kanssa.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti