Taloyhtiön piha toimivaksi ja viihtyisäksi

Taloyhtiön piha-aluetta uudistettaessa on tärkeää huomioida alueen toimivuus kiinteistöhuollon kannalta viihtyvyyden ohessa. Uudistustöiden laajuus ja pihan suomat mahdollisuudet erilaisiin toteutuksiin riippuvat käytettävissä olevasta tilasta, kirjoittaa KITA-lehti.

Pohjatöinä pihan uudistuksen voi aloittaa koko pihan tasoittamisella, salaojituksella tai muilla koneellisilla menetelmillä, riippuen uudistustöiden laajuudesta ja maaperästä. Pohjatöillä saadaan ohjattua sade- ja sulamisvedet pois rakenteista ja kulkuväyliltä.

Piha-alueen uudistamisessa väljyys on tärkeää, jotta talvisin jää riittävästi tilaa muun muassa lumen läjittämiselle, sanoo hallintojohtaja Jonna Räsänen Kiinteistöpalvelu Räsänen Oy:stä. Kulkuväyliä uusittaessa tulee huomioida aurauskaluston leveyden lisäksi pelastusteiden pitäminen avoimina. Pihalle kannattaa varata myös tilaa autojen lyhytaikaista pysäköintiä varten. Kun rakennetaan uutta pihaa tai kunnostetaan vanhaa, on hyvä huomioida myös yleistyvien sähköautojen latauspaikat.

Myös pihan pintamateriaalien valinnassa kannattaa huomioida alueen käyttötarkoitus sekä huolto. Asfaltti on materiaaleista mutkattomin, laatoitus ja kivetys ovat kunnossa- ja puhtaanapidolta työläämpiä.

Jätteiden keräämiseen ja kierrätykseen soveltuvat hyvin Molok- jätesäiliöt. Jo vanhojen puoliaidattujen jätepisteiden kattaminen helpottaa jätepisteen talvikunnossapitoa. Aika ajoin taloyhtiön pihalle voi tilata jätelavan, jotta taloyhtiön jätepisteisiin ja säilytystiloihin ei kerry niihin kuulumattomia tavaroita.

Pihan ilmeeseen, turvallisuuteen ja väljyyteen voi vaikuttaa myös kaadattamalla vanhat, huonokuntoiset puut pois. Samalla ammattilaisen voi antaa jyrsiä myös kannot hakkeeksi.

Jonna Räsänen kertoo, että piharakentamisen lisäksi kausityöt ja kunnossapito vaikuttavat pihan viihtyisyyteen ja käyttömukavuuteen. Keväällä poistetaan hiekoitushiekat ja kesällä huolehditaan nurmialueista ja istutuksista. Syksyn lehdet poistetaan lehtipuhaltimien avulla ja talvikunnossapitoon kuuluvat auraaminen ja hiekoitus.

Lue lisää täältä.

 

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

osakas piha

3.7.2023

Kuka vastaa osakkaan käyttöön rajatun piha-alueen hoidosta?

Yhtiöjärjestyksessä määrätään, onko osakkaan käyttöön rajattu piha taloyhtiön vai osakkaan hallinnassa. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa pihojen hallinnasta, on pihan kunnossapitovastuu yhtiöllä. Osakkaalla on kuitenkin aina hoitovastuu käytössään olevasta pihasta.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti