Taloyhtiön lumimuistio

taloyhtiön lumi

Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia alueensa turvallisuudesta. Taloyhtiö vastaa liukkauden ehkäisemisestä eli jään ja lumen poistosta sekä tarvittavasta hiekoituksesta.

Kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueensa hoitoon. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön on vahingon sattuessa pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidossa huolellisesti.

Sopimukset talvikunnossapidosta ulkopuolisen ammattilaisen kanssa kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Sopimukseen on hyvä kirjata, että palveluntarjoaja vastaa myös lumi- ja jäätilanteen tarkkailusta ja tarvittavista varotoimenpiteistä.

Taloyhtiön kannattaa seurata pihamaan kuntoa, vaikka talvikunnossapito olisikin ulkoistettu huoltoyhtiölle. Runsas lumisade saattaa vaikuttaa huoltoyhtiön aikatauluihin. Taloyhtiön on syytä olla valmiina huolehtimaan turvallisesta liikkumisesta kiinteistöllä.

Lumelle varattava tilaa

Paikka lumien kasaamiselle tulee löytää omalta kiinteistöltä. Jos sellaista ei ole, lumet täytyy kuljettaa pois kaupungin osoittamaan lumien vastaanottopaikkaan. Lunta ei saa kipata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle, kuten kadulle tai puistoon.

Taloyhtiö vastaa kiinteistön turvallisuudesta, mikä tulee huomioida myös lumien sijoittamisessa. Jyrkän rinteen reunalle kasattu lumi saattaa esimerkiksi muodostaa vaaratilanteen lasten leikeille.

Jos taloyhtiön omalta pihalta ei löydy sopivaa sijoituspaikkaa lumille, taloyhtiö voi väliaikaisesti ottaa käyttöönsä esimerkiksi yhtiön hallinnassa olevat vierasautopaikat lumen kasaamista varten. Lumien kasaaminen osakkaan hallinnassa olevalle autopaikalle edellyttää luonnollisesti osakkaan suostumusta.

Pelastustiet vapaiksi

Pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut pelastustiet pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä. Pelastustielle ei saa pysäköidä ajoneuvoja eikä asettaa esteitä, kuten varastoida lunta.

Auraamaton pelastustie hidastaa ambulanssin tai paloauton saapumista onnettomuuspaikalle. Pelastustien leveys tulee aurattunakin olla 3,5 metriä ja nostopaikkojen koko 6 x 13 metriä.

Kuka vastaa kadusta?

Taloyhtiön on hyvä olla selvillä siitä, kuka vastaa kiinteistön edestä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Kunnossapito voi kuulua joko kunnalle tai kiinteistönomistajalle. Toisinaan tilanne vaihtelee jopa saman kaupungin alueella.

Yleensä kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön kohdalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta eli esimerkiksi lumitöistä ja hiekoituksesta. Joissakin paikoissa kaupunki on kuitenkin ottanut talvikunnossapidon omalle vastuulleen.

Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla ovat jalkakäytävien auraus, hiekoitus ja lumen poisvienti kiinteistön kohdalta. Samoin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit ja kuljettaa ne kaupungin lumenvastaanottopaikoille.

Tilaa lumenpudotus ammattilaiselta

Katoilta putoava lumi ja jää uhkaavat jalankulkijoiden turvallisuutta. Lumikuorman muodostumista ja katon räystäitä siksi on hyvä tarkkailla. Tarvittaessa täytyy tilata lumen- ja jäänpoisto.

Kiinteistönomistaja vastaa aina kiinteistön turvallisuudesta. Viime kädessä taloyhtiön hallitus on vastuussa siitä, että lumet pudotetaan turvallisesti.

Osakkaiden tai hallituksen ei kuitenkaan itse pidä lähteä lumenpudotustöihin, sillä turvallinen työskentely vaatii asianmukaiset varusteet, kuten lumenpudottajien turvavaljaat ja ohikulkijoiden turvaksi pystytettävät eristyspuomit. Lumenpudotus kannattaa siis aina tilata alan ammattilaiselta.

Talkootyö aina vapaaehtoista

Pienissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä lumi- ja hiekoitustyöt tehdään usein talkoovoimin. Talkootyön periaatteet ja vastuukysymykset on hyvä kerrata vuosittain.

Talkootyö on aina vapaaehtoista. Jos osakas kieltäytyy tekemästä talvikunnossapitotöitä, häneltä ei voida periä muita korkeampaa vastiketta, eikä hänen kustannuksellaan voida teettää hänen osuuttaan esimerkiksi ulkopuolisella urakoitsijalla.

Päätös lumi- ja hiekoitustöiden hoitamisesta talkoovoimin on syytä tehdä yhtiökokouksessa, jotta osakkaat voivat osallistua asiasta päättämiseen. Samalla nähdään, onko yhtiössä todellista kiinnostusta talkootöihin. Toinen vaihtoehto on selvittää osallistumishalukkuutta talkoisiin kirjallisilla sitoumuksilla.

Muista parvekkeet ja terassit

Lumen lapioiminen pois terasseilta ja parvekkeilta on tärkeää, jotta lumi ei sulaessaan aiheuttaisi kosteusvaurioita talon rakenteisiin tai huoneistoihin. Lumien poistaminen parvekkeilta ja terasseilta kuuluu osakkaiden vastuulle.

Taloyhtiö on kuitenkin vastuussa kiinteistön turvallisuudesta. Osakkaiden omatoiminen lumenpoisto parvekkeita lapioimalla ei välttämättä ole turvallisuuden kannalta järkevin ratkaisu. Siksi taloyhtiön olisi hyvä järjestää lumien poistamisen parvekkeilta ja terasseilta keskitetysti ja valvotusti.

Lumimassa olisi hyvää siirtää pois parvekkeelta siinä vaiheessa, kun lumi ylittää parvekkeen kynnyksen eikä ovea saa enää kunnolla auki. Taloyhtiö voi tilata parvekkeiden ja terassien tyhjennyksen lumesta esimerkiksi kattolumien pudotuksen yhteydessä.

Kolme vinkkiä liikkumiseen jäisillä keleillä

1. Nastat alle. Hanki joko nastalliset talvikengät tai kenkiin laitettavat liukuesteet.

2. Panosta talvikenkiin. Jos nastat puuttuvat, turvallisissa talvikengissä on pehmeä pohjamateriaali, voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala, leveä kanta.

3. Älä kiirehdi. Varaa liukkaalla säällä normaalia enemmän aikaa liikkumiseen ja pidä katse tiessä kännykän sijaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti