
Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä
Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.
Taloyhtiöiden tilinpäätökset laaditaan yleensä keväisin. Vaikka tilinpäätöksen laatisi isännöintiyritys tai tilitoimisto, taloyhtiön hallitus on viime kädessä vastuussa sen paikkansapitävyydestä. Hallituksen tulee siksi tarkistaa tilinpäätös ennen sen allekirjoittamista. Liian usein tarkistus jää tekemättä.
Taloyhtiön tilinpäätös muodostuu tuloslaskelmasta, taseesta, liitetiedoista ja toimintakertomuksesta. Tilinpäätöksen laatiminen kuuluu periaatteessa taloyhtiön hallituksen vastuulle, mutta käytännössä sen usein tekee isännöintiyritys tai tilitoimisto. Taloyhtiön hallituksen velvollisuutena on varmistaa, että tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittu oikein sekä asianmukaisesti.
”Hallitus tarkistaa tilinpäätöksen monesti vain pintapuolisesti. Siihen tehdään ehkä teknisiä korjauksia, kuten päivämäärän muutoksia, mutta ei juuri muuta”, kertoo BDO Oy:ssä verotuksen ja kirjanpidon asiantuntijana toimiva Antti Suulamo. Tilanteen korjaamiseksi hän kirjoitti vastikään Hallituksen pienen tilinpäätösoppaan, joka auttaa taloyhtiön tilinpäätöksen lukemisessa ja tulkinnassa.
Suulamon mukaan hallituksen jäsenet kaipaavat käytännön tietoa siitä, mitä tilinpäätöksen tulisi sisältää ja miten sitä voi tulkita. ”Monikaan hallituksen jäsen ei tiedä, miten taloyhtiön tilinpäätös käytännössä laaditaan. Tällöin epäselvistä seikoista ei osata tai uskalleta kysyä, tai niitä ei edes huomata.”
Monissa taloyhtiön hallituksissa luotetaan siihen, että isännöintiyritys osaa laatia tilinpäätöksen oikein ja virheettä. Terve epäilys on kuitenkin paikallaan. ”Tilinpäätös on yleensä laadittu oikein, mutta inhimillisiä virheitä voi sattua, varsinkin kiireessä. Myös ohjelmistot tekevät virheitä”, Suulamo toteaa.
Isännöintiyrityksillä on keväisin työn alla suuri määrä taloyhtiöiden tilinpäätöksiä, joten isännöitsijällä ja kirjanpitäjällä ei välttämättä ole aikaa tarkistaa jokaista tilinpäätöksen numeroa. Tarkistusvastuu lankeaa tällöin hallitukselle.
Hallituksen jäseniltä vaaditaan tarkkuutta etenkin silloin, jos tilinpäätöksissä on ollut aiempina tilikausina virheitä, jos isännöintiyritys ei ole tilikauden aikana raportoinut kunnolla talouden asioista tai jos isännöitsijältä on vaikeaa saada vastauksia kysymyksiin.
Mitä taloyhtiön hallituksen tulee sitten tarkistaa tilinpäätöksestä? Järkevintä on aloittaa toimintakertomuksesta, joka on sanallisessa muodossa ja siten muuta tilinpäätöstä helpompi ymmärtää.
”Toimintakertomuksesta kannattaa tarkistaa, että tilikauden olennaiset tapahtumat on esitetty oikein. Myös arvio tulevasta kehityksestä sekä se, miten isoista urakoista on kerrottu, ovat olennaisia asioita”, Suulamo opastaa.
Vastikerahoituslaskelmat tulee tarkistaa, ja niitä kannattaa peilata tulevaan talousarvioon. Taloyhtiön tuloslaskelmasta ja taseesta on puolestaan tärkeää tarkistaa se, että niiden rakenne on laissa määrätyn mallin mukainen. Sekä tuloslaskelmassa että taseessa tulee olla mukana edellisen tilikauden vertailutiedot.
Taloyhtiön hallitus on viime kädessä vastuussa siitä, että tilinpäätöksen tiedot ovat oikein. ”Vaikka tilinpäätöksen laatisi isännöintiyritys, vastuu sen sisällöstä ei siirry isännöinnille. Myöskään tilintarkastajalle tarkistusvastuuta ei voi delegoida, tilintarkastaja vastaa vain tilintarkastuskertomuksesta”, Suulamo muistuttaa.
Suulamo kannustaa hallituksen jäseniä hankkimaan Hallituksen pienen tilinpäätösoppaan ja opettelemaan sen avulla lukemaan oman taloyhtiön tilinpäätöstä. ”Tilinpäätöksen tulkinta ei ole vaikeaa, kunhan ensin opettelee muutamat perusjutut.”
Hallituksen pieni tilinpäätösopas ilmestyi 13.5.2015. Opas auttaa lukemaan ja tulkitsemaan taloyhtiön tilinpäätöstä. Se esittelee eri tilinpäätöslaskelmat (tuloslaskelman, taseen, toimintakertomuksen, liitetiedot ja tase-erittelyt) ja kertoo, mitä niistä kannattaa tarkistaa. Opas kertoo myös, mitä vaatimuksia laki asettaa taloyhtiön tilinpäätökselle. Opas on tarkoitettu taloyhtiön hallituksen jäsenille ja osakkaille. Sen on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.
Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.
Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.
Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?
Raksystems
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään