Taloyhtiöillä puutteelliset tiedot urakoiden sopimusehdoista

Taloyhtiön urakoissa noudatetaan tavallisesti Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998). Tästä huolimatta ehtojen sisältö tunnetaan taloyhtiöissä heikosti. Uutuuskirja Rakennusurakat taloyhtiössä – Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen tarttuu ongelmaan: se selvittää, mitä taloyhtiön hallitusten ja hankkeita johtavien pitää tietää YSE-ehdoista ja miten ehtoja käytännössä sovelletaan taloyhtiön urakoissa.

YSE 1998 -ehtojen sisältö vieras taloyhtiöiden hallituksille

Joka toisessa suomalaisessa taloyhtiössä on parhaillaan käynnissä korjaushanke (Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri 2016). Korjausrakentamisessa pyörivät isot rahat ja korjausten onnistuminen vaikuttaa satojentuhansien suomalaisten omaisuuden arvoon. Tähän nähden taloyhtiöissä perehdytään yllättävän vähän urakan sopimusehtoihin.

”Valtaosassa taloyhtiöiden korjaushankkeista sovelletaan YSE 1998 -ehtoja. Silti niitä ei tunneta yhtiöissä käytännössä lainkaan. Monesti saatetaan tietää, että oman taloyhtiön hankkeessa sovelletaan kyseisiä ehtoja, mutta ehtojen sisältö on vieras”, kertoo Suomen Kiinteistöliiton lakimiehenä työskentelevä Joachim Lindholm.

Lindholmilta ilmestyy 31.10. aiheesta kirja, Rakennusurakat taloyhtiössä – Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kirjallaan Lindholm haluaa auttaa tiedonjanoista taloyhtiöväkeä.

”Urakkasopimuksen allekirjoittavan hallituksen tulisi tuntea YSE-ehdot. Kaikessa ei voi tukeutua isännöitsijään; vaikka isännöitsijä tuntisi YSE-ehdot pääpiirteissään, hän ei välttämättä ehdi selvittää, miten ehtojen eri pykälät liittyvät toisiinsa ja miten asioita on arvioitu esimerkiksi oikeudessa”, Lindholm huomauttaa.

Takuuajoista ja viivästyssakoista virhekäsityksiä

YSE 1998 -ehdot on luotu selkeyttämään rakennusurakoiden sopimuskäytäntöjä. Ehdoissa on määräykset muun muassa urakoitsijan ja tilaajan velvollisuuksista, urakkahinnan maksamisesta, urakan muutos- ja lisätöistä, rakennusvirheiden korjaamisesta, urakan vastaanotosta sekä takuuajasta.

Lindholm harmittelee, että YSE-ehdoista on taloyhtiöissä jopa virhekäsityksiä. ”Usein puhutaan esimerkiksi 10 vuoden takuusta, vaikka YSE-ehtojen mukaan rakennusurakan varsinainen takuuaika on 2 vuotta.”

Lindholm toivoo, että taloyhtiöissä tunnettaisiin paremmin myös YSE-ehtojen taloyhtiölle asettamat velvoitteet. Tällöin ei tulisi yllätyksenä, että taloyhtiö voi joutua maksamaan vahingonkorvauksia esimerkiksi suunnitelmien tai viranomaislupien myöhästymisestä.

Rakennusurakat taloyhtiössä -kirjassa selvitetään, miten taloyhtiö voi parhaiten noudattaa YSE-ehtoja hankkeissaan, ja lisäksi oiotaan yleisimpiä väärinkäsityksiä.

”Hallituksen YSE-osaamisen parantaminen on yksi parhaita tapoja parantaa taloyhtiön asemaa urakassa”, Lindholm valottaa kirjansa motiivia.

YSE-ehtoja voi oppia ymmärtämään

YSE 1998 -ehtoihin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen korjaushankkeen aloittamista – ei vasta silloin, kun jokin on mennyt pieleen. Huolellisesti toimiva taloyhtiön hallitus tutustuu sopimusehtojen sisältöön ainakin pääpiirteissään ja kysyy tarpeen vaatiessa neuvoa rakentamisjuridiikan ammattilaisilta.

”Jos YSE-ehtoihin ei ole tutustuttu, ei saa mennä allekirjoittamaan urakkasopimusta. Tällöinhän sopimuksen kaikkia ehtoja ei tunneta eikä niitä siten osata noudattaa. Vaarana voivat olla urakka-ajan pidentyminen, taloudelliset menetykset ja jopa vahingonkorvausvastuu”, Lindholm muistuttaa.

YSE-ehtoja ei tarvitse osata ulkoa. Lindholmin mukaan tärkeintä on ymmärtää ehtojen määräykset sopimusosapuolten vastuista ja velvollisuuksista.  ”Lisäksi taloyhtiön kannattaa tutustua määräyksiin urakoitsijan virheellisestä työntuloksesta, takuuajasta, maksunpidätyksistä sekä urakan lisä- ja muutostöistä.”

Rakennusurakat taloyhtiössä -kirja auttaa ymmärtämään määräyksiä nimenomaan taloyhtiön näkökulmasta.

”Hallituksen ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että joku muu hoitaa. Ei hoida. Kannattaa mieluummin ottaa ohjat käsiinsä ja perehtyä itse YSE-ehtoihin. Sillä tavoin on helpompi hallita korjaushanketta ja sen kustannuksia sekä vaikuttaa hankkeen lopputulokseen”, Lindholm kannustaa.

Rakennusurakat taloyhtiössä – Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen kertoo, miten YSE 1998 -ehtoja sovelletaan taloyhtiöiden rakennus- ja korjausurakoissa. Kirjassa esitellään YSE-ehtojen määräykset mm. urakan osapuolten vastuista, muutos- ja lisätöistä, urakan virheistä, viivästymisestä ja vastaanotosta sekä takuuajasta. Kirja auttaa ymmärtämään YSE-ehtojen määräyksiä ja valvomaan niiden noudattamista. Näin taloyhtiö pystyy pitämään puoliaan tilaajana ja varmistamaan, että urakassa toimitaan ehtojen mukaisesti. Kirjan on kirjoittanut lakimies, varatuomari Joachim Lindholm. Kirjan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Lue lisää ja osta kirja Kiinteistöalan Kustannuksen verkkokaupasta

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.3.2022

Kevään yhtiökokouksessa kannattaa puhua pelastussuunnitelmasta

Tiedottaminen pelastussuunnitelmasta on usein taloyhtiössä heikoin lenkki pelastussuunnitelmaa koskevien velvoitteiden täyttämisessä. Vaikka lain edellyttämä pelastussuunnitelma on laadittu, hallituksen vastuulla on siitä tiedottaminen. – Pelastussuunnitelmat on todennäköisesti laajasti laadittu, mutta niitä ei välttämättä ole päivitetty ja pidetty ajan tasalla eikä tiedottamista ole hoidettu, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama arvioi monen taloyhtiön tilannetta.

9.4.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa: Taloyhtiöiden turvallisuudesta pitää huolehtia

Kiinteistöliitto Uusimaa kertoo tiedotteessaan turvallisuusasioiden puhuttaneen järjestön jäsenistöä. Liitto kehottaakin taloyhtiöitä valmistelemaan ja panemaan turvallisuusasiat kuntoon ajan kanssa. Kiinteistöliitto Uusimaa painottaa neljää asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon taloyhtiön turvallisuudessa.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti