Taloyhtiöiden murtoturvallisuudessa paljon parannettavaa

Lähes puolet suomalaisista arvioi, ettei omassa taloyhtiössä ole tehty mitään murtoturvallisuuden parantamiseksi. Jopa 70 prosentilla on käytössään patentoimattomat lukitusjärjestelmät, joiden avaimia voi kopioida.

Taloyhtiöiden heikko varautuminen asuntomurtoihin käy ilmi Abloyn Taloustutkimuksella teettämästä turvallisuustutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista lähes puolet (44 %) arvioi, ettei omassa kodissa tai taloyhtiössä ole tehty mitään toimenpiteitä murtoturvallisuuden parantamiseksi. Samassa kyselyssä kaksi kolmannesta (65 %) uskoo asuntomurtojen lisääntyvän tulevaisuudessa.

Valtaosalla suomalaisista (69 %) on käytössään vanhat ja patentoimattomat avainjärjestelmät, joiden avaimia voi vapaasti kopioida. Yli viidennes (22 %) kyselyyn vastanneista arvioi myös olevan mahdollista, että asunnon edelliset asukkaat ovat teettäneet avainkopioita, jotka ovat tällä hetkellä ulkopuolisten hallussa.

Taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto korostaa lukitusturvallisuuden merkitystä.

– Lukitusturvallisuus on yksi kiinteistön turvallisuuden keskeisimmistä osista. Hyvät käytänteet avainturvallisuuteen ovat kaikkien saatavilla esimerkiksi Finanssialan keskusliitosta. Lukitusturvallisuutta tulee arvioida jatkuvasti kiinteistön vakuuttamisen yhteydessä ja myös isojen korjaushankkeiden yhteydessä, toteaa Suomen Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Luottamus isännöintiyhtiöiden tapaan hoitaa yleisavainten hallinta on kuitenkin kohtalaisella tasolla. Yli puolet (58 %) tutkimukseen osallistuneista uskoo isännöitsijän olevan ajan tasalla siitä, kenellä ja missä talon yleisavaimet ovat.

Avainturvallisuus ei kuitenkaan saa erityistä huomiota taloyhtiöissä. Alle puolet vastanneista (41 %) ilmoittaa, että avainturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota omassa taloyhtiössä. Henkilökohtaisella tasolla avainten hallinta on selkeästi paremmalla tasolla. Jopa 95 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka monta vara-avainta kotitaloudessa on ja missä avaimet sijaitsevat. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta (82 %) kertoo kiinnittävänsä huomiota omaan tai perheensä avainten hallintaan.

– Lukitusjärjestelmien päivittäminen ja ajanmukaistaminen on olennainen tekijä asuntomurtojen ehkäisemisessä. Avainteknologia on kehittynyt huomattavasti ja elektronisten ja patentoitujen avainjärjestelmien yhdistelmillä voidaan taata erityisesti taloyhtiöiden turvallisuus, sanoo Abloyn myyntijohtaja Jari Perälä.

Joka neljäs (25 %) on vaihtanut lukituksen vanhoista ura-avaimista uusiin parantaakseen oman kodin tai taloyhtiön murtoturvallisuutta. Suurin osa (85 %) ilmoittaa, ettei anna avaimiaan vieraille henkilöille, kuten remonttimiehille, lainaksi.

Abloyn turvallisuustutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:n internet-paneelissa 24.–27.8.2015. Tutkimuskyselyyn vastasi 1022 henkilöä. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. Turvallisuustutkimuksella haluttiin selvittää suomalaisten kokemuksia turvallisuudesta, kuten oman kodin murtoturvallisuudesta ja julkisten tilojen poistumisturvallisuudesta. 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti