Taloyhtiöiden hallinto jää asukkaille hämäräksi

Kansalaiset pitävät taloyhtiön hallituksen jäsenyyttä tärkeänä luottamustoimena. Raha eli hallitusjäsenten palkkiot eivät kuitenkaan paranna arvostusta, kävi ilmi oikeusministeriön verkkokeskustelussa, jonka tulokset julkistettiin tänään torstaina.

Taloyhtiön hallitus voi lisätä itse arvostustaan, jos se tiedottaa päätöksistä, ottaa asukkaiden ehdotuksia huomioon ja kommentoi asioita tilikauden aikanakin, ei vain yhtiökokouksissa. Keskusteluun osallistuneet kannattavat erityisen suosituksen laatimista tilikauden aikaisesta viestinnästä, koska nyt viestit eivät kulje.

Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto käynnistävät tilikauden aikaista viestintää koskevan suosituksen laatimisen ja toivovat myös oikeusministeriön osallistuvan yhteistyöhön. Suosituksen perusteella viestintä voitaisiin järjestää kunkin taloyhtiön olosuhteet huomioiden tarkoituksenmukaisella tavalla. Viestintää koskeva suositus yhdenmukaistaisi taloyhtiöiden käytäntöjä ja voisi turvata tilikauden aikaisen viestinnän jatkuvuuden hallituksen ja/tai isännöitsijän vaihtuessa.

Taloyhtiön rakennuksia ja taloutta koskevat tiedot, esimerkiksi tilinpäätökset ja toimintakertomukset, tulisi keskustelijoiden mielestä saada esille verkkoon. Kun ne olisivat osakkaiden saatavilla, yhtiön talous ja korjaustarve vaikuttaisivat nykyistä enemmän asuntojen arvoihin. Nyt esimerkiksi remonttitarpeet eivät vaikuta täysimääräisesti asuntojen arvoon, mikä ei kannusta suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Keskustelijat haluaisivat kiinteistönpidosta suunnitelmallisempaa. Taloyhtiöihin toivotaan toimintasuunnitelmaa kiinteistön ja rakennuksen pitoon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukokylmän avulla

25.5.2022

Kerrostaloja jäähdytetään kaukokylmän avulla

Vanhat kerrostalot kuumenevat kesällä ison rakennusmassan vuoksi uudempia enemmän. Niitä on kuitenkin mahdollista viilentää kaukokylmän avulla. Mutta milloin kaukokylmä kannattaa asentaa taloon?

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti