Talousarviosta ja yhtiövastikkeesta päättäminen

Yhtiökokouksessa taloyhtiön osakkeenomistajat päättävät talousarviota käsitellessään siitä mihin taloyhtiön varoja käytetään ja millaisiksi yhtiövastikkeet muodostuvat. Hallitus ja isännöitsijä ovat valmistelleen yhtiökokoukseen osakkeenomistajien käsiteltäväksi esityksen talousarvioksi sekä vastikkeiksi.

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Vastikkeen maksuperusteena voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.

Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on vastikkeen maksuperusteena.

  1. Yhtiövastikkeella voidaan kattaa yhtiön menot, jotka aiheutuvat:
  2. kiinteistön hankinnasta ja rakentamisesta
  3. kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta
  4. kiinteistön ja rakennuksen perusparannuksesta, lisärakentamisesta ja lisäalueen hankkimisesta (uudistus)
  5. yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinnasta sekä
    muista yhtiölle kuuluvista velvoitteista.

Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.

Jos yhtiöjärjestyksessä määrätään pääomavastikkeesta ja jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, pääomavastikkeella katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.3.2016

Annatko muiden päättää omaisuutesi hoidosta?

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, joka tekee tärkeitä päätöksiä esimerkiksi talousarviosta ja vastikkeen suuruudesta. Kun omaisuuden arvo on kymmeniä tai satoja tuhansia euroja, kannattaa sen säilymisestä olla kiinnostunut. ”Jopa satojen tuhansien eurojen omaisuudesta kannattaa pitää huolta, jotta sen arvo säilyy”, korostaa yksikön päällikkö Timo Finnilä Talokeskus Yhtiöt Oy:stä.

15.4.2020

Osakkeenomistaja, valmistaudu taloyhtiön yhtiökokoukseen tutustumalla myös talouslukuihin

Kevät on yhtiökokousten aikaa. Osakkeenomistajan on hyvä osallistua oman taloyhtiönsä yhtiökokoukseen ja selvittää, miten omaisuutta on hoidettu ja tullaan hoitamaan. Se on myös paras tilaisuus vaikuttaa asunto-omaisuutensa kunnon ja arvon säilymiseen.

9.3.2016

Viisi vinkkiä, miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua

Taloyhtiöiden yhtiökokousaika alkaa olla kuumimmillaan. Jos vielä harkitset omaa osallistumistasi, niin lue alla oleva listaus ja totea itse, että yhtiökokoukseen kannattaa mennä. Voit viedä asian yhtiökokouksen esityslistalle päätöstä varten.

8.2.2016

Taloyhtiö – kannusta osakkaat yhtiökokoukseen vaikuttamaan!

Noin kolmasosassa taloyhtiöistä on osakkaiden näkemyksen mukaan toistuvia ristiriitoja ja erimielisyyksiä osakkaiden kesken, kertoo oikeusministeriön taannoinen kysely. Ongelmat ovat usein seurausta puutteellisista tiedoista ja väärinkäsityksistä. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän avoin ja ennakoiva yhtiökokoukseen liittyvä viestintä kannustaa osakkaita osallistumaan yhtiökokoukseen sekä auttaa välttämään monia turhia epäilyjä ja erimielisyyksiä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti