Takauspalveluista kilpailuetu yksityisille vuokranantajille 

Vuokrasopimuksissa on perinteisesti sovittu vakuudesta, joka toimii vuokranantajan turvana vuokralaisen mahdollisten sopimusrikkomusten varalta. Vuokramarkkinoilla isojen toimijoiden aloitteesta on kuitenkin viime aikoina yleistynyt käytäntö, jossa vuokralaiselta ei vaadita vakuutta lainkaan. Myös yksityisten vuokranantajien on kyettävä vastaamaan tähän muutokseen.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia vuokralaisen asettamasta enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavasta vakuudesta. Suomen Vuokranantajien jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan vielä tällä hetkellä yleisimmin vuokrasuhteissa käytetty vakuus on kahden kuukauden vuokraa vastaavan summan tallettaminen vuokranantajan tilille. Vakuus palautetaan vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, jos kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on siivottu ja kunnossa tavanomaista kulumista lukuun ottamatta. 

Vaatimus rahavakuuden maksamisesta saattaa joissain tilanteissa muodostua esteeksi vuokrasuhteelle, sillä muuttoon liittyy paljon muitakin kustannuksia – esimerkiksi kaluste- ja tarvikehankintoja. Isot vuokranantajat ovat jo lähteneet vuokraamaan kohteitaan joko kokonaan ilman vakuutta tai vain pienellä rahavakuudella. Tämä kasvattaa asuntojen kysyntää markkinoilla ja on selvä kilpailuetu suhteessa vakuutta vaativiin vuokranantajiin. Mahdollisuus vakuudettomiin sopimuksiin perustuu isojen toimijoiden kykyyn hajauttaa riskiä runsaan asuntokannan turvin.  

Yksityiset vuokranantajat eivät useimmiten pysty hajauttamaan riskiä suuren asuntokannan avulla, joten vastatakseen kovenevaan kilpailuun heidän on etsittävä muita ratkaisuja. 

– Yksi mahdollisuus on ulkopuolisen takauspalvelun käyttö, jossa vuokranantaja ostaa takauksen vuokralaisen mahdollisen sopimusrikkomuksen varalle. Takauspalvelun avulla myös yksityinen vuokranantaja pystyy tarjoamaan joko kokonaan vakuudettomia sopimuksia tai alentamaan vuokralaiselta vaadittavan vakuuden määrää, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.   

Takauksen avulla vuokranantaja pystyy kattamaan tappioitaan vuokralaisen jättäessä velvoitteensa hoitamatta. Takauspalvelusta maksettava hinta kompensoituu usein jo sillä, että asunnon vuokrattavuus markkinoilla parantuu.   

– Myös vuokralaiset ovat usein valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa, jos pääomaa ei tarvitse sitoa vakuuteen. Vuokranantaja voi myös vähentää takauspalvelusta maksamansa hinnan vuokratulojen verotuksessa, Koro-Kanerva vinkkaa.  

Vuokranantajan tilille tai erilliselle vuokravakuustilille maksettava vakuus on ollut Suomessa käytäntönä jo varsin pitkään, mutta isojen toimijoiden alkuun panema muutos muuttaa markkinoita vastaisuudessa yhä vahvemmin.  

Suomen Vuokranantajat tarjoaa takausvakuutuksen uutena jäsenetuna 

Esimerkiksi Securentin tarjoama takausvakuutus toimii sijoitusasunnon turvana ja kattaa kaikki vuokralaisen vastuulle kuuluvat velvoitteet aina vuokranmaksun laiminlyönnistä asuntoon syntyneisiin vahinkoihin sekä korjaus- ja siivouskustannuksiin. Suomen Vuokranantajat on ollut mukana kehittämässä palvelua ja tarjoaa takausvakuutuksen uutena etuna jäsenilleen. 

Mia Koro-Kanerva on tyytyväinen uuteen palveluun. 

– Olemme vuosien varrella kehittäneet useita uraauurtavia vuokranantajan ja asuntosijoittajan palveluita yhdessä eturivin palveluntarjoajien kanssa. Järjestönä tavoitteemme on helpottaa asuntosijoittajan arkea, ja Securentin kanssa yhdessä räätälöity takausvakuutus on erinomainen lisä tarjontaamme.

Securentin johtaja Tuukka Fabritius uskoo, että vakuuskäytännöissä tullaan tulevina vuosina näkemään selvä muutos. 

– Olemme ylpeitä, että saamme yhdessä Suomen Vuokranantajien kanssa viitoittaa tietä uudenlaiseen ajatteluun, jossa vuokranantaja määrittää sopivan vakuuden määrän. Malli sujuvoittaa vuokraamista ja sopii erinomaisesti digitaaliseen ympäristöön. Näistä syistä arvioimme vakuuskäytännöissä tapahtuvan muutoksen olevan nopeaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

sähkölämmitteisille taloyhtiöille

17.3.2023

Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskuluihin

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti