Suurten asuinrakennusten energiansäästövinkit ammattilaisille

suurten asuinrakennusten

Suurten asuinrakennusten energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla.  Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kertovat kiinteistöammattilaisille vinkkinsä suurten asuinrakennusten energiansäästöön.

Yleisten tilojen lämpötilat on syytä tarkistaa ensimmäisenä: yleensä näissä tiloissa lämpötila on aivan liian korkealla. Usein esimerkiksi kerrostalon rappukäytävä on paikka, jossa lämpötilaa on varaa laskea ilman, että kenenkään asumismukavuus kärsii. Myös ilmanvaihtoon on hyvä kiinnittää huomiota.

Energiansäästövinkit suurille asuinrakennuksille:

Lämmitys

  • Aseta yleisten tilojen lämpötilat käytön mukaan: autotallit +5°C, varastot +12°C ja porraskäytävät +17°C.
  • Aseta märkätilojen lämpötilat maltillisiksi. Lämpötilan alentaminen voidaan toteuttaa automaation kautta tai paikallisesti termostaateista.  
  • Alenna lämmityksen säätökäyrän asetusarvoa aste kerrallaan ja seuraa sisälämpötiloja, hae minimi.

Ilmanvaihto

  • Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto.
  • Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta pari kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus.
  • Aseta sisäänpuhalluslämpötilat oikealle tasolle (max +18°C). Lämmitetään tiloja lämmitysverkostolla, ei ilmanvaihdolla. Tarkista myös muut asetukset ja säätöjen toiminta.

Vesi

  • Tarkista lämpimän käyttöveden asetusarvo (+55–58 °C) ja säädön toiminta.

Valaistukset

  • Sammuta kaikki tarpeeton valaistus ja poista turha käyttö aikaohjelmista. Ohjeista tilojen käyttäjiä valaistuksen käytöstä. 

Sähkölämmitykset

  • Varmista kattokaivojen, räystäskourujen, luiskalämmitysten, lastauslaiturien, aluelämmitysten, autolämmitystolppien ja saattolämmitysten ohjausten toimivuus ja energiatehokkaat asetusarvot. 
  • Mieti saunojen lämmityksen tarve ja lämpötilatasot (+70–80°C) sekä ajasta tarpeenmukaisesti.

Opasta, kannusta ja osallista kiinteistön käyttäjiä energiansäästöön ja ilmoittamaan mahdollisista energiansäästökeinoista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

asuinrakennusten energia-avustus

21.12.2022

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu ensi vuonna

Valtioneuvosto on antanut asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Avustusta voi hakea monenlaisiin hankkeisiin, mutta ehtona on energiatehokkuuden huomattava parantuminen. Avustusten rahoittamilla energiaremonteilla saavutetaan merkittävät säästöt niin taloudellisesti kuin energiakulutuksessakin.

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

29.12.2022

Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu sekä asumisen energia- ja hoitokustannusten nousu. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun jo vuonna 2022.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti