Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

Varman remonttikohteissa irtaudutaan kaukolämmöstä ja asennetaan maalämpöjärjestelmä sekä aurinkopaneeleita katoille. Nyt työn alla olevien remonttien lisäksi Varma on jo uusinut lämmityksen kolmeentoista vuokrataloyhtiöön, joissa on 23 kerrostaloa. Ja jatkoa on luvassa.

Suomen suurimpiin kiinteistösijoittajiin kuuluva Varma omistaa rakenteilla olevat kohteet mukaan lukien seitsemänkymmentä asuinkerrostaloyhtiötä. Kohteissa on 4 200 asuntoa.

Maalämpö on asuntosijoittajille yhtä aikaa ekoteko ja bisnestä

Asuntokohteisiin sijoittavat yhtiöt hakevat nyt parempia tuottoja siirtymällä kallistuvasta kaukolämmöstä edullisempaan maalämpöön.

Myös Varma odottaa energiaremonteista hiilijalanjäljen pienentymisen lisäksi merkittäviä säästöjä.

– Teemme tätä myös vastuullisuuden ja ilmastotavoitteiden takia, mutta Varmankin sijoituksilla on tarkoitus turvata eläkkeitä ja vakavaraisuutta, joten tuotto on tosi tärkeässä roolissa. Koska energiaremontit laskevat asumiskustannuksia, tämä on taloudellisestikin kannattavaa, asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola Varmasta sanoo Ylelle.

– Kun energiaremontteja tehdään kymmeniin kohteisiin, kyseessä ovat miljoonainvestoinnit. Ne onneksi maksavat itsensä takaisin.

Energiaremontti kannattaa tehdä jopa uudehkoihin taloihin

Myös muut isot kiinteistösijoittajat ovat huomanneet, kuinka paljon tuottoa kiinteistösijoituksesta voi saada säästämällä energiakuluissa.

– Viime vuosina maalämpöinvestoinnit ovat tulleet teknologian kehittyessä huomattavasti edullisemmiksi ja takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet. Tämän takia näitä investointeja kannattaa tehdä aika uusiinkin kohteisiin, toimitusjohtaja Markku Mäkiaho OP Kiinteistösijoituksesta sanoo.

Mäkiahon mukaan investointien takaisinmaksuajat vaihtelevat kohteesta riippuen kahdeksasta viiteentoista vuoteen.

– Sen jälkeen puhutaan noin 65 prosentin säästöistä energiakuluissa. Lämpökulu itsessään putoaa nollaan, mutta sähkön kulutus nousee.

Suomen suurimmalla asuntorahastolla OP-vuokratuotolla on tehty tai tekeillä maalämpöratkaisu viidessä asuinkiinteistössä Helsingissä ja Tampereella. Kohteet ovat kaikki uudehkoja tai rakenteilla olevia kerrostaloja.

Lue koko juttu tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.1.2017

Taloyhtiöt siirtyvät kaukolämmöstä maalämpöön

Kahtena viime vuotena 150 kerros- ja rivitaloa on vaihtanut kaukolämmön maalämpöön, kertoo Tekniikka&Talous. Samaan aikaan noin 200 uutta rivi-ja kerrostaloa valitsi maalämmön lämmitysmuodokseen. Pääasiassa maalämpö syrjäyttää öljylämmitystä sekä perinteistä sähkölämmitystä.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

17.9.2021

Kaukolämmöstä irtautuminen voi poikia lisälaskun

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtamista suunnittelevat helsinkiläiset taloyhtiöt ovat syksyn aikana hämmästelleet niin sanottua irtautumismaksua, jonka kaupungin energiayhtiö Helen perii toimenpiteestä. Keskimäärin maksu on Helenin mukaan arvonlisävero mukaan lukien 5 400 euroa, mutta se voi joissain tapauksissa nousta jopa 6 600 euroon. Maksulla Helen sanoo kattavansa kuluja: tarpeettomaksi jäävä kaukolämpöputki pitää katkaista jäätymis- ja vuotovaaran takia.

11.2.2022

Isännöitsijä laski kuinka paljon halvemmaksi maalämpö tulee kaukolämpöön verrattuna

Mikkeliin rakennettiin vuonna 2009 kaksi kutakuinkin samankokoista kerrostaloa. Molemmissa taloyhtiöissä on 22 asuntoa. Kaukolämpötalossa on neliöitä 1398 ja maalämpötalossa 1348.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti