Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

Varman remonttikohteissa irtaudutaan kaukolämmöstä ja asennetaan maalämpöjärjestelmä sekä aurinkopaneeleita katoille. Nyt työn alla olevien remonttien lisäksi Varma on jo uusinut lämmityksen kolmeentoista vuokrataloyhtiöön, joissa on 23 kerrostaloa. Ja jatkoa on luvassa.

Suomen suurimpiin kiinteistösijoittajiin kuuluva Varma omistaa rakenteilla olevat kohteet mukaan lukien seitsemänkymmentä asuinkerrostaloyhtiötä. Kohteissa on 4 200 asuntoa.

Maalämpö on asuntosijoittajille yhtä aikaa ekoteko ja bisnestä

Asuntokohteisiin sijoittavat yhtiöt hakevat nyt parempia tuottoja siirtymällä kallistuvasta kaukolämmöstä edullisempaan maalämpöön.

Myös Varma odottaa energiaremonteista hiilijalanjäljen pienentymisen lisäksi merkittäviä säästöjä.

– Teemme tätä myös vastuullisuuden ja ilmastotavoitteiden takia, mutta Varmankin sijoituksilla on tarkoitus turvata eläkkeitä ja vakavaraisuutta, joten tuotto on tosi tärkeässä roolissa. Koska energiaremontit laskevat asumiskustannuksia, tämä on taloudellisestikin kannattavaa, asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola Varmasta sanoo Ylelle.

– Kun energiaremontteja tehdään kymmeniin kohteisiin, kyseessä ovat miljoonainvestoinnit. Ne onneksi maksavat itsensä takaisin.

Energiaremontti kannattaa tehdä jopa uudehkoihin taloihin

Myös muut isot kiinteistösijoittajat ovat huomanneet, kuinka paljon tuottoa kiinteistösijoituksesta voi saada säästämällä energiakuluissa.

– Viime vuosina maalämpöinvestoinnit ovat tulleet teknologian kehittyessä huomattavasti edullisemmiksi ja takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet. Tämän takia näitä investointeja kannattaa tehdä aika uusiinkin kohteisiin, toimitusjohtaja Markku Mäkiaho OP Kiinteistösijoituksesta sanoo.

Mäkiahon mukaan investointien takaisinmaksuajat vaihtelevat kohteesta riippuen kahdeksasta viiteentoista vuoteen.

– Sen jälkeen puhutaan noin 65 prosentin säästöistä energiakuluissa. Lämpökulu itsessään putoaa nollaan, mutta sähkön kulutus nousee.

Suomen suurimmalla asuntorahastolla OP-vuokratuotolla on tehty tai tekeillä maalämpöratkaisu viidessä asuinkiinteistössä Helsingissä ja Tampereella. Kohteet ovat kaikki uudehkoja tai rakenteilla olevia kerrostaloja.

Lue koko juttu tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

maalämpö

12.10.2022

Espoon Aurinkokaari vaihtoi maalämpöön

Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

28.3.2022

Energiaremonttien kysyntä kasvaa

Kallistunut energia on saanut yhä useamman kiinteistönomistajan harkitsemaan energiaremonttia. Ukrainan tilanne tulee todennäköisesti vielä lisäämään innostusta energiaremontteihin. Valtio tukee energiaremontteja tänä vuonna 40 miljoonalla eurolla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti