Suomen Pankki: Velkakatto täydentämään asuntolainakattoa

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien velkaantumista hillitsemään tulisi säätää asuntolainojen lainakattoa täydentämään henkilökohtainen velkakatto. Myös niin sanottu positiivinen luottorekisteri tulisi ottaa käyttöön.

Kotitalouksien velan määrä on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa erityisesti asunto- ja taloyhtiölainojen johdosta. Velan määrä on kasvanut myös suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin ja lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet.

Velkaantumisen aiheuttamien riskien vähentämiseen Suomen Pankki ehdottaa otettavaksi käyttöön henkilökohtaista velkakattoa, jolloin pankin olisi luottoa myöntäessään otettava huomioon harkinnassa asunnon hinnan ja arvon lisäksi myös lainanottajan muut velat. Velkakatto ottaisi huomioon sekä lainanhakijan kaikki velat että tämän käytettävissä olevat kulut. Velkakaton toteuttamisessa auttaisi suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri, johon kirjattaisiin maksuhäiriöiden lisäksi luotonhakijan kaikki tiedossa olevat velat. Rekisteri tulisi viranomaisten ja luotonantajien sekä yksittäisen luotonhakijan käyttöön.

Lue lisää Suomen Pankin artikkelista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lainavertailu

6.9.2023

Kiinteistölehden lainavertailu: Korjauslainat kallistuivat

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko oli pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa 5,17 prosenttia, selviää syyskuun lainavertailusta. Suomen Kiinteistölehti julkaisee Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti