Suomen Pankki: Velkakatto täydentämään asuntolainakattoa

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien velkaantumista hillitsemään tulisi säätää asuntolainojen lainakattoa täydentämään henkilökohtainen velkakatto. Myös niin sanottu positiivinen luottorekisteri tulisi ottaa käyttöön.

Kotitalouksien velan määrä on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa erityisesti asunto- ja taloyhtiölainojen johdosta. Velan määrä on kasvanut myös suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin ja lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet.

Velkaantumisen aiheuttamien riskien vähentämiseen Suomen Pankki ehdottaa otettavaksi käyttöön henkilökohtaista velkakattoa, jolloin pankin olisi luottoa myöntäessään otettava huomioon harkinnassa asunnon hinnan ja arvon lisäksi myös lainanottajan muut velat. Velkakatto ottaisi huomioon sekä lainanhakijan kaikki velat että tämän käytettävissä olevat kulut. Velkakaton toteuttamisessa auttaisi suunnitteilla oleva positiivinen luottorekisteri, johon kirjattaisiin maksuhäiriöiden lisäksi luotonhakijan kaikki tiedossa olevat velat. Rekisteri tulisi viranomaisten ja luotonantajien sekä yksittäisen luotonhakijan käyttöön.

Lue lisää Suomen Pankin artikkelista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

11.2.2022

Suomen Vuokranantajat: Suunnitelmat verotuksen kiristämiseksi kannattaa nyt haudata

Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä hallitus puuttuu oikeilla keinoilla kotitalouksien velkaantumiseen. Ehdotetut keinot torjuvat riittävällä tavalla markkinariskejä, joista julkisuudessa on kannettu huolta. Vuokranantajat pitää tärkeänä rahoitusmarkkinoiden vakauden turvaamista.

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti