Suomen jätehuolto kirimässä Euroopan kärkijoukkoon

Suomi lähestyy hyvää vauhtia eurooppalaista kärkikastia yhdyskuntajätteiden hyödyntämisessä ja kierrätyksessä. Tieto ilmenee Euroopan tilastoviraston julkaisemasta yhdyskuntajätetilastosta 2014.

 Euroopan maissa sijoitettiin yhdyskuntajätteestä vuonna 2014 kaatopaikoille keskimäärin 28 prosenttia. Suomessa yhdyskuntajätteestä sijoitettiin kaatopaikoille vain 17 prosenttia. Kaatopaikkasijoituksen osuus pieneni Suomessa vuoden 2013 tilastosta huikeat 28 prosenttiyksikköä. Myönteinen muutos jatkuu edelleen. Yhdyskuntajätteiden hyödyntämisasteen arvioidaan Suomessa olleen vuonna 2015 jopa hieman yli 90 prosenttia eli kaatopaikoille viedään enää alle 10 prosenttia yhdyskuntajätteistä.

Euroopassa on kuusi valtiota, joissa käytännössä kaikki muodostuva yhdyskuntajäte kierrätetään tai hyödynnetään energiana. Suomessa on hyvä jätehuollon infra, joka mahdollistaa pääsyn samalle tasolle.

 Biojätteen kierrätyksessä kärkikastia

 Biojätteen kierrätyksessä Suomi on samalla tasolla kärkijoukon kanssa. Sen sijaan muun kierrätyksen osuus on Suomessa selkeästi pienempi kuin muissa vastaavissa maissa. Muussa kierrätyksessä näyttäisi olevan merkittävästi lisäyspotentiaalia pääasiassa tuottajavastuulla olevissa jätteissä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa muun kierrätyksen osuus on lähes kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

 Käytännössä ero vastaa JLY:n jo aikaisemmin esille nostamaa ongelmaa, jossa yksityiset jätehuoltoyritykset keräävät kierrätyskelpoisia jätteitä, lähinnä pakkausjätteitä, energiajätteenä ”kierrätyspolttoaineen” valmistukseen ja polttoon. Energiajätteen keräyksen lopettamisella yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousisi välittömästi 10 prosenttiyksikköä ja muiden kärkimaiden tasolle.

 

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

8.4.2022

Kompostoinnista tulee jatkossa ilmoittaa ja sitä valvotaan tarkastuskäynneillä

EU:n jätesäädöspaketin keskeisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii tavoitteeseen muun muassa jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella. – Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen on ilmoitettava kompostoinnistaan jätehuoltoviranomaiselle, jäteasiainpäällikkö Christine Perjala Uudenmaan jätelautakunnasta kertoo Itäväylä-lehdelle.

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti