Suomen asuntokauppa jatkui nousujohteisena helmikuussa

Suomen asuntokaupan positiivinen kehitys jatkui helmikuussa. Kauppa kasvoi vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna niin uusissa kuin vanhoissa asunnoissa. Asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet etenkin pääkaupunkiseudulla vuodentakaiseen verrattuna. Asuntokaupan odotukset ovat myönteisiä myös lähikuukausille, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi helmikuussa lähes 6 prosenttia vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna. Käytettyjä kerrrostaloasuntoja välitettiin helmikuussa reilu 7 ja rivitaloasuntoja noin 5,7 prosenttia vuodentakaista enemmän. Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät  tällä kertaa omakotitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta helmikuusta reilut 2,7 prosenttia.

Käytettyjä osakeasuntoja välitettiin helmikuussa noin 2640, rivitaloasuntoja reilu 1200  ja omakotitaloja yli 950 kappaletta.

”Alkuvuosi on käynnistynyt lupaavasti. Helmikuun tuoreet luvut tarkoittavat sitä, että tammi-helmikuun vanhojen asuntojen kauppakertymä on noin 7,5 prosenttia korkeampi kuin tammi-helmikuussa 2016. Uudisasuntokauppa oli tammi-helmikuussa erittäin vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot”, tiivistää tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Käytettyjen kaksioiden hinnoissa saavutettiin tammikuussa ennätyksiä esimerkiksi Helsingissä. Korkealla oltiin myös helmikuussa, vaikka keskihinta hivenen esimerkiksi Helsingissä laskikin. Helsingissä käytetyn kerrostalokaksion sai helmikuussa keskimäärin 4660 euron neliöhinnalla.

”Uskon, että kuluttajien usko tulevaisuuteen ja vahvistuneet talouden näkymät pitävät myös lähikuukausina yllä positiivista virettä niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kaupassa”, KVKL:n Malila ennakoi.

Asuntokaupan tilannetta tukee myös se, että asuntorahoituksen saatavuus on hyvä, korkotaso kohtuullinen ja mieluisia ostokohteita löytyy. ”Maan talouden kehittymisen kannalta on erityisen tärkeää, että asuntokauppa kehittyisi jatkossakin myönteisesti: niin suuret ovat asuntokaupan positiiviset talousvaikutukset eri puolille yhteiskuntaa. Pääkaupunkiseutu joutuu valitettavasti kärsimään korkeista asumisen hinnoista, joita toki voidaan helpottaa kaavoittamalla ja rakentamalla riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja alueelle, jonne suurin muuttopaine edelleenkin kohdistuu.”

Asuntokaupan tahdin parantumisesta henkii osaltaan se, että pääkaupunkiseudulla asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet kaikissa kolmessa vanhojen asuntojen pääasuntotyypissä vuodentakaiseen tammi-helmikuuhun verrattuna.  Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa ovat kerrostalojen myyntiajat keskimäärin lyhentyneet, mutta rivitalo- ja omakotitaloasuntojen myyntiajat ovat sen sijaan hieman pidentyneet.

Pääkaupunkiseudulla kerrostalojen keskimääräinen myyntiaika oli tammi-helmikuussa keskimäärin 63 vuorokautta, kun pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa se oli samaan aikaan 85 vuorokautta. Käytetyn omakotitalon myynti kesti alkuvuonna pääkaupunkiseudulla keskimäärin 119 vuorokautta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella myynti vei tammi-helmikuussa keskimäärin 140 vuorokautta.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) on kiinteistönvälitysalan yritysten ja järjestöjen valtakunnallinen etu- ja kattojärjestö, joka toimii alan yhteiskunnallisena vaikuttajana ja edunvalvojana yhteisten päämäärien toteuttamiseksi. KVKL toimii tässä roolissaan jäsenryhmittymiensä antamalla mandaatilla alan ainoana valtakunnallisena edustajana Suomessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti