Suomalaiset luottavat lomalla peruslukkoon ja naapureihin

avaimet

Suomalaiset luottavat peruslukkoon ja naapureihinsa, kun koti jää tyhjilleen, selviää kyselytutkimuksesta. Vain joka neljäs sulkee oven lisäksi vielä turvalukolla. Eniten suomalaisia pelottaa, että ovi jää vahingossa lukitsematta tai täysin auki. Vähiten pelätään sitä, että joku löytää vara-avainkätkön tai avaimet katoavat ja varas löytää ne.

Digitaalisia lukitus- ja pääsynhallintajärjestelmiä valmistava iLOQ selvitti kyselytutkimuksessa, millä tavalla suomalaiset suojaavat kotinsa kesäloman ajaksi. Peräti 81 prosenttia vastasi käyttävänsä peruslukkoa. Naapurivalvontaan luottaa 28 prosenttia ja turvalukkoa käyttää 26 prosenttia vastaajista.

Vastaajat pelkäsivät eniten sitä, että ovi jää vahingossa auki tai lukitsematta. Vastanneista 36 prosenttia pitää oven lukitsematta jättämistä uhkana. Sen sijaan vara-avainkätkön löytymistä pelkää vain viisi prosenttia vastaajista, kuten myös sitä, että kadottaa avaimen ja varas löytää sen.

Älylukot tuovat lisää turvallisuuden tunnetta joka neljännelle suomalaiselle. Älylukkoja käytetään enemmän varakkaammissa kotitalouksissa ja myönteisimmin niihin suhtautuvat alle 25-vuotiaat.

Älylukkoihin liittyy edelleen epäilyksiä, vaikka monelle älylukko on tuttu esimerkiksi työpaikan kulunhallinnasta, kertoo iLOQin toimitusjohtaja Heikki Hiltunen.

– Tutkimuksesta selvisi, että moni pelkää, että älylukon voi hakkeroida tai se ei toimi sähkökatkon aikana. Älylukot saavat tarvittavan sähköenergian avaimen työntöliikkeestä, eikä lukitusjärjestelmä tarvitse toimiakseen sähköä tai paristoja, kertoo Hiltunen.

Kysely toteutettiin Bilendi Finlandin verkkopaneelissa kesäkuussa. Siihen vastasi tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

oikeus sijoittaa laitteita

5.6.2023

Teleoperaattoreilla on oikeus sijoittaa laitteitaan kiinteistölle

Suomalaiset käyttävät ahkerasti mobiililaitteita ja tekevät runsaasti etätyötä. Siihen vaaditaan hyviä yhteyksiä, jotka saadaan aikaan teleoperaattoreiden tukiasemilla. Tukiasemat sijoitetaan usein olemassa oleviin rakennuksiin, kuten asuinrakennuksiin.

Tilaajille

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

10.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Luotettava nettiyhteys on kotikonttorin edellytys

Etätöiden tekemiseen tarvitaan luotettava nettiyhteys. Nettiä vauhdittavat ajantasaiset ohjelmistot. Jos netti ei siltikään toimi kunnolla, saa koko taloyhtiölle yhteyden kerralla taloyhtiönetin avulla.

DNA

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti