Suomalaiset luottavat lomalla peruslukkoon ja naapureihin

avaimet

Suomalaiset luottavat peruslukkoon ja naapureihinsa, kun koti jää tyhjilleen, selviää kyselytutkimuksesta. Vain joka neljäs sulkee oven lisäksi vielä turvalukolla. Eniten suomalaisia pelottaa, että ovi jää vahingossa lukitsematta tai täysin auki. Vähiten pelätään sitä, että joku löytää vara-avainkätkön tai avaimet katoavat ja varas löytää ne.

Digitaalisia lukitus- ja pääsynhallintajärjestelmiä valmistava iLOQ selvitti kyselytutkimuksessa, millä tavalla suomalaiset suojaavat kotinsa kesäloman ajaksi. Peräti 81 prosenttia vastasi käyttävänsä peruslukkoa. Naapurivalvontaan luottaa 28 prosenttia ja turvalukkoa käyttää 26 prosenttia vastaajista.

Vastaajat pelkäsivät eniten sitä, että ovi jää vahingossa auki tai lukitsematta. Vastanneista 36 prosenttia pitää oven lukitsematta jättämistä uhkana. Sen sijaan vara-avainkätkön löytymistä pelkää vain viisi prosenttia vastaajista, kuten myös sitä, että kadottaa avaimen ja varas löytää sen.

Älylukot tuovat lisää turvallisuuden tunnetta joka neljännelle suomalaiselle. Älylukkoja käytetään enemmän varakkaammissa kotitalouksissa ja myönteisimmin niihin suhtautuvat alle 25-vuotiaat.

Älylukkoihin liittyy edelleen epäilyksiä, vaikka monelle älylukko on tuttu esimerkiksi työpaikan kulunhallinnasta, kertoo iLOQin toimitusjohtaja Heikki Hiltunen.

– Tutkimuksesta selvisi, että moni pelkää, että älylukon voi hakkeroida tai se ei toimi sähkökatkon aikana. Älylukot saavat tarvittavan sähköenergian avaimen työntöliikkeestä, eikä lukitusjärjestelmä tarvitse toimiakseen sähköä tai paristoja, kertoo Hiltunen.

Kysely toteutettiin Bilendi Finlandin verkkopaneelissa kesäkuussa. Siihen vastasi tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

8.2.2022

Mitkä seikat vaikuttavat kotisi arvoon?

Asuntomarkkinat evät ole vuodesta toiseen samanlaiset. Trendivirtaukset vaihtuvat toisiin ja tarpeet muuttuvat. Vallitseva koronapandemia on sekin lyönyt leimansa siihen, mitä suomalaiset kodiltaan kaipaavat.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

4.3.2022

Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen. Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti