Suomalaiset luottavat lomalla peruslukkoon ja naapureihin

avaimet

Suomalaiset luottavat peruslukkoon ja naapureihinsa, kun koti jää tyhjilleen, selviää kyselytutkimuksesta. Vain joka neljäs sulkee oven lisäksi vielä turvalukolla. Eniten suomalaisia pelottaa, että ovi jää vahingossa lukitsematta tai täysin auki. Vähiten pelätään sitä, että joku löytää vara-avainkätkön tai avaimet katoavat ja varas löytää ne.

Digitaalisia lukitus- ja pääsynhallintajärjestelmiä valmistava iLOQ selvitti kyselytutkimuksessa, millä tavalla suomalaiset suojaavat kotinsa kesäloman ajaksi. Peräti 81 prosenttia vastasi käyttävänsä peruslukkoa. Naapurivalvontaan luottaa 28 prosenttia ja turvalukkoa käyttää 26 prosenttia vastaajista.

Vastaajat pelkäsivät eniten sitä, että ovi jää vahingossa auki tai lukitsematta. Vastanneista 36 prosenttia pitää oven lukitsematta jättämistä uhkana. Sen sijaan vara-avainkätkön löytymistä pelkää vain viisi prosenttia vastaajista, kuten myös sitä, että kadottaa avaimen ja varas löytää sen.

Älylukot tuovat lisää turvallisuuden tunnetta joka neljännelle suomalaiselle. Älylukkoja käytetään enemmän varakkaammissa kotitalouksissa ja myönteisimmin niihin suhtautuvat alle 25-vuotiaat.

Älylukkoihin liittyy edelleen epäilyksiä, vaikka monelle älylukko on tuttu esimerkiksi työpaikan kulunhallinnasta, kertoo iLOQin toimitusjohtaja Heikki Hiltunen.

– Tutkimuksesta selvisi, että moni pelkää, että älylukon voi hakkeroida tai se ei toimi sähkökatkon aikana. Älylukot saavat tarvittavan sähköenergian avaimen työntöliikkeestä, eikä lukitusjärjestelmä tarvitse toimiakseen sähköä tai paristoja, kertoo Hiltunen.

Kysely toteutettiin Bilendi Finlandin verkkopaneelissa kesäkuussa. Siihen vastasi tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.6.2017

Lähes joka neljäs suomalainen jättää kotinsa oman onnensa nojaan lähtiessään lomalle

Moni suomalainen lähtee kuluvalla viikolla juhannuksen viettoon mökille tai muualle pois kotoaan ja aloittaa samalla kesälomansa. Koti jää tyhjilleen, mutta silti moni jättää tekemättä mitään toimenpiteitä asuntomurron tai muiden vahinkojen ehkäisemiseksi, paljastaa kyselytutkimus. Suomalaiset ovat eniten huolissaan asuntomurrosta kotiinsa lomamatkojen aikana.

27.3.2019

Tutkimus: Suomalaiset tyrmäävät ilmastoitsekkyyden

Suomalaiset eivät halua tarttua vapaamatkustajan rooliin kansainvälisessä ilmastotaistelussa. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia kansalaisista torjuu väitteen, jonka mukaan Suomen on turha vähentää päästöjä, koska suomalaisten osuus maailman väestöstä ja päästöistä on pieni. Halu ilmastovastuun kantamiseen yhdistää kansaa iästä, asuinpaikasta ja puoluekannasta riippumatta – merkittävimpänä poikkeuksena perussuomalaisten kannattajat.

5.10.2017

Nuoret suomalaiset eivät tukeudu naapureihin

Kyselyyn vastanneiden mukaan hyvä kaupunkiympäristö on vilkas kaupan, kulttuurin ja palveluiden keskittymä. Asuntomessujen ja Rambollin teettämässä kyselyssä selvitettiin kaupunkiasumiseen ja yhteisöllisyyteen liittyviä teemoja. Osana asumisen tyytyväisyyden tutkimusta toteutettuun kyselyyn vastasi lähes 1000 suomalaista eri ikäryhmistä.

28.6.2018

Loma lähestyy – muista nämä asiat lomalle lähtiessä

Joka kolmas suomalainen stressaa, jäikö kahvinkeitin tai muu sähkölaite päälle loman aikana. Suomalaiset ovat melko tarkkoja erityisesti paloturvallisuuteen ja vesivuotoihin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Selvästi yli puolet, noin 60 prosenttia, suomalaisista kertoo sulkevansa astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesikytkimet vuodon estämiseksi sekä irrottaa sähkölaitteiden töpselit seinästä, kun koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti