Suomalaiset haluavat asua rauhassa omissa oloissan

Suomalaisia pidetään perinteisesti pohjoismaisia naapureitaan yksityisempinä luonteina. Pohjoismaisen asumisbarometrin mukaan väite ei ole tuulesta temmattu. Siinä missä ruotsalaiset ja norjalaiset haluavat useammin kotinsa olevan paikka, jossa tavataan ystäviä ja pidetään sosiaalisia tilaisuuksia, suomalaisille koti on enemmän levon ja rauhoittumisen paikka.

55 prosenttia barometriin vastanneista suomalaisista kokee kodin tärkeimmän ominaisuuden olevan se, että koti on paikka rauhoittua ja levätä. Ruotsalaisista kodin rauhaa pitää tärkeimpänä asiana 40 prosenttia.

Suomalaista vain 10 prosenttia kokee kodin tärkeimmäksi toiminnoksi sen, että siellä voi tavata ystäviä ja osallistua sosiaalisiin tilanteisiin. Ruotsalaisista näin kokee puolestaan joka neljännes.

Tutkimuksessa selvisi myös, että siinä missä ruotsalaisista 28 prosenttia on valmis maksamaan ylimääräistä saadakseen taloyhtiöön vieraskäyttöön soveltuvan tilan, suomalaista samaan on valmis vain 9 prosenttia.

Barometriin osallistui viime keväänä 4500 vastaajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.6.2017

Suomalaiset arvostavat kaupunkimaista asumista

Yhä useampi suomalainen haluaa asua urbaanissa ympäristössä, kertoo uusin Asukasbarometri. Kaupungistuminen näkyy myös elämäntapojen muuttumisena kuten kahviloiden suosion nousuna sekä pyöräilyn lisääntymisenä. Sijainti, hyvät liikenneyhteydet sekä luonnonympäristö ja rauhallisuus ovat tärkeimmät viihtyvyystekijät kaupunkimaisilla asuinalueilla.

27.3.2019

Tutkimus: Suomalaiset tyrmäävät ilmastoitsekkyyden

Suomalaiset eivät halua tarttua vapaamatkustajan rooliin kansainvälisessä ilmastotaistelussa. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia kansalaisista torjuu väitteen, jonka mukaan Suomen on turha vähentää päästöjä, koska suomalaisten osuus maailman väestöstä ja päästöistä on pieni. Halu ilmastovastuun kantamiseen yhdistää kansaa iästä, asuinpaikasta ja puoluekannasta riippumatta – merkittävimpänä poikkeuksena perussuomalaisten kannattajat.

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

27.4.2020

Omakotitalossa edullisimmat asumiskulut, kasvukeskuksissa pula tonteista

Uuden omakotitalon hankkiminen on neliöhinnaltaan lähes aina edullisempaa kuin perhekoon kerrostalo- tai rivitaloasunnon, ilmenee Pientaloteollisuuden asumisdatasta. Tilastollisesti asumiskulut ovat myös huomattavasti edullisempia omakotitalossa kuin muissa asumismuodoissa. Valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa, mutta viime vuonna rakennetuista asunnoista vain 25 prosenttia oli pientaloissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti