Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

omakotitalo

Korkeasta sähkönhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä.

Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Kesän alussa toteutettuun kyselyyn vastanneista 60 prosenttia haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Vastanneista 19 prosenttia haaveilee asunnosta kerrostalossa ja 12 prosenttia rivitalossa. Selvä enemmistö valitsisi asumismuodokseen omistusasumisen.

Yli 60 prosenttia valitsisi asunnon läheltä luontoa ja heistä useampi kuin joka neljäs on myös toteuttanut haaveensa.

– Omistusasunto on suomalaisten selkein asumisen unelma, mutta 23 prosenttia ei unelmaansa pysty tai on vasta siihen säästämässä. Unelmiensa kaatuessa suomalaiset asuvat vuokralla kerrostaloissa, LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Vaikka toiveet luonnonläheisestä asumisesta ovat suuret, asumista maaseudulla tai muuten harvaan asutetulla seudulla kaipaa joka viides vastannut.

Asunnon kaupungin keskustasta tai sen välittömästä läheisyydestä valitsisi 27 prosenttia vastanneista. Esikaupunkialueella tai lähiössä haluaisi asua 21 prosenttia vastanneista. Vastanneista 32 prosenttia sanoo harkinneensa muuttoa kaupungin ulkopuolelle.

Tilaa suomalaisten unelmakodissa olisi hyvä olla vähintään yli 120 neliötä ja huoneita vähintään neljä. Unelmakodin hinnan arvioidaan olevan keskimäärin runsaat 390 000 euroa.

Unelmat murskaa raha

Suurin este unelma-asumisessa on raha. Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi, ettei rahatilanteensa vuoksi voi saavuttaa unelmakotiaan. Noin joka viidennelle unelma-asumisen esteenä on työtilanne ja noin joka kymmenelle perhetilanne.

– Pääkaupunkiseudun sisälläkin on isoja hintaeroja sekä omistusasunnoissa että vuokramarkkinoilla. Moni varmasti unelmissaan asuisi Helsingin ydinkeskustassa, mutta hakeutuu tosielämässä Espooseen, Vantaalle tai muualle lähialueella edullisemman asuminen perässä, Nummiaro sanoo.

Unelmien koti on useille vain haavekuva, joka usein jää saavuttamatta. Arjen katsauksessa seuraavan puolen vuoden aikana muuttoaikeissa oleville eniten huolta aiheutti yleinen hintojen nousu. Energiahintojen noususta oli huolissaan 66 prosenttia vastanneista.

LähiTapiolan teettämään kyselyyn vastasi 27.5.–3.6.2022 yhteensä 1 085 suomalaista, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

14.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Nettiasiat kerralla kuntoon – huomioi nämä valokuidussa

Tietoliikenteen datamäärien ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa moninkertaisesti. Pelkällä mobiiliyhteydellä ei tulevaisuudessa enää pärjää, vaan kiinteä yhteys tulee taloyhtiöissä tarpeeseen.

Valokuitunen

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti