Suihkuveden lämpö talteen muutamalla eurolla kuukaudessa

Helsingissä tuotetaan kaukolämpöä jätevedestä ja moni kaupunki on menossa samaan suuntaan. Lasku hiilijalanjäljen pienentämisestä on vain muutaman euron suuruinen, kirjoittaa Taloussanomat.

Uusiutuvaa kaukolämpöä tuotetaan Helsingissä kaukolämmöllä lämmitetystä käyttövedestä. Jätevesi puhdistetaan HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa, joka on Pohjoismaiden suurin puhdistamo. Sen jälkeen puhdistettu jätevesi ohjataan Helenin maanalaiseen Katri Valan lämpöpumppulaitokseen, joka on maailman suurin lämpöä ja jäähdytystä tuottava lämpöpumppulaitos. Lämpöpumppulaitoksesta jätevesi päätyy mereen, mistä se otetaan talteen pumpulla ja johdetaan takaisin kaukolämpöverkkoon.

Helenin tuoteryhmäpäällikkö Anssi Juvonen kertoo, että jäteveden hukkalämmön talteenotto päivitettiin lisätuotteeksi asiakkaille viime syksynä. Helenin laskuri kertoo uusiutuvan kaukolämmön hinnan rakennustyypin ja asunnon neliömäärän mukaan. Esimerkiksi 60-neliöisessä kerrostaloasunnossa arvonlisäverollinen hinta toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen mukaan on 2,20 euroa kuukaudessa. Palvelu on tarjolla myös taloyhtiöille ja yrityksille.

Lue lisää täältä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

15.9.2023

Poistoilmalämpöpumppua voi hyödyntää asunto-osakeyhtiössäkin

PILP on lämpöpumppu, joka ottaa koneellisen poistoilmanvaihdon mukana kulkeutuvasta lämpöenergiasta lämpöä talteen ja siirtää lämmön sen hetkisen tarpeen mukaan lämpimään käyttöveteen ja lämmitysjärjestelmään.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

ilmanvaihtojärjestelmät

1.11.2023

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

Eri aikakausina rakennetuissa taloissa on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Ne eroavat toisistaan niin tekniikaltaan kuin energiatehokkuudeltaankin. Selvitimme, kuinka järjestelmät eroavat toisistaan ja mitä asukkaan on hyvä tietää järjestelmien eroista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti