SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

Talouden häiriöiden vaikutusten oletetaankin jäävän odotettua pienemmiksi ja vaikuttavan vain vähän asuntokauppaan.

− Asuntokaupassa volyymia ylläpitää aina perustarve vaihtaa asuntoa elämän kiertokulun mukaan. Häiriötilanteita markkinoissa seuraa aina nopea nousu ja tätä odotamme kevään aikana, Mannerberg sanoo.

Keväälle ja alkukesälle ennustetaan vilkasta markkinatilannetta. Erityisesti uudempien omakotitalojen kysyntä on edelleen vahvaa. Markkinoilla on myös paikoin hyvää kysyntää myös arvoasunnoista.

Tilastokeskus kertoo myös asuntojen hintojen nousseen helmikuussa 3,2 prosenttia viime vuodesta. Pk-seudulla hinnat nousivat 4,3 prosenttia ja muualla maassa 2,0 prosenttia.

Loma-asunnoilla edelleen kysyntää

Mökkikaupan odotetaan vilkastuvan taas keväällä. Erityisesti hyvistä rannalla sijaitsevista sekä ympärivuotiseen käyttöön soveltuvista kohteista on kysyntää. Toisaalta rakennuskustannusten voimakas nousu on jonkin verran rauhoittanut mökkitonttien kauppaa.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä on taas pikkuhiljaa lisääntynyt etenkin, kun opiskelijat ovat taas palaamassa opiskelija-asuntoihin. Suuria vuokra-asuntoja kysytään yhä enemmän ja niiden tarjonta on myös vähäisempää. Pieniä asuntoja on helposti saatavilla ja niiden vuokratasojen ennustetaan edelleen laskevan jonkin verran.

Venäläisten ostajien ja myyjien osuus on talouspakotteiden seurauksena pienentynyt selvästi. Itärajan tuntumassa ja pääkaupunkiseudulla Venäjän kansalaisten osuus asuntokaupoista on ollut 5–10 prosenttia.

Pankkipalveluiden saatavuus edelleen hidasta

SKVL:n jäsenten mukaan pankkipalveluiden saatavuus on edelleen hidasta. Eri pankkiryhmien välillä on kuitenkin suuria eroja.

− Erityisesti kuolinpesien kaupantekoa hidastava Digi- ja väestövirasto sekä kirkon keskusrekisterin palvelut ovat edelleen todella hitaita. Haitta kuluttajille on kohtuuton. Vaikka palveluita on luvattu nopeuttaa, niin emme ole nähneet asiassa merkittävää parannusta, toimitusjohtaja Mannerberg harmittelee.

Hän haluaisikin poliittisten päätöksentekijöiden varmistavan, että kansalaisten elämän hankaloittaminen pieleen menevillä uudistuksilla loppuu. Digiviraston viiveistä syntyy Mannerbergin mukaan valtavia kustannuksia kuluttajille ja asuntokauppoja peruuntuu merkittäviä määriä.

Katso miten markkina kehittyy sinun alueellasi!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti