Sisälämpötila sopivaksi

Kun ulkona pakkanen paukkuu ja tuuli vihmoo, on mukava pysytellä kodin lämmössä. Entä jos sisällä asunnossakin nenänpäätä paleltaa, ja kerrospukeutuminen monine villasukkineen ja -takkeineen on enemmän sääntö kuin poikkeus? Seuraavassa hieman siitä, kuinka vuokranantaja tai vuokralainen voi menetellä kylmyyden iskiessä.

Kun vuokralainen valittelee asunnon kylmyyttä, kannattaa vuokranantajan piipahtaa ensiksi paikan päällä. Mukaan voi tarvittaessa pyytää myös taloyhtiön edustajan. Kun esimerkiksi patterien ja tulo- sekä poistoilmaventtiilien säädöt on tarkastettu, helpottaa ongelma usein. Kannattaa muistaa myös se, että ulkolämpötilan vaihdellessa rajustikin kestää lämmitysjärjestelmän tottua muuttuneisiin olosuhteisiin. Joskus voi olla kuitenkin tarvetta tarkempien tutkimusten tekemiselle.

Sopiva lämpötila

Milloin lämpötila sitten on sellainen, että vuokralaisella on hyvä syy purnata? Apua saa muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta asumisterveysohjeesta, jota esimerkiksi terveystarkastajat käyttävät usein ohjenuoranaan. Asumisterveysohjeessa on todettu, että terveyshaittaa voi aiheutua silloin, jos huoneiston sisälämpötila alittaa 18 astetta. Mittausajankohtana sekä ulko- että sisäilman lämpötilan tulisi olla pysynyt suhteellisen vakiona ja tuulettamista olisi tullut välttää. Mittausta ei suinkaan suoriteta ikkunan ääressä, vaan hyvän matkan päässä seinistä ja reilun metrin korkeudella lattiasta.

Puutteellisuuden seuraukset

Huoneiston on oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia, jollei toisin ole sovittu. Sopia ei voi kuitenkaan mitä tahansa, sillä osapuolten sopimusvapautta rajoittavat esimerkiksi säännökset, joissa määritellään, millaiset vähimmäisvaatimukset asumiskäytössä olevan huoneiston tulee täyttää.

Mikäli huoneisto ei ole vaadittavassa kunnossa, on vuokralaisella oikeus saada vuokranalennusta. Vuokralaiselle saattaa myös ääritapauksessa syntyä oikeus purkaa vuokrasopimus. Tämä kuitenkin edellyttää, että puutteellisuudella on olennainen merkitys, sekä sitä, että vuokranantaja ei korjaa puutteellisuutta tai puutteellisuutta ei voida korjata. Joskus vuotavien nurkkien paikkaaminen tai ikkunoiden tiivistäminen onnistuu suhteellisen helposti, joskus taas lämpötilan nostaminen edellyttää mittavampia korjaustöitä. Jos vuokralainen hytisee talven kylmyydessä, mutta seinien eristys on tarkoituksenmukaisempaa korjata vasta kesällä häämöttävän julkisivuremontin yhteydessä, tullee kyseeseen lähinnä vuokranalennus. Muutamia päiviä kestävä paukkupakkanen tuskin vielä oikeuttaa vuokralaista purkamaan vuokrasopimusta, jos sisälämpötila tuona aikana on hieman sallittua alempi.

Edellytyksenä vuokralaisen oikeudella vuokranalennukseen tai purkamiseen on se, ettei puutteellinen kunto johdu vuokralaisen omasta laiminlyönnistä tai huolimattomuudesta. Vuokranalennusvaatimusta tai purkuoikeutta rajoittaa esimerkiksi se, jos vuokralainen on itse estänyt huoneistoon pääsyn mittausten tai korjausten tekemiseksi taikka jos vuokralainen on rajoittanut ilmankiertoa esimerkiksi tukkimalla ilmanvaihtokanavat niin, ettei lämmin ilma kulje asunnossa normaalisti.

Mitä vuokranantaja voi tehdä?

Laissa todetaan, että vuokralainen saa tietyin edellytyksin sopimuksen purkamisen sijaan korjata puutteellisuuden itse. Vuokralaisen ei kuitenkaan auta itse mennä korjailemaan vuotavia rakenteita, eihän sitä voi tehdä omin päin osakkeenomistajakaan. Tällöin vuokranantajaosakkaan kannattaa toimittaa yhtiön edustajille kirjallinen korjauskehotus. Lisäksi terveydensuojelulaissa todetaan, että terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa liiallisesta kylmyydestä vastuussa olevan ryhtymään toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Jos esimerkiksi lämpötila asunnossa on alle 18 astetta, voi terveydensuojeluviranomainen edellyttää korjauksia ja tehostaa määräystään uhkasakolla.

Mikäli tämä tai osakkeenomistajan kirjallinen korjauskehotus ei tuota tulosta, voidaan taloyhtiötä vastaan nostaa teettämiskanne käräjäoikeudessa. Tämä lienee kuitenkin aina se viimeinen vaihtoehto ja sopuratkaisu on aina toivottavampi. Mikäli ongelma on todellinen, painiskelevat luultavasti myös muut osakkaat saman ongelman parissa. Jos esimerkiksi eristeiden, rakenteiden tai lämmitysjärjestelmän remontti ei vielä ole tiedossa, lienee korkea aika aloittaa sellaisen suunnittelu.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.

25.4.2022

Asuntojen kuumuus kesähelteillä pahenee, ellei ongelmaan reagoida

Poikkeuksellisen kuumat kesät ovat kirvoittaneet monet kerrostaloasukkaat vaatimaan viilennystä asuntoihinsa. Ilmastonmuutoksen edetessä myös sään ääri-ilmiöt voimistuvat, joten pitkät hellekesät todennäköisesti yleistyvät entisestään. Asiaan pitäisi alkaa varautua jo ennalta.

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Helsinkiläisessä taloyhtiö As Oy Oskelantie 5:ssä oli jo pidemmän aikaa painittu monelle taloyhtiölle tutun haasteen kanssa: energiankulutusta haluttiin tarkastella ja pienentää, mutta asuntojen lämpötiloja säädettäessä asukkailta tuli nopeasti kipakkaa palautetta. ”Lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa törmäsimme tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti […]

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti