Senioritalon palon tutkinnassa havaittiin puutteita palo-osastoinneissa

Jyväskylässä heinäkuussa syttyneen laajan kerrostalopalon tutkinta on edennyt. Poliisi on selvittänyt syttymissyytä ja Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) palon leviämistä.

Otkesin tiedotteen mukaan palo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä. Tuli todennäköisesti levisi ensin puiseen koriin, siitä ilmaraon kautta puupaneelien taakse ja edelleen nopeasti kattorakenteisiin. Syttyminen tapahtui ylimmän kerroksen parvekkeella. Parvekkeella palo oli koko ajan pieni, eikä se levinnyt asuntoon.

Palo kehittyi suureksi kattorakenteiden ontelossa. Kekäleitä ja palavia kappaleita putosi julkisivuissa olleita pystyonteloita pitkin aina alemmille kattotasoille asti. Osa kappaleista jatkoi paloaan näkymättömissä julkisivun takana. Kun puutteelliset palo-osastoinnit pettivät, palo eteni alempien kattotasojen rakenteisiin.

Puutteita palo-osastoinneissa

Palo levisi laajalle, koska palo-osastoinneissa oli puutteita ja onteloiden puurakenteet levittivät paloa tehokkaasti. Parvekkeiden kohdalla julkisivussa oli 9 cm syvyisiä pystyonteloita, jotka olivat koko seinän korkuisia. Onteloita ei ollut katkaistu kerrosten välillä palokatkoin. Siten palon oli mahdollista levitä ylöspäin ja putoavien kekäleiden välityksellä myös alaspäin. Osa kekäleistä päätyi pellityksen päälle, mutta tietyissä kohdissa ne putosivat piiloon. Toisessa suunnassa ongelmallinen pystyontelo oli ilmanvaihtohormien kotelointi, jossa palo levisi samaan tapaan kuin julkisivun onteloissa.

Rakentamismääräysten ja rakennuslupapiirustusten mukaan parvekejulkisivun pystyonteloiden piti olla katkaistu palokatkoin. Työn aikaisista yksityiskohtaisemmista suunnitelmista nämä katkot puuttuivat. Samoin puuttui yksityiskohtainen suunnitelma rakennuksen osien välisistä osastoinneista, jotka oli käytännössä toteutettu riittämättömillä levyillä. Julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi.

Lue lisää Otkesin tiedotteesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2014

Suomalaiset pelkäävät tulipaloja

Suomalaiset pelkäävät eniten kotona sattuvista vahingoista ja uhkista tulipaloja, selviää turva-alan yrityksen Verisuren teettämästä tutkimuksesta*. Tutkimuksen mukaan suomalaisista vastaajista 77 % oli huolissaan tulipaloista, kun heiltä kysyttiin mitkä kotia uhkaavista vahingoista heitä huolestuttavat eniten. Murrot huolestuttavat vain 5 % vastaajista ja vesivahingot 9 %.

26.6.2017

Palokatkot ovat tulipaloriskien kärjessä

Hiljattain helsinkiläisessä kerrostaloasunnossa syttyi ja sammui tulipalo ilman, että kukaan talon asukkaista havahtui siihen yöllä. Vain kadulla liikkunut lehdenjakaja kiinnitti huomion ikkunasta tulevaan savuun ja soitti hätänumeroon. Onnettomuudessa oli onnea, koska palokatkot ja palo-osastoinnit olivat kunnossa estäen palon sekä savun leviämisen asunnosta toiseen.

27.11.2018

Alle puolet suomalaisista on testannut palovaroittimensa

Palovaroitin on halpa henkivakuutus – mutta vain, jos se toimii. Suomalaisista vain alle puolet on testannut palovaroittimensa toimintakunnon, selviää turvallisuusyritys Verisuren tutkimuksesta. Verisuren tutkimuksen mukaan vain alle puolet (45 %) suomalaisista on testannut palovaroittimensa suositusten mukaan eli kerran kuussa.

9.11.2017

Tukholman suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa

Suomalaisissa kiinteistöissä toteutettavat peruskorjaukset, kuten linja- ja julkisivusaneeraukset kohottavat asuinrakennuksien paloturvallisuusriskejä, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.  Tukholman ydinkeskustassa syttynyt suurpalo 7. Marraskuuta on puhututtanut pohjoismaissa toimivassa paloturvallisuusalan yrityksessä. – Kyllä Tukholman suurpalo on ollut asiantuntijoidemme kesken aktiivisessa käsittelyssä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti