Seinien töherrykset kannattaa putsata heti

Kiinteistöliiton arvion mukaan rakennusten seiniin tehdyt töherrykset tai graffitit ovat lisääntyneet korona-aikana. Graffitien tekeminen ilman lupaa on laitonta.

– Meille ei soiteta ja kerrota, että on tehty töhryjä, vaan kysytään, mitä voidaan tehdä niiden ehkäisemiseksi, Kiinteistöliiton päälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Pynnösen mukaan töherryksen havaitsemisen jälkeen toimenpiteisiin tulisi ryhtyä heti, sillä ensimmäisen töhryn jälkeen seinään voi ilmestyä toinenkin töhry.

– Jos ryhtyy nopeasti toimiin, töhry on myös helpompi saada pois. Päästään pienemmällä työmäärällä ja kustannukset ovat pienemmät, Pynnönen sanoo.

Pynnösen mukaan töhryn poistaminen voi maksaa jopa tuhansia euroja.

– Taloyhtiö, osakkaat ja asukkaat maksavat laskun, jos tekijää ei löydy. Tekijää harvoin saadaan kiinni.

Seinän laatu vaikuttaa olennaisesti poistamiseen. Huokoiset rappauspinnat ovat vaikeimmin puhdistettavissa. Niissä maali pääsee imeytymään seinään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

15.10.2014

Tätä parempaa hetkeä taloyhtiöremontille tuskin tulee

Asuinrakennuksia korjattiin viime vuonna suuremmalla summalla kuin uusia rakennettiin – ensimmäistä kertaa sitten lamavuoden 1994. Eniten korjaustarvetta on asuinkerrostaloissa, sillä erimerkiksi 60-70 luvun lähiöt ovat tulossa peruskorjausikään. Jos putki- tai vaikka julkisivuremontti on taloyhtiössä ajankohtainen, kannattaa siihen ryhtyä heti, sillä korot ovat ennätyksellisen alhaisella tasolla ja korjaushankkeisiin on saatavilla sekä työvoimaa että rahoitusta.

14.12.2016

Ladattavat autot yleistyvät: kokemukset latauspisteiden rakentamisesta kiertoon

Edelläkävijätaloyhtiöiden kokemukset latauspisteiden rakentamisesta halutaan jakaa, jotta muiden kokemuksista voidaan oppia eikä samoja virheitä turhaan toisteta eri yhtiöissä. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin. Sähköajoneuvojen lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa: yli 90 prosenttisesti sähköajoneuvot ladataan auton omalla paikalla kiinteistöjen pihoilla tai talleissa useimmiten öisin, ja vain vajaat 10 prosenttia […]

10.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 10

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 10 löytyy juttu vuodelta 2013. Siinä poraudutaan isännöintisopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti