Seinien töherrykset kannattaa putsata heti

Kiinteistöliiton arvion mukaan rakennusten seiniin tehdyt töherrykset tai graffitit ovat lisääntyneet korona-aikana. Graffitien tekeminen ilman lupaa on laitonta.

– Meille ei soiteta ja kerrota, että on tehty töhryjä, vaan kysytään, mitä voidaan tehdä niiden ehkäisemiseksi, Kiinteistöliiton päälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Pynnösen mukaan töherryksen havaitsemisen jälkeen toimenpiteisiin tulisi ryhtyä heti, sillä ensimmäisen töhryn jälkeen seinään voi ilmestyä toinenkin töhry.

– Jos ryhtyy nopeasti toimiin, töhry on myös helpompi saada pois. Päästään pienemmällä työmäärällä ja kustannukset ovat pienemmät, Pynnönen sanoo.

Pynnösen mukaan töhryn poistaminen voi maksaa jopa tuhansia euroja.

– Taloyhtiö, osakkaat ja asukkaat maksavat laskun, jos tekijää ei löydy. Tekijää harvoin saadaan kiinni.

Seinän laatu vaikuttaa olennaisesti poistamiseen. Huokoiset rappauspinnat ovat vaikeimmin puhdistettavissa. Niissä maali pääsee imeytymään seinään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti